7.4.15

Π. Καμμένος: Συμφωνίες με ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία σε περίπτωση ρήξης


Αν οι δανειστές αρνηθούν τα συμφωνηθέντα που συμπεριλαμβάνουν την καταβολή των δόσεων στη χώρα, τότε δεν θα πληρώνουμε τις δόσεις και θα φροντίσουμε να αναπτύξουμε την ελληνική οικονομία όπως μπορούμε, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε χθεσινή του συνέντευξη σε εκπομπή του Star.
Αυτό σημαίνει πως «εκείνοι επιλέγουν το αδιέξοδο» σημείωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος αν προκύψουν διλήμματα που θέτουν σε αμφισβήτηση τη βούληση του ελληνικού λαού.

Ανέφερε ακόμη ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες η χώρα δεν έχει πάρει τίποτα, εντούτοις πληρώνει τις δόσεις της ενώ υπογράμμισε ότι η κυριαρχία της χώρας, ο ορυκτός της πλούτος, τα σπίτια και οι επιχειρήσεις των Ελλήνων πολιτών δεν υποθηκεύονται. Δεν αρνήθηκε πάντως τον «έντιμο συμβιβασμό» με τους δανειστές, πρόσθεσε όμως ότι η μη τήρηση των συμφωνηθέντων εκ μέρους τους οδηγεί στο να μην έχει ο συμβιβασμός τέτοιο χαρακτήρα.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών, δεν έχουν συμφωνήσει ή υπογράψει οτιδήποτε δεσμευτικό για τη χώρα, ενώ ερωτηθείς ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης σε περίπτωση ρήξης, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί Grexit, προσθέτοντας πάντως ότι θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία του ελληνικού λαού.
Όπως είπε, σε τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα συνάψει συμφωνίες με όσους μπορεί, εκτός των δανειστών, ενώ ως παραδείγματα έφερε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και χώρες της Μ. Ανατολής. «Έχουμε απλωθεί σε όλο τον κόσμο, και οι επαφές μας αποδίδουν» είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Καμμένος. Πρόσθεσε δε ότι αν οι δανειστές αποφασίσουν να θέσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, πέραν του ότι τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται, επιπλέον αναλαμβάνουν «να σβήσουν» και ένα χρέος 320 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι συνιστούν «κόκκινες γραμμές» η μη περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων, οι ομαδικές απολύσεις καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις παραγωγικών μονάδων, τηςΔΕΗ, του ΟΛΠ ή του Ελληνικού. Απέκλεισε, επίσης, την επιβολή αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά ενώ ερωτηθείς για σχετική συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου, παρέπεμψε σε απαντήσεις εκ μέρους του κ. Σακελλαρίδη.
Εμφανίστηκε παράλληλα ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στη Γερμανία, λέγοντας πως θέλει την πολιτική υποταγή της χώρας και έθεσε το ερώτημα «πότε ξανά πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε σε αλλαγή της κυβέρνησης μιας χώρας;».
Ερωτηθείς για τα περί συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου με τις ΗΠΑ, είπε ότι μίλησε για «διεθνώς αναγνωρισμένα ποσοστά συνεκμετάλλευσης», πρόσθεσε δε ότι η κ. Νούλαντ του είπε ότι μια τέτοια συμφωνία είναι δύσκολο να επιτευχθεί μεταξύ κυβερνήσεων, ωστόσο μπορεί να διερευνηθεί η δυνατότητα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υπογραφής σύμβασης με εταιρείες. Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι προϋπόθεση τέτοιου μεγέθους και σημασίας projects είναι η ανακήρυξη ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας και τη σημασία στρατηγικής στήριξης της επένδυσης, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων και αναφέροντας ότι τέτοια δυνατότητα έχουν χώρες όπως, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ισραήλ.
Τόνισε ότι η ανακήρυξη της ΑΟΖ και η περίπτωση συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, συνδέονται με τις στρατηγικές επιλογές που θα κάνει η χώρα.
Ο κ. Καμμένος τάχθηκε υπέρ της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος, τονίζοντας ότι αν αποδειχθεί πως υπήρξε εσωτερική πληροφόρηση στην διάρκεια παλαιότερων διαπραγματεύσεων και κάποιοι κέρδισαν, τότε αυτό συνιστά δόλο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει χρέος. Διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει αν «κέρδισε Έλληνας πολιτικός».
Σχετικά με την εξαίρεση της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή, είπε ότι τότε η χώρα δεν μπήκε ούτε σε μηχανισμό, ούτε υπέγραψε μνημόνια, ωστόσο πρόσθεσε ότι αν από τη διερεύνηση της Επιτροπής προκύψουν στοιχεία, τότε αυτή «μπορεί να διευρύνει το αντικείμενό της».
Μιλώντας επί του ιδίου θέματος είπε ότι το χρέος της χώρας ανέβηκε μετά το PSI, έκανε λόγο για αποτυχημένη πολιτική, την οποία οι μόνοι που αρνούνται είναι οι Άγκελα Μέρκελ, Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, ενώ εκτίμησε ως αρχή της διόγκωσης του χρέους, «το swap του κ. Σημίτη με την Goldman Sachs το 2000».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι την περίοδο εισόδου της χώρας στο ευρώ «όλοι ήξεραν και παραποιούσαν στοιχεία για να μπει η χώρα στην Ευρωζώνη», προσθέτοντας ότι «έβαζαν τις βιομηχανίες τους να πουλούν σε εμάς και ανέβαινε το δικό μας χρέος, τώρα να πληρώσουν το αντίτιμο».
Ερωτηθείς για την αναβάθμιση των αεροσκαφών P3 Orion, ανέφερε ότι αυτήν την απόφαση -που χαρακτήρισε σωστή- την είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση στις 13 Οκτωβρίου 2014.
Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης περί αποφυλάκισης κρατουμένων με 80% αναπηρία που θεωρείται ότι «φωτογραφίζει» και τον Σάββα Ξηρό, επισήμανε ότι «όπου έχουμε (οι ΑΝΕΛ) κόκκινες γραμμές, δεν θα ψηφίζουμε». Είπε ωστόσο ότι υπάρχουν εναλλακτικές όπως «είτε να βρίσκονται σε φυλασσόμενους χώρους, είτε να παρακολουθούνται με ‘ηλεκτρονικό βραχιόλι’».
Ο κ. Καμμένος είπε ότι ουδείς, «ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ», είναι υπέρ των καταλήψεων και έθεσε το ερώτημα «μήπως κάποιοι που ήταν πίσω από τις κλούβες με κουκούλες έχασαν το μεροκάματο;» αφήνοντας σαφείς αιχμές για προβοκάτσια με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων.
Πηγή: ΑΜΠΕ/naftemporiki.gr