14.1.15

Τι ανακοίνωσε ο Δένδιας για τους μετανάστες και τι αλλάζει στην πολιτική της ΝΔ


Η ΝΔ αν παραμείνει στην κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αλλάξει το Δουβλίνο 3 για την μετανάστευση. Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας το ανακοίνωσε σε τηλεοπική του συνέντευξη στο ΕΧΤΡΑ. Ο κ.Δένδιας παραδέχτηκε ότι τα όσα προβλέπει το Δουβλίνο 3 δεν εξυπηρετούν την Ελλάδα και πρέπει να ανθεωρηθεί.

Τι ακριβώς είπε ο κ.Δένδιας:

Θα σας απαντήσω ευθέως. Κατ’ αρχήν, το λάθος έγινε με το Δουβλίνο 1 επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη. Γιατί; Διότι τότε δεν παρατηρήθηκε ότι αυτό που εκ πρώτης ακοής φαίνεται λογικό, (αρμόδια δηλαδή να εξετάσει τα θέματα ασύλου καθενός παράνομου μετανάστη, να είναι  η πρώτη χώρα που μπαίνει αυτός).


            
Αυτό που κατ’ αρχήν φαίνεται λογικό, στην πραγματικότητα οδηγούσε την Ελλάδα στο να πρέπει  να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο κομμάτι λόγω των μεταναστευτικών ροών.
            
Βεβαίως,  πρέπει  να σας πω, γιατί θέλω να είμαι σε αυτό σαφής, ότι ένα μεγάλο κομμάτι του μεταναστευτικού δεν έχει να κάνει με το άσυλο και με το Δουβλίνο, έχει να κάνει και με τους παράνομους μετανάστες που δεν ζητούν και δεν θέλουν άσυλο από την Ελλάδα, γιατί θέλουν να πάνε σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επανέρχομαι όμως. Το Δουβλίνο 3 είναι  μία καλύτερη εκδοχή του 2 και του 1.  Δυστυχώς όμως, δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε τον βασικό κανόνα της καταρχήν αρμοδιότητας. Αυτό για να γίνει, πρέπει να αναζητήσουμε ευρωπαϊκές συμμαχίες εξαιρετικά ισχυρές, διαμόρφωση πλήρους συμμαχίας των χωρών του νότου, απέναντι στις χώρες του Βορρά.

Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η βούληση στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει για κάτι τέτοιο; Αυτό είναι το ερώτημα του κυρίου Χιδίρογλου φαντάζομαι και συγγνώμη αν δεν το ερμηνεύω…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως. Βεβαίως υπάρχει. Είχα πάει μαζί με τον Πρωθυπουργό όταν ήμουν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη Μάλτα, είχαμε πάει μαζί στη Ρώμη, όπου είχαμε συναντήσει τον τότε Ιταλό Πρωθυπουργό, είχαμε κάνει προσπάθειες συνεννόησης με τους Ισπανούς, θεωρούσαμε δεδομένη και τη συμφωνία των Κύπριων αδελφών μας, ώστε να συμπήξουμε ένα ευρωπαϊκό μέτωπο του νότου για να επαναδιαπραγματευθούμε…
 
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: «Η ΝΔ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ 3»

Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό πρώτη φορά το ακούμε είναι αλήθεια και είναι είδηση. Η κυβέρνηση τουλάχιστον ήταν η πρόθεσή της να αλλάξει το Δουβλίνο, να γίνει 4, ας πούμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Προσπαθούσαμε από θέση δυνάμεως. Αυτή τη στιγμή δε η χώρα έχει και ένα τεράστιο αβαντάζ, που βασίστηκε στις επιτυχίες μας στο μεταναστευτικό τα δύο τελευταία χρόνια. Και αναφέρομαι και στην τοποθέτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως αρμόδιο Επιτρόπου Μετανάστευσης.