31.1.15

Bloomberg: Πώς η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα μπορεί να κόψει το «οξυγόνο» από την Αθήνα


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θα κόψει ή όχι τον «ομφάλιο λώρο» που κρατάει την Ελλάδα ενωμένη με την ευρωζώνη, εκτιμά το Bloomberg. Η πορεία σύγκρουσης με την τρόικα και ο κίνδυνος τραπεζικού πανικού. Οι κρίσιμες ημερομηνίες.
Η συγκρουσιακή τροπή που φαίνεται να παίρνουν οι διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές μπορεί να οδηγήσουν πολύ σύντομα τον Μάριο Ντράγκι σε ένα μεγάλο δίλημμα, εκτιμά το Bloomberg.

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι αυτός που ελέγχει την τελευταία πηγή χρηματοδότησης στην οποία μπορεί να στραφούν οι τράπεζες της ευρωζώνης. «Tα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα κρέμονται από αυτήν την εξαιρετικά λεπτή γραμμή σωτηρίας, καθώς οι καταθέσεις εξαφανίζονται και τα collateral λιγοστεύουν.Σε περίπτωση πολιτικού αδιεξόδου, θα είναι η ΕΚΤ αυτή που θα αποφασίσει αν θα την κόψει ή όχι» επισημαίνει το πρακτορείο.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει περίπου 11 δισ. ευρώ καταθέσεων αυτόν τον μήνα.

«Καθώς οι τράπεζες στερεύουν από εναλλακτικές για το κλείσιμο των χρηματοδοτικών κενών, η εξέγερση της Ελλάδας ενάντια στους όρους του προγράμματος διάσωσης κινδυνεύει να μετατραπεί σε τραπεζικό πανικό και τελικά σε χρεοκοπία» προειδοποιεί.

«Αν η Ευρώπη εννοεί πραγματικά ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και αν η Ελλάδα είναι σοβαρή στο ότι θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, τότε πιστεύω ότι η ΕΚΤ μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα και να αποτρέψει τον πανικό» δήλωσε ο Christian Schulz, ανώτατο στέλεχος της Berenberg Bank. «Αν δεν υπάρχει αυτή η κάλυψη, τότε νομίζω πως ο κ. Ντράγκι βρίσκεται σε πολύ λεπτή θέση» πρόσθεσε.
Ασφυκτικές πιέσεις από το μέτωπο της ρευστότητας

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη τους επόμενου δύο μήνες με μια σειρά από κρίσιμα τεστ του αξιόχρεου της Ελλάδας, όπως η αποπληρωμή των 2,2 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια και προς το ΔΝΤ, την ώρα που γίνεται πιο αβέβαιη η τακτική της μετακύλισης έντοκων γραμματίων.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν φτάσει ήδη το όριο των 3,5 δισ. ευρώ σε κρατικά χρεόγραφα που η ΕΚΤ αναγνωρίζει ως collateral για την παροχή ρευστότητας. Εντωμεταξύ, τα φορολογικά έσοδα έχουν βουτήξει πάνω από 2 δισ. ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες, αφήνοντας την κυβέρνηση εξαρτημένη από τις τράπεζες.

Αν η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στην δέσμευση της να μην παρατείνει το πρόγραμμα διάσωσης μετά την λήξη του το Φεβρουάριο και η Ε.Ε. δεν προσφέρει εναλλακτική λύση, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να αντικαταστήσουν περίπου 30 δισ. ευρώ χρηματοδότησης από την ΕΚΤ με τον ELA.
Κεφαλαιακοί περιορισμοί και δραχμή

Ωστόσο και ο ELA βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Φρανκφούρτης. Η ΕΚΤ θα εξετάσει την έκτακτη γραμμή ρευστότητας της ΤτΕ στις 4 Φεβρουαρίου και μπορεί να την κλείσει αν την κρίνει ακατάλληλη. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε δύο εβδομάδες.

Αν επιταχυνθεί η φυγή καταθέσεων από τις κεντρικές τράπεζες, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους, δήλωσε ο Michel Martinez, οικονομολόγος της Societe Generale. H Eλλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εκδώσει το δικό της νόμισμα, πρόσθεσε.
Βραχυπρόθεσμα, η ΕΚΤ μπορεί να διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση. Στο παρελθόν, το Διοικητικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να αυξήσει το όριο για τα έντοκα γραμμάτια.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Το πρώτο μεγάλο τεστ για την δυνατότητα της Ελλάδας να μετακυλίσει το στοκ με τα έντοκα γραμμάτια είναι στις 4 Φεβρουαρίου, στην προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων 26 εβδομάδων ύψους 625 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές της Nomura, μια άλλη ημερομηνία κλειδί είναι η 16η Φεβρουαρίου, στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Το χρονοδιάγραμμα περιπλέκεται από την ανάγκη των ελληνικών τραπεζών να μετακυλίουν όλο και περισσότερα έντοκα» υποστηρίζουν. «Αναμένεται να αυξηθεί η μεταβλητότητα στα ελληνικά στοιχεία ενεργητικού καθώς η αγορά καλείται να επαναξιολογήσει τον κίνδυνο μιας τελικής σύγκρουσης με την Ευρώπη» τονίζουν.

hellas-now.