2.3.15

Η Αγκυρα ακύρωσε την προκλητική άσκηση στο Αιγαίο


Μετά από διπλωματικές πιέσεις και ελληνικές καταγγελίες, η τουρκική κυβέρνηση ανακάλεσε την ΝΟΤΑΜ, με την οποία είχε δεσμεύσει μια τεράστια περιοχή στο Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, από την Σκύρο μέχρι την Λήμνο, από τις 2 Μαρτίου και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Με την κίνησή της αυτή, η Άγκυρα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε αποφασισμένη να φέρει το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. 


Μετά τούτων, η Άγκυρα τροποποίησε την ΝΟΤΑΜ εξαιρώντας την Λήμνο, ενώ στη συνέχεια την ακύρωσε εξ ολοκλήρου. 

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η τουρκική στάση συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο στο διάλογο και την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το ΝΑΤΟ αποδέχθηκε για πρώτη φορά πλήρως το περιεχόμενο του ελληνικού διαβήματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γενικός γραμματέας Στόλτενμπεργκ κινήθηκε άμεσα στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης και της ομαλοποίησης της κατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση της Άγκυρας εξόργισε ακόμη και το ΝΑΤΟ που παραδοσιακά τηρεί στάση ουδετερότητας στις διμερείς ελληνοτουρκικές διαφορές.



Σχολιάζοντας τις κινήσεις της Άγκυρας, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα έλεγαν ότι πρυτάνευσε τελικά η λογική και πρόσθεταν με νόημα ότι η τουρκική στάση συμβάλει με αυτή της την κίνηση με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και την καλή γειτονία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. 


Αλλαγή στάσης σε δύο δόσεις


Η τουρκική υπαναχώρηση έγινε σε δύο δόσεις. 

Το πρωί, η Άγκυρα, αφού είχαν προηγηθεί τα διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης, προχώρησε στην έκδοση της πρώτης διορθωτικής ΝΟΤΑΜ (Α0900/15) με την οποία εξαιρούσε από την αρχική περιοχή που είχε δεσμεύσει το κομμάτι του εδάφους της Λήμνου που είχε συμπεριλάβει- κίνηση που συνιστούσε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας.

Η απάντηση της Αθήνας ήταν να εκδώσει νέα ακυρωτική ΝΟΤΑΜ, καθώς δεν την ικανοποιούσε ούτε αυτή η κίνηση, καθώς η πρόκληση παρέμενε αναλλοίωτη. 

Έπειτα και από νέες τηλεφωνικές επαφές, η Άγκυρα υποχρεώθηκε να εκδώσει και δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ, την υπ’ αριθμόν Α904/15, αποσύροντας ολόκληρη την ΝΟΤΑΜ Α0889/15 που είχε εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου.

Γ. Σακελλαρίδης

"Η απόσυρση της NOTAM, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
"Η βιασύνη του κ. Σαμαρά να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ελάχιστες ώρες πριν τελεσφορήσει η ελληνική διπλωματία και αποσυρθεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ, τον εκθέτει. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης ζήτησε ενημέρωση απευθείας από τη στρατιωτική ηγεσία και όχι από την πολιτική. Κάποιος που ήταν μέχρι πριν έναν μήνα Πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής", πρόσθεσε.

nooz.gr