28.1.15

Η Ελλάδα αναζητεί στην Ρωσία όπλα στρατηγικής αποτροπής


Με την ταχεία και θεαματική σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας το προσεχές διάστημα, οι Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κινηθούν για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία τους προς την απόκτηση ενός όπλου στρατηγικής αποτροπής - από την Ρωσία.


Οι πρόσφατες μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές συγκρούσεις δείχνουν ότι υπάρχει μια πολύ σαφής τάση να περιοριστούν οι μάχες στην πρώτη γραμμή. Σήμερα είναι της μόδας στην αρχική ορμή του πολέμου: ένα αποφασιστικό πλήγμα - από αεροσκάφη και πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς. Τα συστήματα πυραύλων είναι ένα καλό παράδειγμα. Στις τοπικές συγκρούσεις είναι ένα όπλο αποτροπής, καθώς για τις χώρες με μια μικρή γεωγραφική έκταση θα μπορούσε να γίνει ένα πλήρες στρατηγικό όπλο - που μπορεί να πλήξει στόχους σε οποιοδήποτε σημείο.

Έτσι, τα τακτικά πυραυλικά συστήματα (σε αντίθεση με τα, ας πούμε, διηπειρωτικά) έχουν ως σκοπό να δεσμεύσουν τον αντίπαλο άμεσα σε πολεμικές επιχειρήσεις. Η εγκατάσταση πυρηνικών κεφαλών σε αυτούς τους πυραύλους απαγορεύεται, το ίδιο ισχύει και για χημικές και βακτηριολογικές χρεώσεις - αν και θεωρητικά είναι τεχνικά εφικτό. Ωστόσο, και οι συμβατικές κεφαλές είναι αρκετές: στους τακτικούς πύραυλους μπορούν να τοποθετηθούν υψηλές εκρηκτικές γομώσεις, εμπρηστικές, αντιαρματικές και άλλες.

Για να χρησιμοποιηθεί όλο αυτό το οπλοστάσιο υπό τις παρούσες συνθήκες, και να είναι αποτελεσματικό, υπάρχουν σοβαρές απαιτήσεις από την πλευρά της στόχευσης με ακρίβεια, της αυτονομίας, της κινητικότητας, της ευκινησίας, της ταχύτητα της ανάπτυξης, της κατάρτισης, της επίθεσης κάτω από «αόρατες» συνθήκες, της υψηλής εκκίνησης του πυραύλου και της αυτοματοποίησης της πιθανότητας να ξεπεραστεί η αντίπαλη πυραυλική άμυνα.

Ανάπτυξη

Οι εργασίες για τον Iskander (κώδικας ΝΑΤΟ: SS-26 Stone, κώδικας Ρωσίας: 9K720) ξεκίνησαν από το θρυλικό σχεδιαστή Σεργκέι Πάβλοβιτς, ο οποίος βασίστηκε σε ένα πυραυλικό συγκρότημα που στο ΝΑΤΟ καλείται SS-23 Spider. Σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις, ήταν η πρώτη στην ιστορία σχεδίαση πυραυλικού συστήματος, το οποίο αναφέρεται να έχει ξεπεράσει το πρόβλημα της αντιπυραυλικής άμυνας. Την συνέχεια της ανάπτυξης ανέλαβε ο Βαλερί Κασχίν, έχοντας την άποψη ότι το προϊόν ταιριάζει απόλυτα στο πλαίσιο των υφισταμένων διεθνών συμφωνιών.

Το πρώτο πράγμα που είναι σημαντικό για τον Iskander - είναι το μεγάλο βεληνεκές, η ταχύτητα της ανάπτυξης (χρόνος - 30 λεπτά πριν την εκτόξευση, και το διάστημα μεταξύ των εκτοξεύσεων - 1 λεπτό) και το πλήγμα. Ως αποτέλεσμα, το συγκρότημα ουσιαστικά δεν «πλησιάζει» στην περιοχή εμβέλειας του εχθρού. Το δεύτερο - μια ακραία ακρίβεια των πυρομαχικών του, η οποία επιτρέπει τον χρήστη να πλήξει την αεράμυνα και την πυραυλική άμυνα, τα εχθρικά αεροπλάνα και ελικόπτερα (στο έδαφος), θέσεις διοίκησης, κέντρα επικοινωνίας, καθώς και πυραύλους και μεγάλης εμβέλειας συστήματα πυροβολικού του εχθρού.

