16.4.15

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Χάθηκαν στην… μετάφραση Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος – Απορία για την επιστολή Τσίπρα

Έκπληξη και απορία, αν όχι και ενόχληση έχει προκαλέσει στην Αρχιεπισκοπή η επιστολή του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα προς τον Αρχιεπίσκοπο σχετικά με το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας υπέρ του ελληνικού δημοσίου.
Λίγες μόλις ώρες μετά την δημοσιοποίηση από το Μέγαρο Μαξίμου της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τον Αρχιεπίσκοπο, πολλοί Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος άρχισαν να αναρωτιούνται τι ακριβώς συμβαίνει.
Την ίδια στιγμή κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών εξέφραζαν στο orthodoxia.info την απορία τους για την κίνηση αυτή του Πρωθυπουργού, που εκτός από το γεγονός ότι δημοσιοποίησε την επιστολή πριν τη λάβει ο Αρχιεπίσκοπος, δείχνει να μην έχει καταλάβει επί της ουσίας τι ακριβώς εννοούσε στην συνέντευξη του.
Υψηλόβαθμα στελέχη της Αρχιεπισκοπής σημείωσαν στο orthodoxia.info πως «ή ο Πρωθυπουργός δεν έχει καταλάβει ακριβώς τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου ή πηγαίνει ένα βήμα πίσω παραπέμποντας για συζήτηση στην επιτροπή ένα θέμα το οποίο είναι ήδη νόμος του κράτους».
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα πράγματα των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, ο Αρχιεπίσκοπος δεν έθεσε θέμα αξιοποίησης του συνόλου της εκκλησιαστικής περιουσίας υπέρ του Δημοσίου, κάτι το οποίο δεν δύναται να κάνει ούτως ή άλλως χωρίς απόφαση της Ιεραρχίας, αλλά εννοούσε την ενεργοποίηση του πρόσφατου νόμου που ψήφισε η Βουλή επί ΥΠ.ΟΙΚ κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Σύμφωνα με τον νόμο αυτό η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και όχι η Εκκλησία της Ελλάδος, σύστησαν από κοινού την «Eταιρεία Αξιοποίησης της Eκκλησιαστικής Aκίνητης Περιουσίας» το λεγόμενο και «εκκλησιαστικό ΤΑΙΠΕΔ» για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Αρχιεπισκοπής η οποία είχε «παγώσει» εξαιτίας διεκδικήσεων και άρνησης της διοίκησης να υλοποιήσει δικαστικές αποφάσεις οι οποίες δικαίωναν την Αρχιεπισκοπή. Από την αξιοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων της, Αρχιεπισκοπή και ελληνικό Δημόσιο που συμμετέχουν στην εταιρεία αυτή με ποσοστό 50% έκαστος, θα μοιράζονταν 50-50 τα όποια έσοδα προέκυπταν για την κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών.
Συγκεκριμένα στόχος του Αρχιεπισκόπου ήταν και παραμένει η αξιοποίηση σημαντικών εκτάσεων που κατέχει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών στην Βουλιαγμένη, οι οποίες σήμερα δεν αποδίδουν στην Εκκλησία κανένα έσοδο.
Το σκεπτικό της συμφωνίας αυτής ήταν εφόσον το συγκεκριμένο μοντέλο συνεργασίας απέδιδε, να ενταχθούν και άλλες Μητροπόλεις, εφόσον βεβαίως το ζητούσαν οι ίδιοι οι Μητροπολίτες.
Από τον προηγούμενο Αύγουστο που ψηφίστηκε ο νόμος στην Βουλή μέχρι σήμερα η εταιρεία αυτή δεν έχει κάνει την παραμικρή κίνηση κάτι το οποίο έχει προβληματίσει τον Αρχιεπίσκοπο. «Αυτό εννοούσε στην συνέντευξη του ο Αρχιεπίσκοπος» επισημαίνουν συνεργάτες του, που τονίζουν πως δεν υπάρχει καμία νέα πρόταση από πλευράς του κ. Ιερωνύμου. «Γιατί η Κυβέρνηση δεν βάζει όλες της τις δυνάμεις ώστε η εταιρεία να παράξει έργο» αναρωτήθηκε στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου με τον οποίο επικοινώνησε το orthodoxia.info και ο οποίος σημείωσε πως όταν ο κ. Ιερώνυμος επιστρέψει στο γραφείο του θα διαβάσει την επιστολή του Πρωθυπουργού και θα απαντήσει αναλόγως.
Φωτο: Χρήστος Μπόνης