30.1.15

Ο Καραμανλής θα κρίνει την πορεία της ΝΔ

Σε “κρίσιμο παράγοντα” αναδεικνύεται ο Κώστας Καραμανλής για το τι μέλλει γεννέσθαι στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας.
 Παρόλο που οι προσκείμενοι στον Σαμαρά διαδίδουν παντού ότι ο πρώην αρχηγός της ΝΔ, στηρίζει Σαμαρά και ότι ο τελευταίος δεν θα θελήσει να φύγει και άρα ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα αρχηγίας, οι διάφορες φήμες δείχνουν ότι αυτό το παιχνίδι έχει ήδη ξεκινήσει.

Και δεν είναι μόνον η βαριά ήττα του Αντώνη Σαμαρά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί του χρεώνουν ότι κατάφερε με την επαμφοτερίζουσα πολιτική του που επικεντρώθηκε στο να τα έχει καλά με τις Βρυξέλλες να απομονώσει την ΝΔ τόσο στα δεξιά της όσο και προς το κέντρο. Παραδοσιακά η ΝΔ προσπαθούσε να μαζέψει και τις δύο πλευρές κοντά της. Κατάφερε όμως όπως καταγγέλουν κάποιοι να τις χάσει και τις δύο και μάλιστα να δημιουργήσει βαθύτατα ρήγματα τα οποία πλήρωσε στις εκλογές, καθώς παρόλη την πόλωση οι ψηφοφόροι δεν επέστρεψαν σε αυτοί αλλά προτίμησαν να το ρίξουν σε Μιχαλολιάκο, Καμμένο ή και απευθείας ΣΥΡΙΖΑ.
Αν πάρουμε μάλιστα υπόψιν μας τις δημοσκοπήσεις θα συμπεράνει κανείς ότι η πόλωση λειτούργησε μόνον για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού σε αυτές από την αρχή ήδη της προεκλογικής περιόδου τόσο η Χρυσή Αυγή έπαιζε στο 4-5% ενώ ο Καμμένος έφτανε ακόμη πιο χαμηλά.
Οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε άνετα είτε ότι οι δημοσκοπήσεις έλεγαν ψέμματα εξαρχής ή ήταν πλήρως αποτυχημένες (κάτι δύσκολο αφού οι δημοσκοπήσεις αποτελούν έναν επιστημονικό κλάδο όπως ισχυρίζονται όλοι οι δημοσκόποι) ή η προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας ήταν τόσο κακή που κατάφερε αντί να μαζέψει ψηφοφόρους να τους διώξει, όσο περισσότερο εκτυλισσόταν.
Κανένα από όλα τα σενάρια δεν αντανακλά θετικά τόσο στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά, όσο και σε αυτά των στενών συνεργατών του. Όπως και να έχει η προσδοκία στην ΝΔ ότι σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει και η λογική της “αριστερής παρένθεσης” είναι βέβαιο ότι θα δοκιμασθούν ιδιαιτέρως αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κινείται με ένα σαφές πλάνο, έχοντας δέσει πλέον στο άρμα του ως κυβέρνηση όλο τον χώρο της κεντροαριστεράς που θέλει με κάθε τρόπο να ανέλθει στην εξουσία.
Και για να πούμε την πικρή αλήθεια η σοβαρότητα με την οποία κινείται από την πρώτη μέρα (ακόμη και για να επιβάλλει τις αντεθνικές απόψεις του) είναι το άκρον αντίθετων από αυτά που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε από τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μηδενική παραφιλολογία και αντιδράσεις για την σύνθεση της νέας κυβέρνησης και άμεσες συμβολικές κινήσεις (όπως η αφαίρεση των καγκέλων από την Πλατεία Συντάγματος.
Δημήτρης Παπαγεωργίου