9.1.15

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΓΑΛΛΙΚΟ ΛΑΟ Η Αθήνα ένωσε τη φωνή της με ολόκληρο τον κόσμο

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες το απόγευμα έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον γαλλικό λαό, μετά το μακελειό στα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo
Με το σύνθημα «Je Suis Charlie« («είμαι Charlie») πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες το απογευμα έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον γαλλικό λαό, μετά το μακελειό στα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες το απόγευμα έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον γαλλικό λαό, μετά το μακελειό στα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo
«Οχι φόβος, όχι μίσος» διαδήλωναν οι συγκεντρωμένοι έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο στο κέντρο της Αθήνας, ενώνοντας τις φωνές τους με εκείνες εκατομμυρίων ανθρώπων τόσο στη Γαλλία όσο και σε όλο τον κόσμο που εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την πρωτοφανή επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, ενώ ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες και στη Θεσσαλονίκη.
Με στυλό, μολύβια, κεριά αλλά και φύλλα χαρτιού όπου αναγραφόταν «είμαι Charlie» οι συγκεντρωμένοι στην Αθήνα πραγματοποίησαν μια συγκινητική και ήρεμη διαμαρτυρία για την αποτρόπαιη δολοφονία των 12 ανθρώπων στο Παρίσι.
Πολλοί κρατούσαν και αποκόμματα της εφημερίδας, ενώ υπήρχαν και δύο βιβλία συλλυπητηρίων στα οποία υπέγραφε ο κόσμος.
Η συγκέντρωση υπήρξε πρωτοβουλία πολιτών της Αθήνας σε ένδειξη συμπαράστασης στο πένθος του γαλλικού λαού «για την αποτρόπαιη δολοφονία των Ευρωπαίων φίλων-συμπολιτών μας και των καλλιτεχνών που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των φανατικών». «Κανένας αυταρχισμός, καμία ιδεολογία, καμία επίκληση σε θρησκείες, καμία βία δεν θα μας φοβίσει να λέμε, να γράφουμε και να ζωγραφίζουμε αυτά που θέλουμε. Κανένας δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα να συνυπάρχουμε ειρηνικά με τους μετανάστες, κανείς δεν θα χωρίσει τους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν σε κοινωνίες αμοιβαιότητας και κοινών κανόνων. Δεν φοβόμαστε!», αναφέρεται στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας πολιτών που φέρει το τίτλο «Je suis Charlie-Athenes».
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν Ελληνες και Γάλλοι με τις οικογένειές τους αλλά και πολλοί άνθρωποι που έχουν ζήσει μεγάλα διαστήματα της ζωής τους στη Γαλλία καθώς και οι Ντόρα Μπακογιάννη, Βασίλης Βασιλικός, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Εύα Καϊλή, Νίκος Χρυσόγελος, Γιώργος Κουμουτσάκος κ.ά.
Λίγο μετά τις 7 το βράδυ μερικοί από τους διαμαρτυρόμενους κατευθύνθηκαν προς τη Γαλλική Πρεσβεία επί της Βασ. Σοφίας, κρατώντας αναμμένα κεριά. Σιωπηλή διαμαρτυρία με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτή μάλιστα έδωσε το παρών και ο Γιάννης Μπουτάρης.
ΣΤΕΛΛΑ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ
ethnos