8.4.15

Τσίπρας: Στόχος μας η επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία - Τώρα η συνάντηση με τον Πούτιν

Πούτιν: Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά  - Τι συζητούν οι δύο άντρες πίσω από τις κλειστές πόρτες

Με καθυστέρηση μισής ώρας, στις 13:30 αντί για τις 13:00 που ήταν αρχικώς προγραμματισμένη, ξεκίνησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Στις σύντομες δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη «να δούμε τι θα κάνουμε να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά» επισημαίνοντας ότι η Ρωσία ήταν ο πρώτος εμπορικός εταίρος αλλά πέρυσι υπήρξε μείωση 40% των εμπορικών συναλλαγών αφήνοντας να εννοηθεί πόσο μεγάλη ζημιά έκανε το ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Μόσχα.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες και τη χαρά του για την υποδοχή αλλά και τη συγκίνηση γιατί κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη έκανες λόγο για βαθιές και διαχρονικές ρίζες στις σχέσεις των δύο λαών εξαιτίας των κοινών αγώνων και της κοινής θρησκευτικής παράδοσης.

«Αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας ανεξάρτητα από τη γεωπολιτική συγκυρία» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και κατέληξε ότι «σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις αυτές προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».


Τι αναμένεται να συζητηθεί

Είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν δέκα χρόνια, που η έλευση Έλληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα θεωρείται σημαντική τομή στις σχέσεις των δυο χωρών, δεδομένου ότι αναμένεται να υπάρξει αναθέρμανση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών σε μια σειρά τομείς.

Ο κύριος Τσίπρας θέλει να αναπτύξει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με συμμαχίες παντού, ενώ ο κύριος Πούτιν θέλει να δείξει ότι έχει την ισχύ και την επιρροή για να προσελκύει το ενδιαφέρον ευρωπαίων ηγετών και ευρωπαϊκών δυνάμεων. 

Στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν τα ενεργειακά και αγροτικά ζητήματα, οι αποκρατικοποιήσεις και ίσως το ελληνικό χρέος.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα ξεκίνησε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, όταν ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. 


protothema