17.4.15

Με στάση πληρωμών απειλεί τους δανειστές ο Βαρουφάκης


Εάν οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής λιτότητας στην Ευρώπη δεν υποκύψουν, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αθετήσει τις επικείμενες πληρωμές της για το χρέος, είπε ο Έλληνα υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στη Huffington Post.
Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί εάν οι δανειστές παραμείνουν σταθεροί και πουν όχι, η συμφωνία είναι συμφωνία. Υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από την χρεοκοπία στις επόμενες εβδομάδες;

«Επιτρέψτε μου να είμαι ακριβής σε αυτό», επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης, «γιατί αυτές είναι προβληματικές εποχές και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα κολλήσουν σε οποιαδήποτε λέξη ή φράση που κρίνουν εκείνοι σκόπιμο για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν αυτό. Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα είναι έξω από τις αγορές και πληρώνει τα χρέη της τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώντας τη λιγοστή ρευστότητά της».
«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», συνέχισε. «Εάν μπορούσε, τότε δεν θα ήμασταν χώρα σε πρόγραμμα, σωστά; Έτσι, εάν οι εταίροι μας στους θεσμούς μας πουν “δεν έχει ρευστότητα για εσάς, καμία εκταμίευση, καμία νέα συμφωνία”, αυτό φυσικά δεν είναι βιώσιμο, όπως δεν θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα που είναι σε ένα είδος προγράμματος του ΔΝΤ, ένα πρόγραμμα με την Τρόικα ή ένα πρόγραμμα της ΕΚΤ».
Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα θα μπορούσε να πληρώσει τις οφειλές της, ακόμη και χωρίς τη χορήγηση νέων κεφαλαίων, αλλά αυτό θα απαιτούσε από την κυβέρνηση να μην πληρώσει συντάξεις ή μισθούς. Οι δηλώσεις του Βαρουφάκη κατέστησαν σαφές ότι, με δεδομένη την επιλογή μεταξύ αθέτησης του χρέους και αθέτησης των πληρωμών συντάξεων, οι συνταξιούχοι θα ήταν αυτοί για τους οποίους θα μεριμνούσαν.
Ερωτηθείς κατά πόσον θα ήταν εφικτό η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να εξακολουθήσει να είναι στο ευρώ, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η καταχρεωμένη χώρα είχε και παλαιότερα αθετήσει πληρωμές το 2012, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει το ίδιο, εάν δεν φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές έως 24 Απριλίου.

«Αυτό έχει ήδη συμβεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης. «Το 2012, η ελληνική κυβέρνηση αθέτησε την πληρωμή 100 δισ. ευρώ υφιστάμενων υποχρεώσεων για το χρέους».
Η χρεοκοπία δεν είναι η σωστή λύση
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ωστόσο ότι οποιαδήποτε μορφή χρεοκοπίας δεν θα ήταν «η σωστή λύση τώρα».
«Δεν δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι κάτι που σχεδιάζουμε, δεν είναι κάτι που ευχόμαστε», είπε. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους μας».
«Έχουμε μια συμφωνία, αυτή της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία πολύ συγκεκριμένα αναφέρει ότι η τελική αξιολόγηση της υφιστάμενης συμφωνίας θα κριθεί στα τέλη Απριλίου», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.
«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για αυτό και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα βρει έναν τρόπο για να δημιουργήσουν ένα κοινό έδαφος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος -στο οποίο πολλοί από τους εταίρους μας επιμένουν, απλά επειδή υπάρχει, υπάρχει μια ορισμένη αδράνεια- και των νέων δεδομένων που βρίσκονται στο τραπέζι, τις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας, τις απαιτήσεις της νέας μακροοικονομικής πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε».
Ο Γ. Βαρουφάκης μίλησε και για τη συνάντηση που θα έχει με τον Lee C. Buchheit, της Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, στη Νέα Υόρκη. Ο Buchheit παρέχει βοήθεια στα κράτη για την αναδιάρθρωση των χρεών τους σε περίπτωση κρίσης ή αθέτησης πληρωμής.

«Ήταν αυτός που ήταν υπεύθυνος για την αναδιάρθρωση του 2012 υπό τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Συνεργάζεται ακόμη με το ελληνικό κράτος» εξήγησε ο Γ. Βαρουφάκης, όταν ρωτήθηκε σχετικά.
kathimerin