12.1.15

Ινδία: Σε ναυάγιο οδηγείται η συμφωνία Ινδίας για τα Rafale – «Θα πάμε στο Su-30MKI»


ΔΙΠΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΓΑΛΛΙΑ: ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ MISTRAL ΚΑΙ RAFALE 

Σε οριστικό ναυάγιο οδεύει πλέον η συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Ινδίας για την προμήθεια μαχητικών Rafale από την τελευταία.

Η υπόθεση που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες περίπου στο πλαίσιο φημών ότι η Ινδία εξετάζει το ενδεχόμενο να μην υπογράψει για την αγορά των μαχητικών έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας με τα ρωσικά ΜΜΕ να επικαλούνται δηλώσεις Ινδών αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες η Ινδία εξετάζει πλέον την απόκτηση του Su-30 στη θέση των Rafale.
«Δεν υπάρχει περίπτωση πως υπάρχουν επιπλοκές στην συμφωνία για τα Rafaleκαθώς αυτή καθυστερεί. Προς το παρόν καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί από το υπουργείο Άμυνας και η κατάσταση παραμένει ως είχε. Στην περίπτωση όμως που η συμφωνία αποτύχει τότε το Su-30 θα αποτελέσει την εναλλακτική επιλογή», ανέφερε πηγή του ινδικού υπουργείου Άμυνας στο ρωσικό sputniknews.
Δεν είναι όμως το δημοσίευμα της ρωσικής ιστοσελίδας αλλά και άλλα δημοσιεύματα που δείχνουν ότι το “mega deal” της  Dassault με την ινδική Αεροπορία για την αγορά αρχικά 126 Rafale αριθμός που στη συνέχεια κατέβηκε στα 108 αεροσκάφη οδεύει προς ακύρωση.
Σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό της ινδικής Αεροπορίας Shashindra Pal Tyagi δεν υπάρχει πρόβλημα με το Su-30 απλά μια νέα συμφωνία θα πάρει χρόνο.
«Η ινδική Αεροπορία έχει μείνει με 34 Μοίρες μαχητικών. Χρειαζόμαστε επειγόντως νέα μαχητικά αεροσκάφη. Για αυτό το λόγο ότι κάνουμε πρέπει να το κάνουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα.
Αυτός είναι ο λόγος που η ινδική κυβέρνηση δουλεύει εντατικά στο θέμα αλλά παρόλα αυτά ο ρυθμός είναι αργός με ευθύνη της γαλλικής πλευράς. Σε περίπτωση που η συμφωνία με τα Rafale αποτύχει θα χρειαστεί χρόνος για νέο διαγωνισμό, χρόνο που δεν έχουμε», δήλωσε πιο0 συγκεκριμένα ο Pal Tyagi.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η διαδικασία μπορεί να επισπευθεί καθώς η Ινδία χρειάζεται νέα μαχητικά επειγόντως.
Ο πρώην αρχηγός της Αεροπορίας της Ινδίας δεν διευκρίνισε πάντως για ποιο λόγο η χώρα του χρειάζεται νέα μαχητικά και μάλιστα επειγόντως αλλά είναι γνωστό πως το νέο σκηνικό κρίσης στον κόσμο διαγράφεται ήδη με ζοφερά χρώματα και είναι αυτό μιας επερχόμενης σύγκρουσης με την Κίνα και όχι τόσο πολύ με το Πακιστάν.
Στην περίπτωση αυτή βέβαια οι επιπτώσεις για το παγκόσμιο status quo θα είναι καταλυτικές καθώς και οι δύο χώρες είναι πυρηνικές δυνάμεις.
Οι λόγοι για το διαφαινόμενο ναυάγιο της συμφωνίας με τη Γαλλία είναι πολλοί. Κάποιοι εκτιμούν πως πρόκειται για μια κίνηση «αντεκδίκησης» της Μόσχας για την υπόθεση των σκαφών Mistral αλλά το θέμα κόστος έχει παίξει ρόλο και αυτό.
Φανερά εκνευρισμένοι οι Ινδοί με το κόστος
Πιο συγκεκριμένα οι Ινδοί κατηγορούν τους Γάλλους ότι πρακτικά μέσα στα τρία χρόνια που οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαπραγμάτευση οι τελευταίοι έχουν πρακτικά διπλασιάσει  το κόστος των αεροσκαφών.
Έτσι ενώ το 2012 οι Γάλλοι πρόσφεραν την τελευταία έκδοση του Rafale R F3R έναντι 65 εκατ. $ τη μονάδα τώρα το κόστος έχει φτάσει στα 120 εκατ. $ με προοπτική να ανέβει και άλλο.
Οι Ινδοί αναπροσάρμοσαν τον αριθμό των υπό απόκτηση αεροσκαφών από 126 σε 108 αλλά και πάλι το νούμερο τους φαίνεται απαγορευτικό.
Το αδιέξοδο εμφανίζεται πλήρες, καθώς οι Ινδοί επιμένουν στην τήρηση του Αιτήματος Υποβολής Πρότασης (RfP: Request for Proposal), λέγοντας ότι η κατασκευάστρια Dassault δεν δικαιούται να υπαναχωρήσει από την αρχική της προσφορά.
Σε περίπτωση που η Γαλλία χάσει την αγορά αυτή τότε το κτύπημα θα είναι διπλό. Αφενός θα έχει χάσει τη συγκεκριμένη αγορά αφετέρου δε και μετά από πιέσεις των Αμερικανών θα χάσει και την αγορά των Mistral! Και αυτό την ώρα που η οικονομία της κλυδωνίζεται. Υπάρχει όμως και ένα πιο συμβολικό «άδειασμα» από τις ΗΠΑ.
Ενώ έσπευσαν να ικανοποιήσουν την αμερικανική πλευρά για την αναβολή της παράδοσης των δύο Mistral στη Ρωσία η Ουάσιγκτον έστειλε στην εκδήλωση της Κυριακής με τη μεγάλη πορεία μια εντελώς υποβαθμισμένη αντιπροσωπεία επικεφαλής της οποίας ήταν ο υπουργός δικαιοσύνης Eric Holden! Ούτε καν ο υπουργός Εξωτερικών John Kerry. Και όλα σε μια στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande ήταν πλέον σοκαρισμένος έως και πανικοβλημένος από τη γαλλική 11η Σεπτεμβρίου.
 defencenet.gr