18.4.15

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ναυάγιο με 100 τόνους ασημένια νομίσματα που βύθισαν οι Ναζί


Σε μια σημαντική ανακάλυψη προέβησαν Βρετανοί επιστήμονες. Το πλοίο SS City Cairo, μικτό επιβατικό και πλοίο ξηρού φορτίου μετέφερε το Νοέμβριο του 1942 περίπου 100 τόνους ασημένιων νομισμάτων του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, όταν τορπιλίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο και βυθίστηκε.
Τον Απρίλιο, μία βρετανική ομάδα διάσωσης, ανακοίνωσε ότι κατάφερε να ανασείρει από βάθος 5.150 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας τη μεγαλύτερη ποσότητα των ασημένιων νομισμάτων. Η αξία των νομισμάτων, σύμφωνα με την Telegraph, εκτιμάται στα 34 εκατ. ευρώ.

To ναυάγιο αναζητούσε η εταιρεία διάσωσης Deep Ocean Search από τον Νοέμβριο του 2011. Ήταν το πλοίο SS City Cargo που ταξίδευε από την Βομβάη στην Αγγλία, όταν βυθίστηκε από ένα γερμανικό υποβρύχιο U-68, οδηγώντας στον θάνατο τους 104 από τους 296 ανθρώπους που βρίσκονταν πάνω σε αυτό. Το πλοίο βρέθηκε θαμμένο κάτω από μέτρα λάσπης και κομμένο στα δύο. Δίπλα από το ναυάγιο μπορούσε κανείς να δει υπολείμματα της δεύτερης τορπίλης.
Το ναυάγιο είχε μείνει στην ιστορία, όταν σύμφωνα με πηγές ο Karl-Freidrich Merten, καπετάνιος του γερμανικού υποβρυχίου, πλησίασε μία από της σωστικές λέμβους όπου και ενημέρωσε τον καπετάνιο του SS City Cargo πόσο απέχουν οι ακτές της Βραζιλίας. Μάλιστα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, φεύγοντας τους είπε «καληνύχτα, συγγνώμη που σας βυθίσαμε (goodnight, sorry for sinking you)», έκφραση που αργότερα έγινε βιβλίο.


sansimera.gr