8.4.15

Ηχηρό μήνυμα Α.Τσίπρα με πολλούς αποδέκτες από Μόσχα: "Είμαστε στη χώρα που τιμά τη νίκη κατά του φασισμού"


Ο Β.ΠΟΥΤΙΝ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ Α.ΜΙΛΛΕΡ ΤΗΣ GAZPROM - ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν θα έχει συνάντηση σήμερα μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα Gazprom, Αλεξέι Μίλλερ. Οι δύο αυτές συναντήσεις κάθε άλλο παρά τυχαία συμπίπτουν. Δείχνουν πως επίκειται μία συμφωνία μεταξύ της Μόσχας και της Αθήνας στον τομέα της ενέργειας.
 
Την ίδια στιγμή ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα, έχοντας φτάσει από χθες στη Μόσχα και λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Β. Πούτιν ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook «είμαστε στη χώρα που φέτος τιμά την επέτειο των 70 χρόνων από τη νίκη της κατά του φασισμού, στο Μεγάλο Πατριωτικό Μέτωπο».
 
Η ανάρτηση αυτή αποτελεί μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις. Προς τη Ρωσία, για σύσφιξη των σχέσεων και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα (έχει μιλήσει προ ημέρων για άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις) και προς την Ευρωπαική Ένωση που «σνομπάρει» φέτος τη Ρωσία και μεγάλοι ηγέτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ δεν θα παραστούν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της «Ημέρα της Νίκης» και στην παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.
 
Το μήνυμα δε του Αλέξη Τσίπρα, πέραν του συμβολισμού της επίσκεψης του ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους να επιχειρούν να επιβάλουν στην Ελλάδα ένα νέο μνημόνιο με μέτρα λιτότητας, είναι πως η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τη Ρωσία στο θέμα των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί και να σπάσει το εμπάργκο, παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς που δέχεται, αν υπάρξει ανταπόκριση από τη Μόσχα.
 
Φαίνεται πάντως πως θα υπάρξουν συμφωνίες μεταξύ Πούτιν και Τσίπρα και σε αυτό αποσκοπεί και η συνάντηση με τον επικεφαλής της Gazprom. Ειδικά στον τομέα της ενέργειας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αυτές δεν θα αφορούν μόνο στο φυσικό αέριο που η Ελλάδα προμηθεύεται ή και στα πρόστιμα, αλλά γενικότερα στο χάρτη της ενέργειας στην περιοχή.
 
Συγκεκριμένα, στον τομέα αυτό η Ελλάδα επιδιώκει την περαιτέρω μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Φαίνεται πως έχει λάβει διαβεβαίωση θετικής αντιμετώπισης για μια δραστική μείωση των χρημάτων που πληρώνουμε, στη βάση της συμφωνίας που υπάρχει με τη ρωσική Gazprom. Η συγκεκριμένη αποδίδεται με τον όρο «take it or pay» (δηλαδή να πληρώσεις για όλη τη συμφωνηθείσα ποσότητα έστω και αν δεν την καταναλώνεις).
  
Η ελληνική πλευρά, επίσης, επιδιώκει την άρση των ρωσικών αντικυρώσεων στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, ενώ η επίσημη πρόταση της Ρωσίας και μόνο για τη χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα θα ήταν μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι εκβιάζουν για την επιβολή νέων μέτρων. 
 
Σε ό,τι αφορά στο πολυθρύλητο δάνειο, είναι πασιφανές ότι η χώρα μας δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει από τρίτους, άρα το λογικό είναι να μην τεθεί, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούν να υπάρξουν πάσης φύσεως… συνδρομές.
 
Από την πλευρά της η Μόσχα επιδιώκει μια συνεργασία στο μείζον θέμα του αγωγού φυσικού αερίου (Turkish Stream), δεδομένου ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να κάνει υποδομές και να φτάσει τον εν λόγω αγωγό ως τους Ευρωπαίους καταναλωτές, με την Αθήνα να έχει τη δυνατότητα να  παίξει γερά και να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην τροφοδοσία των άλλων χωρών.
 
Θέλει, επίσης, να μπει στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις με κύριους στόχους την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε αυτή τη φάση. Σε λίγες ώρες, ωστόσο, που είναι η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμιρ Πούτιν, θα ξεκαθαρίσει το πλαίσιο συνεργασίας. Οψόμεθα...  
defencenet.gr