28.1.15

Προειδοποιητικές… βολές από Μέρκελ και Bundesbank

Σύμφωνα με το γερμανικό Reuters, η Άνγκελα Μέρκελ απευθυνόμενη σε εσωτερικό ακροατήριο έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Μιλώντας σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός της, η κ. Μέρκελ φέρεται να είπε -σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το Mega- ότι αναμένει από την Ελλάδα να επαναβεβαιώσει τις δεσμεύσεις της στο πρόγραμμα στήριξης.

Η ίδια φέρεται να υπενθύμισε πως το πρόγραμμα τελειώνει στο τέλος Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι η τελευταία δόση προς τη χώρα μας δεν έχει πληρωθεί και πως θα εκταμιευθεί μόνο εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Η ευθύνη για τις περαιτέρω εξελίξεις ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση, φέρεται να είπε η καγκελάριος, ενώ παράλληλα έστειλε το μήνυμα πως για το Βερολίνο δεν υπάρχει λόγος κουρέματος του ελληνικού χρέους, αφού φέρεται να δήλωσε ότι εκπλήσσεται που η πολιτική συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το χρέος, καθώς η διεθνής κοινότητα έχει μειώσει τα επιτόκια και η αποπληρωμή αρχίζει το 2020.
Λίγες ώρες αργότερα ήρθαν… προειδοποιήσεις και από την Bundesbank.
Συγκεκριμένα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γιοακίμ Νάγκελ, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Ηandelsblatt», προειδοποίησε πως ενδεχόμενη διακοπή του προγράμματος βοήθειας, θα είχε «μοιραίες συνέπειες» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
«Σε περίπτωση που αμφισβητηθεί η συνέχιση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, θα μπορούσε να τεθεί αμέσως σε κίνδυνο η αναχρηματοδότηση της νομισματικής πολιτικής. Αυτό θα είχε μοιραίες συνέπειες για το ελληνικό οικονομικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες θα έχαναν τότε την πρόσβασή τους στα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας», δηλώνει ο κ. Νάγκελ.

ysterografa