19.4.15

Μοίρα του ρωσικού Ναυτικού εισήλθε στη νορβηγική Θάλασσα «σφήνα» σε μεγάλη Νατοϊκή άσκηση


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΝΟΗΜΑ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ ΣΕ ΠΟΛΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ JASSM-ER



Στη νορβηγική Θάλασσα βρίσκονται από εχθές τα τρία πολεμικά σκάφη του Βόρειου Στόλου του ρωσικού Ναυτικού που αναστάτωσαν τη Βρετανία την εβδομάδα που πέρασε. Η ρωσική ναυτική Μοίρα αποτελείται από το αντιτορπιλικό Severomorsk κλάσης Udaloy, ένα πετρελαιοφόρο Στόλου και ένα σκάφος υποστήριξης.

Όπως ανέφερε πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας σε ρωσικά ΜΜΕ: «Μια ομάδα πολεμικών σκαφών από τον Βόρειο Στόλο με επικεφαλής το αντιτορπιλικό Severomorsk εισήλθε στη νορβηγική Θάλασσα για την πραγματοποίηση ναυτικών ασκήσεων συμπεριλαμβανομένων και ασκήσεων με ελικόπτερα».
Τα τρία ρωσικά σκάφη βρίσκονταν υπο την παρακολούθηση του βρετανικού Ναυτικού καθώς προς στιγμή υπήρχαν πληροφορίες ότι επρόκειτο να πραγματοποιήσουν ασκήσεις στο στενό της Μάγχης κάτι που προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στους Βρετανούς.
«Το πλήρωμα του αντιτορπιλικού θα συνεχίσει τις ναυτικές του ασκήσεις παρέχοντας αντιαεροπορική προστασία και προστασία από απειλές επιφανείας μαζί με αριθμό σκαφών στη νορβηγική Θάλασσα  όπως και θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση σεναρίων έρευνας και διάσωσης με ελικόπτερα Ka-27 Helix» ανέφερε συμπληρωματικά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Ταυτόχρονα με τις ρωσικές ασκήσεις σε εξέλιξη υπάρχει και η Νατοϊκή άσκηση Joint Warrior στην οποία συμμετέχουν  συνολικά 55 σκάφη και υποβρύχια, 13.000 προσωπικό και 70 ελικόπτερα και ΑΦΝΣ από 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και  σκαφών από το τουρκικό Ναυτικό με τις φρεγάτες F-496 TCGGokova, F-497 TCG Göksu,  το υποβρύχιο S-359 TCG Burakreis και το ναρκοθηρευτικό Μ-266 TCG Anamur.
Ρωσία: «Ξαφνική αύξηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία κατά 80%»

Μία απότομη αύξηση της έντασης στην παρουσία  στρατευμάτων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας  πραγματοποιήθηκε το περασμένο έτος, είπε ο πτέραρχος Αντρέι Καρταπολοφ από το ρωσικό Γενικό Επιτελείο.
«Το 2014, η ένταση των επιχειρησιακών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί κατά 80%», δήλωσε ο Αντρέι Καρταπολοφ, επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Λειτουργίας του Γενικού Επιτελείου.
Η ηγεσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν έκανε καμία προσπάθεια να κρύψει τον σαφή αντι-ρωσικό προσανατολισμό των δραστηριοτήτων αυτών, πρόσθεσε ο ίδιος.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ΝΑΤΟ δημιούργησε μια ομαδοποίηση των δυνάμεων των κρατών μελών της» στα κράτη της Βαλτικής, που αποτελείται από περισσότερους από 10.000 στρατιώτες, περίπου 1.500 τεθωρακισμένα οχήματα, 80 αεροπλάνα και ελικόπτερα και 50 πολεμικά πλοία», δήλωσε ο Καρταπόλοφ κατά τη διάρκεια της Διάσκεψη για τη διεθνή ασφάλεια στη Μόσχα.
Σύμφωνα με το αντιστράτηγο, στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα από την Αεροπορία των ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση στρατηγικών καθηκόντων κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.
Ο Καρταπόλοφ προειδοποίησε επίσης εμμέσως πλην σαφώς την Πολωνία να μην προμηθευτεί τα βλήματα JASSM-ER , καθώς έτσι θα είναι δυνατό σε πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ για να χτυπήσουν στόχους 1.300 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της ρωσικής επικράτειας.
«Στην περίπτωση μιας στρατιωτικής σύγκρουσης, κρίσιμες εγκαταστάσεις στο έδαφος στο συνολικό ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας θα είναι ευάλωτο σε αεροπορική επίθεση του ΝΑΤΟ, με τον χρόνο πτήσης των πυραύλων να έχει μειωθεί κατά το ήμισυ»,προειδοποίησε ο Καρταπόλοφ.
Ο αξιωματούχος του Γενικού Επιτελείου μίλησε επίσης για την αυξημένη δραστηριότητα για συγκέντρωση πληροφοριών από το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.
Μάλιστα ανέφερε ότι τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Global Hawk είχαν εντοπισθεί στον ουκρανικό εναέριο χώρο τον Μάρτιο, με την αύξηση «του βάθους των αναγνωρίσεων στο έδαφος της Ρωσίας κατά 250-300 χιλιόμετρα».
Στο  συνέδριο, «Διεθνής ασφάλεια – προκλήσεις και προοπτικές» που πραγματοποιήθηκε στην Μόσχα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, είπε ότι «οι ΗΠΑ και οι στενότεροι σύμμαχοί τους έχουν περάσει όλες τις γραμμές που μπορεί να φανταστεί κανείς» σε μια προσπάθεια να επαναφέρουν την Ουκρανία στην τροχιά της.
Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να αποξενώσουν τους γείτονες της Ρωσίας μέσω ενός συνδυασμού διαστρέβλωσης της στάσης της Μόσχας ως επιθετικής και προσφοράς επενδύσεων και προσοδοφόρων στρατιωτικών προγραμμάτων στις κυβερνήσεις τους, είπε ο Σεργκέι Σοϊγκού.
 defencenet.gr