13.1.15

Τσίπρας: Εντός ευρώ, αλλά χωρίς άλλες θυσίες

Βέβαιος για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας, ότι το κόμμα του διεκδικεί την αυτοδυναμία δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ»

«Είναι αναγκαίο, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο λαός να δώσει στο κόμμα του ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και έχει την εμπειρία και την γνώση να αποτρέψει το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών», δήλωσε ο κ.Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Star.
Εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για την εκλογική νίκη ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο λαός θα επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ όχι γιατί απέκτησε ιδεολογία ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά γιατί θα επιλέξει έναν δρόμο με αξιοπρέπεια.
Στην ερώτηση αν και με ποια κόμματα θα συνεργαστεί σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το κόμμα του θα κινηθεί με βάση το πρόγραμμά του, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε μια ψήφο ανοχής από το ΚΚΕ.
«Αν χρειάζεται ανοχή ή ψήφο του ΚΚΕ προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του θα ήταν αδιανόητο το ΚΚΕ να αρνηθεί, αλλά αυτό θα το αποφασίσει εκείνο, είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ και το Ποτάμι για το οποίο είπε ότι επιδιώκει να είναι συμπληρωτική δύναμη στο κατεστημένο, ενώ σημείωσε την απόκλιση στις θέσεις Ποταμιού -ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κ.Τσίπρας.
Για την αποτυχία συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπήρξε ειλικρινής προγραμματικός διάλογος , ότι το κόμμα του έθεσε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ωστόσο συμφωνία δεν υπήρξε. Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία μετά τις εκλογές.
Το χρέος
Σε ερώτηση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει τελικά την έξοδο από την ευρωζώνη, ως απάντηση στις πιέσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «θα πρέπει να είμαστε παρανοϊκοί για να έχουμε τέτοιο σχέδιο».
«Η συζήτηση στην Ευρώπη άλλαξε πλέον και ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιώθηκε», είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι δεν έχει κρυφή, ατζέντα ούτε PLAN B.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει αποδεκτό από την Ευρώπη, ενώ σημείωσε ότι η κ. Μέρκελ θα αξιοποιήσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει λύση και να την παρουσιάσει ως δική της επιτυχία. Υπάρχει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει καμία κρυφή ατζέντα κανένα δημοψήφισμα είπε ο κ. Τσίπρας.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους για να γίνει βιώσιμο με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους και ρήτρα ανάπτυξης», είπε ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε αν ο κ. Σαμαράς όταν βρεθεί στην αντιπολίτευση θα στηρίξει αυτή την πολιτική. «Δεν ζητάμε συναίνεση για να συνεχίσουμε το μνημόνιο, αλλά σε μια πολιτική που θα είναι λύτρωση για τη χώρα», σημείωσε.
Ερωτηθείς, αν δεχθεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρόνου και μείωση των επιτοκίων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα βάλει ψηλά τον πήχη της διαπραγμάτευσης.
Κληθείς να απαντήσει αν ισχύει η παλαιότερη δήλωσή του «καμία θυσία για το ευρώ» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «ευρώ χωρίς άλλες θυσίες».
«Φτάνουν τόσες θυσίες. Ευρώ με δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και δημοκρατία. Αυτό δικαιούμαστε και αυτό θα διεκδικήσουμε. Ευρώ και διάσωση του ευρώ σημαίνει χρέη όχι ανεξέλεγκτα αλλά χρέη βιώσιμα. Ευρώ χωρίς άλλες θυσίες που δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να πληρώσει χωρίς αντίκρισμα. Δεν υπάρχει ''διαφορετικά''. Δεν υπάρχει δεύτερος δρόμος», σημείωσε.