Κάθε «Ισκαντέρ» φέρει δύο πυραύλους τύπου 9M723K1 στον εκτοξευτή και 2 ακόμη σε αποθήκευση. Αυτό το ενιαίο στάδιο στερεού καυσίμου είναι το κύριο πλεονέκτημα του πυραύλου - η δυνατότητα ελέγχου και ευελιξίας σε όλη την πτήση. Οι πιο απαιτητικοί ελιγμοί λαμβάνουν χώρα στο πιο σημαντικό - κατά την αρχική διαδικασία εκτόξευσης και και κατά το τευταίο στάδιο - χρονικό διάστημα. Ο πύραυλος σκαρφαλώνει σε ένα μεγάλο υψόμετρο - «απόγειο» 50 χιλιόμετρα - και ο σχεδιασμός και ειδική επίστρωση τον καθιστά σχεδόν αόρατο στα ραντάρ. Μέρος της πτήσης πραγματοποιείται με ταχύτητα περίπου 2.100 χλμ/ώρα.

Απαραίτητο δυναμικό στοιχείο είναι το πλήγμα του εχθρικού στόχου με ακρίβεια. Για να γίνει αυτό, ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με ένα αδρανειακό σύστημα καθοδήγησης, και η τελευταία φάση της πτήσης περιλαμβάνει ένα πλήρως αυτόνομο οπτικό φάκελο. Η οπτική εικόνα της περιοχής (εάν είναι απαραίτητο και τη νύχτα) συγκρίνεται με το αποθηκευμένο στη μνήμη στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εκτόξευση «πρότυπο περιοχής στόχου». Διορθώσεις μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ο πύραυλος ενσωματώνει συσκευή ηλεκτρονικής παρεμβολής, η οποία έχει συγχρονιστεί με το σύστημα ελέγχου πυρός του αμερικανικού πυραυλικού συγκροτήματος Patriot.

Ο μηχανισμός αυτός εφαρμόζεται και από κάποιους πυραύλους των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι πολύ αξιόπιστος με μεγάλη ακρίβεια και προστατεύεται από τις σύγχρονες ηλεκτρονικές επιθέσεις. Δεν χρειάζεται διορθωτικά σήματα από δορυφόρους. Ωστόσο, ως ένα χρήσιμο συμπλήρωμα, ο πύραυλος θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτά τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης GPS ή GLONASS.

Στην πραγματικότητα, τα πυρομαχικά ακριβείας του Iskander είναι ένα μυστικό. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές , στο πεδίο βολής έχουν αναπτύξει εμβέλεια έως και 500 χιλιόμετρα με κυκλικό σφάλμα 20-30 μέτρα. Με άλλα λόγια, το 50% των βολών θα είναι στον περιγεγραμμένο κύκλο γύρω από τον στόχο με την προαναφερθείσα ακτίνα, και το υπόλοιπο 43% - σε έναν κύκλο με ακτίνα 40-60 μέτρων. Ωστόσο, μια σειρά από εκθέσεις αξιόπιστων αμυντικών ινστιτούτων αναφέρει το πιθανό κυκλικό σφάλμα (CEP) του πυραύλου να μην υπερβαίνει τα 12 μέτρα!

Η αρχική μάζα του πυραύλου - 3,8 τόνοι, η κεφαλή ζυγίζει 480 κιλά. Ο πύραυλος μπορεί να εξοπλιστεί με πολλούς τύπους κεφαλών.

Τα οχήματα του συγκροτήματος

Ο Iskander - δεν είναι μόνο ένας πύραυλος, ή απλά ένας πύραυλος μέσα σε έναν κάνιστρο. Πρόκειται για ένα συγκρότημα που αποτελείται από έξι διαφορετικά οχήματα, και φυσικά από ένα συνεργείο από εξειδικευμένο στρατιωτικό προσωπικό.

Ο αυτοκινούμενος εκτοξευτής έχει σχεδιαστεί για αποθήκευση, μεταφορά, προετοιμασία και εκτόξευση δύο πυραύλων σε έναν στόχο. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν εδώ τροχοφόρα οχήματα 8x8 που κατασκευάζονται στη Λευκορωσία, ή τα εγχώρια BAZ-6909 από το εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων στο Μπριάνσκ. Τα οχήματα αυτά είναι σε θέση να λάβουν 19 τόνους ωφέλιμου φορτίου και αναπτύσσουν ταχύτητες έως 70 χλμ/ώρα - 1000 χλμ. η εμβέλεια, τριμελές πλήρωμα.

Ο αυτοκινούμενος εκτοξευτής έχει επιλεχθεί να μπορεί να τάσσεται για βολή πολύ γρήγορα: ο χρόνος από την έναρξη της προετοιμασίας για την εκτόξευση των πυραύλων και πριν από την αποχώρηση του βλήματος από το κάνιστρο, δεν υπερβαίνει τα 20 λεπτά. Παράλληλα δεν χρειάζονται προετοιμασμένες θέσεις, μπορεί να λειτουργήσει παντού εκτός από περιοχές με βάλτο ή άμμο. Το πλήρωμα παραμένει όλη την ώρα μέσα στο διαμέρισμα.

