3.3.15

Γ.Βαρουφάκης: "Το χρέος είναι μη διαχειρίσιμο" - Τι απάντησε για ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και μεταρρυθμίσεις


"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ" ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 

Απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει η απαιτούμενη ρευστότητα για να πληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές εντός του τετραμήνου.
Ανέπτυξε τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης στο επικείμενο Eurogroup, αλλά δεν έδωσε ξεκάθαρες και σαφείς απαντήσεις για ζητήματα που αφορούν στους πολίτες, όπως ο ΦΠΑ και ο ΕΝΦΙΑ.
Με συνέντευξη που παραχώρησε στο STAR και συγκεκριμένα στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου το βράδυ ο κ. Βαρουφάκης απέκρουσε τις προειδοποιήσεις που λίγες ώρες πριν είχε εκτοξεύσει το Βερολίνο ότι η Ελλάδα θα αφεθεί να χρεοκοπήσει, αν δεν βρει τρόπο να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της. 
«Είμαστε σίγουροι ότι οι αποπληρωμές στο ΔΝΤ θα γίνουν στο ακέραιο και θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα για να φτάσουμε στο τετράμηνο. Ο Μάρτιος είναι λυμένο θέμα. Είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης πόρων για όλο το τετράμηνο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Πρόσθεσε πως δε θα έχουμε πιστωτικό γεγονός ούτε το Μάρτιο, ούτε σε ολόκληρο το τετράμηνο και τόνισε ότι χρεοκοπία και έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί. Υποστήριξε πως «ούτε οι υπόλοιποι του Eurogroup θέλουν πιστωτικά γεγονότα» αλλά ξεκαθάρισε και ότι διαφωνεί με την άποψη του Κώστα Λαπαβίτσα ο οποίος, όπως είπε,  «έχει χτίσει καριέρα με την άποψη ότι πρέπει να πάμε στη δραχμή».
Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη τη Δευτέρα το βράδυ και χαράχτηκε η διαπραγματευτική γραμμή της Αθήνας ενόψει Eurogroup. 
«Την Δευτέρα θα πάω στο Eurogroup με ένα φάκελο με 6 μεταρρυθμίσεις, για να δούμε ποιες θα είναι άμεσης εφαρμογής» δήλωσε ο κύριος Βαρουφάκης, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει ποιες θα είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις και τι κόστος θα έχουν.
Για την ανακοίνωση του EFSF περί υποχρέωσης τήρησης του μνημονίου για να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «ο EFSF δεν έχει καμία υπόσταση» αλλά εκτελεί «εντολές» του Eurogroup το οποίο, όπως υποστήριξε, «στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε δεν κάνει καμία αναφορά σε μνημόνιο, αλλά σε ελληνικές προτάσεις».
«Η μεγάλη διαφορά με το email Χαρδούβελη είναι ότι καταφέραμε να διαχωρίσουμε το δάνειο από τους όρους χορήγησης, που ήταν το μνημόνιο. Το λέει το Eurogroup. Συμφωνήσαμε ότι το κατάλληλο πρωτογενές πλεόνασμα θα αποφασιστεί σε συνάρτηση με τα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς. Δε θα είναι 4,5% του ΑΕΠ βρέξει χιονίσει», είπε και τόνισε πώς «τελείωσε το μνημόνιο» και διέψευσε πως έρχεται η τρόικα τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.
Μετά από πολύ καιρό ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, δεν έπρεπε να είχαν δοθεί τόσα δάνεια στη χώρα και «έπρεπε να είχαμε χρεοκοπήσει» ήδη από το 2010. Για τη διαπραγμάτευση τόνισε ότι αν «η άλλη πλευρά (των δανειστών) μάς προτείνει την αναδιάρθρωση, δεν θα την αρνηθεί».
