19.4.15

Αμεση ρευστότητα από Ρωσία μέσω του αγωγού φ.α.: "Δεν πρόκειται για βοήθεια αλλά για συνεργασία" λέει η Μόσχα και επιβεβαιώνει τα 5 δισ.

 Επιβεβαιώνει επί της ουσίας και ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ τα δημοσιεύματα του defencenet.gr  που αναπαρήγαγε σήμερα το Spiegel περί της συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα, αλλά και την προκαταβολή από αυτή την συνεργασία που θα λάβει η Ελλάδα!

 
Και τονίζει ότι "Δεν πρόκειται για βοήθεια, αλλά για ενεργειακή συνεργασία", εννοώντας ότι δεν είναι ούτε δάνειο, ούτε δώρο, αλλά ακριβώς αυτό που έχει γράψει μόνο πρώτο το defencenet.gr: Οτι πρόκειται για προκαταβολή των εσόδων από τον αγωγό για την Ελλάδα, τα οποία υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ το χρόνο!
 
Αλλά και ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών  Β.Σόιμπλε ο οποίος  δήλωσε ευτυχής σήμερα(!) για το ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπογράψει μια συμφωνία για αέριο με τη Ρωσία, προσθέτοντας με πίκρα όμως ότι η συμφωνία αυτή δεν θα έλυνε τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
 
«Είμαι ευτυχής γι' αυτό για την Ελλάδα», δήλωσε ο Σόιμπλε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
 
«Όμως δεν πιστεύω ότι αυτό θα έλυνε τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα όσον αφορά την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της προς τους Ευρωπαίους εταίρους της», πρόσθεσε.
 
Βέβαια για τον Σόιμπλε μια τεράστια επενδυτική συμφωνία που θα φέρει πραγματικά χρήματα στην ελληνική οικονομία σημαίνει ότι χάνει ακόμα ένα μέσο πίεσης. Δεν είχε μάθει έτσι με την Ελλάδα...
 
Επί του πρακτέου ο Β.Σόιμπλε επιβεβαιώνει το defencenet.gr με την πικρόχολή του αυτή δήλωση.
 
Από την πλευρά του ο Β.Πεσκόφ δήλωσε ότι "Δεν πρόκειται για βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά για ενεργειακή συνεργασία κάτι που συμφωνήθηκε ότι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Η Ρωσία δεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια, διότι ουδείς την ζήτησε όπως έχει πει και ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο κ. Πεσκόφ στον οικονομικό ραδιοσταθμό της Μόσχας Business FM.
 
Ακριβώς δεν πρόκειται για βοήθεια, ούτε για δανεισμό ,αλλά για προκαταβολή ενεργειακού έργου.
 
Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα στις 8 Απριλίου, ο πρόεδρος Πούτιν είχε πει ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης κοινών ενεργειακών σχεδίων «μπορεί να προκύψουν τέτοιες καταστάσεις, οι οποίες θα μας επέτρεπαν όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε αυτά ή εκείνα τα σχέδια, που συζητήσαμε μαζί σήμερα, αλλά και να επιλύσουμε ζητήματα πιστωτικών σχέσεων σε πιο ευρύ πλαίσιο κατά την υλοποίηση αυτών των σχεδίων». Και αμέσως μετά είχε προσθέσει ότι:
 
«Εάν, ας υποθέσουμε, θα υλοποιήσουμε ένα μεγάλο σχέδιο, που θα φέρνει έσοδα στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει, ότι από αυτά τα έσοδα μπορούν να υπάρξουν και εξοφλήσεις εκείνων των δανείων, τα οποία σήμερα αναφέραμε παρεμπιπτόντως. Δηλαδή λόγος γίνεται όχι για βοήθεια, αλλά για συνεργασία, μεταξύ άλλων και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σε διασύνδεση με συγκεκριμένα μεγάλα σχέδια».
 
Σχετικά με τον σχεδιαζόμενο "Ελληνικό αγωγό" κυβερνητικές πηγές στη Μόσχα είχαν αναφέρει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ότι "εξασφαλίστηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης ενός μεγάλου έργου, πάντοτε εντός των θεσμικών πλαισίων της ΕΕ. Το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ και η λειτουργία του αγωγού εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει την 1/1/2019" και ότι θα επιφέρει κέρδη για το ελληνικό Δημόσιο ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως από τα τέλη διέλευσης και μόνο.
 
Αυτά τα τέλη διέλευσης σχεδιάζει η Ρωσία να τα δώσει προκαταβολικά εξασφαλίζοντας έτσι και την κατασκευή του αγωγού ασχέτως κυβερνήσεως σε βάθος χρόνου.
defencenet.gr