20.1.15

Σε συναγερμό η Κύπρος για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι δυνάμεις ασφαλείας στην Κύπρο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος. Σε πολιτικό επίπεδο κρίθηκε ότι στη παρούσα φάση δεν επιβάλλεται η παρουσία του στρατού σε δημόσιους χώρους και ως εκ ΄τούτου περιορίζεται στην παροχή ασφάλειας στην "Πράσινη Γραμμή" και πέριξ των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. 
Εκπαιδευμένα μέλη των ΟΥΚ παρέχουν επίσης ασφάλεια στις λιμενικές εγκαταστάσεις ενώ βρίσκονται σε ετοιμότητα να συνδράμουν στο έργο της αστυνομίας αν αυτό απαιτηθεί.
Μέλη του ΕΑΟ (Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός) της κυπριακής αστυνομίας τις τελευταίες μέρες περιπολούν στα αεροδρόμια αλλά και σε δημόσιους χώρους που θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσουν στόχους τρομοκρατών. Αυξημένα μέτρα λαμβάνονται σε πρεσβείες και σπίτια διπλωματών, όπως επίσης σε σχολεία και εγκαταστάσεις δυτικών συμφερόντων. Στα οδοφράγματα οι έλεγχοι όσων εισέρχονται και εξέρχονται στα κατεχόμενα είναι πλέον εξονυχιστικοί με στόχο να αποτραπεί η μετάβαση Ευρωπαίων υπηκόων που στη συνέχεια κατευθύνονται προς τη Συρία. Ήδη στα αεροδρόμια έχει απαγορευθεί η είσοδος σε πολλούς Ευρωπαίους με αραβική καταγωγή οι οποίοι δεν είχαν πειστικές δικαιολογίες για την επίσκεψη τους στη Κύπρο.
Ο Κύπριος υπουργός δημόσιας τάξης Ιωνάς Νικολάου επανέλαβε χθες ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προληπτικά καθώς δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία ή ένδειξη για τρομοκρατικό χτύπημα στη Κύπρο. Τα μέτρα θα διαρκέσουν για όσο διαρκεί η απειλή από τη δράση ακραίων ισλαμιστών σε ευρωπαϊκό έδαφος.
defencenet.gr