Είπε ότι «μόνο με αναδιάρθρωση χρέους μπορεί να καταστεί βιώσιμο το χρέος και  μετά να μπορείς να ξαναδανειστείς». Απέφυγε όμως επιμελώς να πει αν με το «νέο συμβόλαιο» με τους δανειστές, από Ιούνιο και μετά, θα ζητήσει νέο δάνειο η χώρα ή ακόμα και προληπτική γραμμή πίστωσης για να βγει ξανά στις αγορές. «Δεν μπορώ να πω ακόμα αν θα χρειαστούμε νέο δάνειο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Γ. Βαρουφάκης έδωσε το περίγραμμα των μέτρων που συζητά η κυβέρνηση, λέγοντας συγκεκριμένα πως το κόστος για τα πρώτα μέτρα ανθρωπιστικής κρίσης είναι 200 εκατ. ευρώ και έχουμε βρει ήδη κονδύλια από υπάρχοντα κοινοτικά προγράμματα ή περικοπή άλλων δαπανών.
Η δε όποια αλλαγή στον ΦΠΑ θα είναι «ανεπαίσθητη». Δε θα αλλάξουν συντελεστές ΦΠΑ στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στα νησιά. Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις τελεί υπό συζήτηση με τους εταίρους μας,  «δουλεύουμε για μία λύση και για όσους πλήρωσαν τους φόρους τους στην ώρα τους» και «δεν θα κάνουμε μονομερείς κινήσεις με σοβαρό δημοσιονομικό αντίκτυπο για το επόμενο τετράμηνο».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κύριος Βαρουφάκης προανήγγειλε και  ότι ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχίσει να πληρώνεται και τον Απρίλιο, όταν ξεκινά η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου για το 2015! Όπως τόνισε «θα αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ αλλά μπορεί να πάρει 2-3 μήνες. Είναι πατριωτικό καθήκον να πληρωθεί αλλά μέχρι να αλλάξει ο φόρος ακινήτων, θα ισχύει ο προηγούμενος».
Δεν διευκρίνισε πάντως αν και πώς θα γίνει κάποιος συμψηφισμός των δόσεων του υπό κατάργηση ΕΝΦΙΑ του 2015 που θα έχει πληρωθεί κανονικά με το νέο φόρο ακινήτων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, όταν και εφόσον τελικώς ο ΦΜΑΠ υποκαταστήσει τον προηγούμενο φόρο στη διάρκεια της χρονιάς.
Συγκρατημένος στις δηλώσεις του στο STAR φάνηκε πάντως ο κύριος Βαρουφάκης και για τις αλλαγές στον ΦΠΑ. Μετά τον «πάγο» από τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που έλεγαν «έ, όχι» στον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, περιορίστηκε να δηλώσει γενικά μόνον ότι θα ήθελε ένα ΦΠΑ 15%-16% αντί 23%. Χαρακτήρισε μάλιστα τον ΦΠΑ γενικά ως φόρο «ανόητο, άδικο και αναποτελεσματικό».
Για τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής τόνισε: «Ενοποιήσαμε όλες τις λίστες. Πολύ σύντομα θα κινηθούμε εναντίον όσων δήλωναν 4-5 χιλιάδες ευρώ και ξαφνικά αγόρασαν έπαυλη, αυτοί θα έχουν πρόβλημα». 
«Αν δεν υπάρξει φόβος ότι ο επόμενος πελάτης μπορεί να είναι η εφορία, θα συνεχίσουν να μην κόβουν αποδείξεις οι φοροφυγάδες» τόνισε, προαναγγέλλοντας ότι «θα πληρώσουν οι πλούσιοι που δεν πληρώνουν». Διέψευσε πάντως ότι σχεδιάζει να βάλει έκτακτο φόρο. «Θα τον βάλω μόνο αν μπορώ να εξασφαλίσω ότι δεν θα τον πληρώσουν πάλι οι συνήθεις ύποπτοι» τόνισε.
Προανήγγειλε και ρύθμιση για … «εθελοντική νομιμοποίηση για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό». Το σχέδιο προβλέπει ότι όσοι έχουν λεφτά στο εξωτερικό, θα μπορούν να τα δηλώσουν και όχι κατ’ ανάγκη να τα φέρουν πίσω, προκειμένου να φορολογηθούν και να μη διωχθούν για μαύρο χρήμα. «Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα και να ληφθούν ασφαλιστικές δικλείδες για να μη δοθεί χρόνος να τρυπώσουν κάποιοι που θα βγάλουν τώρα έξω μαύρα λεφτά για να τα νομιμοποιήσουν», είπε.
Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως η είσοδος επενδυτών στον ΟΣΕ είναι απολύτως απαραίτητη (έχει δηλώσει ότι θα το πουλούσαμε και ένα ευρώ αρκεί να αναλάβει ο αγοραστής όλα τα έργα) και πρόσθεσε «στη ΔΕΗ σε καμία περίπτωση».
Για την επένδυση της Cosco σημείωσε πως είναι πολύ σημαντική. Πρόσθεσε πως ήταν απαράδεκτο αυτό που έγινε στον ΟΠΑΠ, αλλά η ιστορία αυτή τελείωσε και για το Ελληνικό είναι «φιλέτο» αλλά το τίμημα είναι χαμηλό, δεν υπάρχει αγορά λόγω κρίσης.
 defencenet.gr