16.4.15

Νέα πρόκληση των Τούρκων: Η Αγία Σοφία μπορεί πλέον να λειτουργήσει ως τζαμί

Είναι προφανές πως δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που η Τουρκία επέλεξε να αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα, καθώς το χρησιμοποιεί με τη λογική του αντιπερισπασμού.
Ο Μεγάλος Μουφτής Mifail Hizli, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», είπε πως η Τουρκία μπορεί να λειτουργήσει πλέον την Αγία Σοφία (που λειτουργεί, επί του παρόντος, ως μουσείο) ως τζαμί».
Και αυτό, ως απάντηση στη ρητή δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου που χαρακτήρισε «γενοκτονία» τα γεγονότα του 1915 εις βάρος των Αρμενίων και της έδωσε το ίδιο αρνητικό βάρος με τις άλλες δύο «προφανείς τραγωδίες» που βίωσε η ανθρωπότητα: το ναζισμό και το σταλινισμό.
Ο Hizli απάντησε πως η δήλωση του Πάπα αφήνει να εννοηθεί ότι η Καθολική Εκκλησία εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τους Αρμένιους και ταυτόχρονα κάνει τα στραβά μάτια στα δεινά των μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου.
Νωρίτερα, η τουρκική αντιπολίτευση δήλωσε ότι το μουσείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να λειτουργεί ως τζαμί. Μια αντίστοιχη προσφυγή έχει σταλεί και στο τουρκικό κοινοβούλιο.
 defencenet.gr