9.1.15

Περισσότερες λεπτομέρειες: Νεκροί οι δύο εκτελεστές του «Charlie Hebdo»



Πατήστε εδώ για να δείτε ζωντανά όλες τις εξελίξεις από την τηλεόραση της Ζούγκλας 


Νεκροί έπεσαν από τα πυρά των ειδικών δυνάμεων και της αστυνομίας οι αδερφοί Κουασί που είχαν ταμπουρωθεί στη βιομηχανική περιοχή της πόλης Νταμαρτίν-αν-Γκελ. 



Επέμβαση της αστυνομίας στο τυπογραφείο που κρύβονται οι δράστες της επίθεσης στο «Charlie hebdo»Παράλληλη επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο εβραϊκό παντοπωλείο, στο Πορτ ντε Βενσάν στο Παρίσι όπου ένοπλος είχε εισβάλει πριν από μερικές ώρες ανοίγοντας πυρ.
 
Ο ένοπλος ονόματι Αμεντί Κουλιμπαλί φερόταν να κρατά τουλάχιστον πέντε ομήρους, μέσα στην επιχείρηση «Hyper Cacher», ανάμεσά τους και παιδιά. 

Λίγο πριν τις 18:00 (ώρα Ελλάδας) στο σημείο ακούστηκαν πέντε εκρήξεις και βροχή πυροβολισμών, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για εξουδετέρωση του δράστη και της δεύτερης υπόθεσης.

Ωστόσο, συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για την τύχη των ομήρων.

Αξιωματούχος της αστυνομίας ανέφερε ότι οι δράστες των επιθέσεων κατά πάσα πιθανότητα γνωρίζονται και συνδέονται μεταξύ τους. Εξάλλου, την ώρα που η ομηρία στο Παρίσι είναι σε εξέλιξη, ο 33χρονος Κουλιμπαλί φέρεται να ζητεί οι αστυνομικοί να επιτρέψουν τη διαφυγή των αδελφών Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, σταματώντας την «πολιορκία» στο τυπογραφείο.

Τι προηγήθηκε

Οι δράστες εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή που βρίσκεται 40 χλμ. βόρεια του Παρισιού και ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ της αστυνομίας και των υπόπτων, σε αυτοκινητόδρομο της Πικαρδίας, κοντά στο αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκωλ. 

Μετά το περιστατικό, τα δύο αδέλφια κατάφεραν να διαφύγουν με αυτοκίνητο μάρκας Peugeot, παίρνοντας μαζί τους έναν όμηρο.

Στην όλη επιχείρηση συνδράμουν οι ειδικές δυνάμεις καθώς και πέντε ελικόπτερα Super Puma. Παράλληλα, τα κοντινά νοσοκομεία έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. Περί τις 12.00 τοπική ώρα, αφίχθησαν με ελικόπτερο και ειδικές δυνάμεις του στρατού, ενώ στην περιοχή έχουν μεταφερθεί βαρέα στρατιωτικά οχήματα, μεταξύ άλλων και τανκ.

Η «Le Figaro» μετέδωσε ότι από τα πυρά έπεσαν νεκροί τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ενώ η ίδια πηγή κάνει λόγο και για πολλούς τραυματίες. Πάντως, η εισαγγελία της Γαλλίας και η αστυνομία διαψεύδουν προς το παρόν τις πληροφορίες περί θυμάτων.

Σχολεία, το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ και δημόσια κτήρια που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου διεξάγεται η γιγαντιαία επιχείρηση για τη σύλληψη των υπόπτων έχουν κλείσει για λόγους ασφαλείας, ενώ έχουν γίνει συστάσεις προς τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους. Οι εξωτερικές γραμμές τηλεφωνίας, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα, έχουν διακοπεί προκειμένου οι δύο άνδρες να μην μπορέσουν να καλέσουν ενισχύσεις.

Δεύτερη ομηρία σε εξέλιξη
Συναγερμός σήμανε περίπου στις 13.00 ώρα Ελλάδος στις γαλλικές Αρχές ύστερα από την είδηση πως ένοπλος εισέβαλε σε εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι, ανοίγοντας πυρ. Εκτός από τις αστυνομικές δυνάμεις, στην επιχείρηση για τη σύλληψη του ενόπλου συνδράμει και ένα ελικόπτερο.

Σε ισχύ βρίσκεται εντολή απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών περιμετρικά του παντοπωλείου.

Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα έδωσε η γαλλική αστυνομία φωτογραφίες των δύο υπόπτων για τη χθεσινή επίθεση στη Μονρούζ με θύμα μία αστυνομικό. Πρόκειται για τους:



Ποιος είναι ο Κουλιμπαλί

O Αμεντί Κουλιμπαλί φέρεται να είναι ο ένοπλος που κρατά ομήρους εντός του εβραϊκού παντοπωλείου. Ο 33χρονος Κουλιμπαλί κατάγεται από το Ζουβισί-σουρ-Ορζέ της Ιλ ντε Φρανς. Σύμφωνα με τη «Le Monde», o Κουλιμπαλί και ο Σερίφ Κουασί είναι υποστηρικτές του ακραίου ισλαμιστή ηγέτη Τζαμέλ Μπεγκάλ.

