4.4.15

Δάνειο 36 εκ. ευρώ στην «Καθημερινή»! (;)


Τελικά το δούλεμα πάει σύννεφο! Την ώρα που τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σε όλους τους τόνους ότι η αγορά «στέγνωσε» και ότι οι τράπεζες κατέβασαν ρολά, πληροφορούμαστε ότι η εταιρεία «Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε.» πήρε δάνειο 36 εκατομμυρίων ευρώ από τις τέσσερις συστημικές* τράπεζες!
Σημειώνουμε ότι η «Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε.» είναι θυγατρική εταιρεία της οικογένειας Αλαφούζου, η οποία μεταξύ άλλων εκδίδει τις εφημερίδες «Καθημερινή» και «Καθημερινή της Κυριακής».

Οπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία στο Χρηματιστήριο, ένα ποσό περίπου 31,9 εκατ., που αντιστοιχεί στο 88,6% του δανείου, προορίζεται για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού και άλλα 4,1 εκατ. θα διατεθούν για την κάλυψη γενικών επιχειρηματικών αναγκών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Καθημερινή» συνολικά βαρύνεται από τραπεζικό δανεισμό 103 εκατ. Ευρώ. Επίσης τα χρέη της υπολογίζονται σε πάνω από 75 εκατομμύρια ευρώ και οι ζημιές 18 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως καταλαβαίνετε οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, σε αυτή την κατάσταση και με τέτοιες επιβαρύνσεις, ζητούσε δάνειο από τράπεζα θα την πετάγανε έξω με τις κλωτσιές. Εδώ όμως πρόκειται για την οικογένεια Αλαφούζου και για μέσα ενημέρωσης με ιδιαίτερο «κύρος»…
Σκεφθείτε πόσες επιχειρήσεις με πολύ μικρότερες υποχρεώσεις υποχρεώθηκαν να κλείσουν, αφήνοντας (εκτός των άλλων) χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο.
Και με τις ευλογίες μάλιστα της «Καθημερινής» και των αρθρογράφων της που απαιτούν απ΄ όλους τους άλλους να ζουν χωρίς δάνεια, ενώ οι ίδιοι θεωρούν προφανώς «ηθικό και δίκαιο» να απολαμβάνουν τους παχυλούς μισθούς τους από τα δανεικά και (όπως προκύπτει) αγύριστα!
Θυμίζουμε ότι ένας εξ αυτών των αρθρογράφων ο κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου έγραφε στις 19 Απριλίου 2014: «Καμία ανάπτυξη δεν θα έρθει όσο θα κρατούμε ημιθανείς επιχειρήσεις ανοικτές, σπαταλώντας τραπεζικό χρήμα για να προστατεύσουμε εγκατεστημένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αν οι καπιταλιστές που διαθέτει η χώρα δεν ξέρουν να δημιουργούν κέρδη χωρίς δανεικά κι αγύριστα, καλύτερα να αλλάξουμε… καπιταλιστές»!.
Η υπόθεση της δανειοδότησης της «Καθημερινής» σε συνδυασμό και με τις κινήσεις των συστημικών τραπεζών για το κούρεμα των χρεών Ψυχάρη- Μπόμπολα (από τα 400 εκατομμύρια που χρωστάνε θα σβηστούν τα 270 !!!) είναι ακόμα πιο εξοργιστική αν λάβει κανείς υπόψη του, ότι οι τράπεζες αυτές έχει «ανακεφαλαιοποιηθεί» με δισεκατομμύρια ευρώ, που πλήρωσαν οι Ελληνες εργαζόμενοι, οι Έλληνες φορολογούμενοι, δηλαδή εμείς.
Το κράτος, δηλαδή η κυβέρνηση, που έχει μέσω της κεφαλαιοποίησης τον έλεγχο των τραπεζών μπορεί να κάνει κάτι; Θέλει;
*Συστημικές χαρακτηρίζονται οι τράπεζες: Εθνική, Πειραιώς, Αlpha, Eurobank. 
http://tvxs.gr/