4.4.15

Γιατί ο ΑΝΥΕΘΑ πήγε εκεί που ο στρατός παράγει φάρμακα και τι ζήτησε να κάνουν


Με όλα τα “καταστροφικά σενάρια” που ακούγονται κάθε μέρα περί “χρεοκοπίας” και απρόβλεπτων καταστάσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι μάλλον λογικό ακόμη και την επίσκεψη του ΑΝΥΕΘΑ Κώστα Ήσυχου στην Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού να την “συνοδεύουν” σενάρια και “προχωρημένες” σκέψεις. Σ΄ άλλες εποχές η επισκεψη θα χαρακτηριζόταν απλά εθιμοτυπική. Αν γινόταν κιόλας ,γιατί δεν μπορούμε να θυμηθούμε πότε υπουργός επισκέφθηκε αυτή την πολύ σημαντική μονάδα. Γιατί μπορεί να παράγει φάρμακα. Και καλό -και ίσως απαραίτητο αν όλα πάνε στραβά- να συνεχίσει να παράγει.



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος επισκέφθηκε την 441 ΑΒΥΥ(Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού  Υλικού), συνοδευόμενος από τον Β΄ Υπαρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλέξανδρο Οικονόμου, από την πρόεδρο του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου και από εκπρόσωπο  του Αναπληρωτή  Υπουργού  Υγείας.
 
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση για το έργο της συγκεκριμένης μονάδας και τις δυνατότητες παραπέρα ανάπτυξης των φαρμακευτικών εργαστηρίων που διαθέτει. Επίσης παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν, κυρίως στις κτιριακές εγκαταστάσεις.  Στη διάρκεια της επίσκεψης έγινε ενημέρωση από τον διοικητή της Μονάδας συνταγματάρχη (ΥΦ) Κιόρτση Ευστράτιο και περιήγηση στους χώρους του εργοστασίου. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν είναι οι δυνατότητες συμβολής των φαρμακευτικών εργαστηρίων στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής. 
 
Ο ΑΝΥΕΘΑ τόνισε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, δεδομένου ότι ο μηχανολογικός εξοπλισμός που διαθέτει η Μονάδα προσφέρει  μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και διεύρυνσης του ρόλου του εργοστασίου.Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι απαιτείται η ενίσχυση με εξειδικευμένο προσωπικό στρατιωτικό και πολιτικό.
 
Ταυτόχρονα θα γίνει προσπάθεια, είπε, για τη διασφάλιση της πατέντας νέων φαρμάκων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του δημοσίου συμφέροντος.  Σημειώνεται πως η 441 ΑΒΥΥπαρασκευάζει 37 είδη φαρμάκων και υγειονομικού υλικού πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Σήμερα το εργοστάσιο εφοδιάζει και τους τρεις κλάδους των ΕΔ με φάρμακα κυρίως πρωτοβάθμιας περίθαλψης και υγειονομικό υλικό.
 
Ο ΑΝΥΕΘΑ τόνισε ότι θα υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για την αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να είναι δυνατόν μέσω της παραγωγής του εργοστασίου να στηριχτούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη αναζήτησης τρόπων και σχετικής άδειας από τον ΕΟΦ ώστε τα φάρμακα που πλησιάζει  το όριο  ζωής τους να είναι δυνατό να διατίθενται για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Ταυτόχρονα θα αναζητηθούν τρόποι για συνεργασίας και με τις Ένοπλες Δυνάμεις άλλων χωρών για την κάλυψη, μέσω της παραγωγής της 441 ΑΒΥΥ, των αναγκών τους σε φάρμακα και υλικό που παράγεται στο εργοστάσιο.

onalert