7.1.15

Τουρκία: Η οργάνωση DHKP-C πίσω από την επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος

Το όνομα της καμικάζι αυτοκτονίας, μιας νεαρής κοπέλας φωτογραφίες της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, είναι Ελίφ Σουλτάν Καλσέν


Η ακροαριστερή τουρκική οργάνωση DHKP-C ανέλαβε σήμερα Τετάρτη την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση καμικάζι εναντίον αστυνομικού τμήματος η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην ιστορική συνοικία Σουλτάναχμετ της Κωνσταντινούπολης και από την οποία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίσθηκε ένας άλλος.


Το όνομα της καμικάζι αυτοκτονίας, μιας νεαρής κοπέλας φωτογραφίες της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, είναι Ελίφ Σουλτάν Καλσέν, και ήταν μέλος της οργάνωσης. 

H γυναίκα καμικάζι μπήκε μέσα στο αστυνομικό τμήμα, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Σουλτάναχμετ απέναντι από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, λέγοντας στα αγγλικά πως είχε χάσει το πορτοφόλι της και στη συνέχεια ανατινάχθηκε με τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη μέσα στο τριώροφο κτίριο.

Σε μια δήλωση που αναρτήθηκε ώρες μετά την επίθεση στον ιστότοπο "Η Κραυγή του Λαού", η οργάνωση αναφέρει πως η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον του κυβερνώντος κόμματος AKP για το φόνο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος υπέκυψε πέρυσι το Μάρτιο αφού παρέμεινε εννέα μήνες σε κώμα εξαιτίας τραύματος στο κεφάλι που υπέστη στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης.

"Είναι το ίδιο κράτος το οποίο πυροβόλησε τον Μπερκίν Ελβάν και προστατεύει τους κλέφτες υπουργούς", αναφέρεται στη δήλωση, σε μια προφανή αναφορά στην απόφαση που ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια κοινοβουλευτική επιτροπή να μην παραπεμφθούν σε δικαστήριο τέσσερις πρώην υπουργοί που κατηγορούνται για διαφθορά.

Η έρευνα για διαφθορά που άρχισε στις 17 Δεκεμβρίου στην Τουρκία, αφορά τον ενδότερο κύκλο του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είχε οδηγήσει στην παραίτηση των υπουργών Οικονομίας, Εσωτερικών και Πολεοδομίας.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή, στην οποία κυριαρχούν μέλη του κυβερνώντος AKP, ψήφισε τη Δευτέρα να μην παραπέμψει σε δίκη τους τέσσερις πρώην υπουργούς, μια απόφαση που η αντιπολίτευση επέκρινε ως συγκάλυψη ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς που έχουν αποκαλυφθεί ποτέ στην Τουρκία.

Το DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο) ανέλαβε επίσης την ευθύνη για μια επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον της αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα κοντά στο γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη.

Η οργάνωση, η οποία έχει έκτοτε δηλώσει πως θα πραγματοποιήσει και άλλες επιθέσεις, βρισκόταν επίσης πέρυσι πίσω από μια επίθεση καμικάζι εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ καθώς και από επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων.


skai.gr