O Mπεγκάλ θεωρείται ως «υπ' αριθμόν ένα ύποπτος προσηλυτισμού δεκάδων Γάλλων μουσουλμάνων» και έχει ήδη καταδικαστεί για τρομοκρατία. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας σε υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες εντόπισε τεκμήρια που επιβεβαιώνουν τη φιλική σχέση μεταξύ των δύο εκτελεστών, ενώ κατά το παρελθόν είχαν εκδηλώσει την πρόθεση να επισκεφθούν μαζί τον Μπεγκάλ, προτού εκείνος τους πει να αναβληθεί η συνάντησή τους, «επειδή έχει την αίσθηση ότι τελούν υπό παρακολούθηση». 

Η Χαγιάτ Μπουμεντιέν είναι σύντροφος του Κουλιμπαλί από το 2010 και ζούσε στο σπίτι του, ενώ ο ίδιος εξέτιε ποινή φυλάκισης.

Στο μεταξύ, σε ένα φύλλο της εφημερίδας Le Parisien από το 2009 υπάρχει μία φωτογραφία νεαρού που μοιάζει με τον Κουλιμπαλί, ο οποίος επρόκειτο να συναντήσει τον τότε πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να υποστηρίξει τους νεαρούς -εργαζόμενους και μη- ανθρώπους. 

Στο σχετικό άρθρο, ο νεαρός, τα στοιχεία του οποίου συμβαδίζουν με τον δράστη της ομηρίας στο Παρίσι εμφανίζεται να λέει: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Δεν ξέρω τι θα του πω (σ.σ. του Σαρκοζί). Μάλλον θα τον χαιρετίσω αρχικά. Ελπίζω ο πρόεδρος να μπορέσει να μου βρει μια δουλειά».






Συναγερμός σε εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι
Συναγερμός σε εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι






Aστυνομικοί έξω από το τυπογραφείο
Aστυνομικοί έξω από το τυπογραφείο




Aστυνομικοί έχουν αποκλείσει όλη την περιοχή. Στο βάθος διακρίνονται τεθωρακισμένο όχημα και τανκ
Aστυνομικοί έχουν αποκλείσει όλη την περιοχή. Στο βάθος διακρίνονται τεθωρακισμένο όχημα και τανκ






Ελικόπτερα πάνω από το κτήριο του τυπογραφείου
Ελικόπτερα πάνω από το κτήριο του τυπογραφείου


Ανθρωποκυνηγητό στην πόλη Νταμαρτίν- αν- Γκελ
Ανθρωποκυνηγητό στην πόλη Νταμαρτίν- αν- Γκελ


Ειδικές δυνάμεις στη σκεπή του κτηρίου




Οδηγία προς τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους
Οδηγία προς τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους


Ολάντ: «Γνωρίζαμε εδώ και μήνες για απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων»

Σε δηλώσεις του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι «γνωρίζαμε καλά εδώ και αρκετούς μήνες ότι υπήρξαν απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων. Καταφέραμε να τις σταματήσουμε σε αρκετές περιπτώσεις. Φυσικά, δεν θα σας πω όλες τις λεπτομέρειες... Ωστόσο, σε αρκετά περιστατικά υπήρξαν επιθέσεις, οι οποίες ευτυχώς δεν πέτυχαν».

Aυτόπτης μάρτυρας μετά το μακελειό στο περιοδικό: «Ήταν ήρεμοι και αποφασισμένοι. Αληθινοί κομάντο»

Στο Europe 1 μίλησε ο άνθρωπος, του οποίου το αυτοκίνητο μάρκας Renault Clio εκλάπη το μεσημέρι της Τετάρτης από τους υπόπτους λίγο μετά το μακελειό.

Μιλώντας για το τετ α τετ που είχε με τους δράστες, ο εν λόγω άνδρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ήταν βαριά οπλισμένοι και πως του ζήτησαν να βγει έξω από το αμάξι του γιατί το χρειάζονταν.

«Ήταν πολύ ήρεμοι, πολύ αποφασισμένοι, πολύ ισορροπημένοι και επαγγελματίες. Πραγματικοί κομάντο» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν ύψωσαν καθόλου τη φωνή τους, δεν έτρεχαν, δεν έδειχναν καθόλου ταραγμένοι. Δεν ίδρωναν… Τίποτα από όλα αυτά».

O ίδιος συμπλήρωσε: «Μου είπαν ότι εάν σε ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι, πες τους ότι είμαστε η αλ Κάιντα στην Υεμένη». 





Le Monde: Εικόνα του τυπογραφείου μέσω της εφαρμογής Google map
Le Monde: Εικόνα του τυπογραφείου μέσω της εφαρμογής Google map








Βαλς: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο»

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα ότι η χώρα είναι σε πόλεμο «εναντίον της τρομοκρατίας, όχι εναντίον μιας θρησκείας», εκτιμώντας ότι νέα μέτρα είναι «αναμφίβολα» αναγκαία «για την αντιμετώπιση της απειλής».

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Δεν είμαστε σε πόλεμο εναντίον μιας θρησκείας, εναντίον ενός πολιτισμού» τόνισε ο Βαλς κατά τη συνεδρίαση των νομαρχών στο Υπουργείο Εσωτερικών.









Ανάστατοι οι κάτοικοι
Ανάστατοι οι κάτοικοι


ZOUGLA.GR