Το δεύτερο όχημα αφορά την μεταφορά πυραύλων και την φόρτωση του εκτοξευτή. Μεταφέρει 2 ακόμη πυραύλους και η διαδικασία φόρτωσης γίνεται με έναν γερανό που οι Ρώσοι έχουν κωδικοποιήσει ως MAZ-79306. Το πλήρωμα είναι διμελές.

Το όχημα διοίκησης, όπως προκύπτει από το όνομά του, διαχειρίζεται όλο το συγκρότημα του Iskander. Πρόκειται για ένα συμβατικό τροχοφόρο τύπου Kamaz , με 4 θέσεις εργασίας. Η εμβέλεια επικοινωνίας αναφέρεται μέχρι 300 χιλιόμετρα, ο υπολογισμός για την εκτόξευση απαιτεί λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, η διαβίβαση των εντολών - άλλα 15 δευτερόλεπτα.

Το επόμενο όχημα, επίσης ένα τροχοφόρο τύπου KAMAZ έχει σχεδιαστεί για τη δοκιμή των πυραύλων επί του συστήματος, δοκιμές των οργάνων και εργασίες συντήρησης. Το σύνολο του κύκλου των επιθεωρήσεων που απαιτούνται είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και διαρκεί μόνο 18 λεπτά - από δύο άτομα.

Το όχημα που σφίζει από ηλεκτρονικά και αισθητήρες, είναι υπεύθυνο για όλες αυτές τις πληροφορίες που καθορίζουν τις συντεταγμένες στόχου. Εδώ προετοιμάζονται τα απαραίτητα δεδομένα για τον πύραυλο και μεταβιβάζονται στον εκτοξευτή. Ο χρόνος της προετοιμασίας αυτού του «εγκεφάλου» για τον πρώτο πύραυλο δεν υπερβαίνει τα 2 λεπτά, και για τον δεύτερο - 1 λεπτό. Αυτή η προετοιμασία καλείται ως «σχέδιο πτήσης» για τον πύραυλο. Το όχημα ενσωματώνει σύγχρονα μέσα του τομέα της αναγνώρισης και μπορεί να λάβει πληροφορίες για τους στόχους από όλες τις υφιστάμενες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των δορυφορικών, αεροσκαφών ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το πλήρωμα - 2 άτομα.

Το συγκρότημα ολοκληρώνεται από ένα τελευταίο όχημα-εστιατόριο και ταυτόχρονα διαμέρισμα ανάπαυσης των πληρωμάτων. Μπορεί να φιλοξενήσει έως 8 άτομα την ίδια στιγμή.


Σήμερα η οικογένεια του Iskander περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις:

· Iskander-M: Η έκδοση για την προμήθεια των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας. Εμβέλεια έως και 500 χιλιόμετρα.

· Iskander-E: Η εξαγωγική έκδοση με μια εμβέλεια μέχρι 280 χιλιόμετρα, και μόνο με έναν πύραυλο στον εκτοξευτή.

· Iskander-Κ: Ειδικά τροποποιημένο συγκρότημα για την χρήση πυραύλων κρούζ. Μπορεί να εγκατασταθεί o νέoς πύραυλος κρούζ τύπου R-500. Η έκδοση αυτή πραγματοποίησε με επιτυχία μια δοκιμή το 2007. Αυτή η έκοση δεν αναμένεται να εισέρθει σε υπηρεσία. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς πυραύλους κρουζ, αυτή η παραλλαγή έχει αναπτυχθεί στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, και είναι να καλύπτει όλο το έδαφος της Λιθουανίας, της Λετονίας, νότια της Εσθονίας, της Πολωνίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Ανατολικής Γερμανίας,.

Διεθνείς συνθήκες

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξακολουθεί να ισχύει η συνθήκη για την εξάλειψη μικρού και μέσου βεληνεκούς πυραύλων , που υπογράφηκε από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1987. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεσμεύονται να μην παράγουν ή αναπτύσσουν χερσαίους πυραύλους μικρού βεληνεκούς (500-1000 χλμ.) και μέσου βεληνεκούς (1000-5.500 χλμ).

Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ το 2002 αποσύρθηκαν μονομερώς από μια άλλη σημαντική σύμβαση - η ΑΒΜ (1972), σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπονταν η ανάπτυξη συστημάτων ή συστατικών αντιπυραυλικής άμυνας για την αντιμετώπιση στρατηγικών πυραύλων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει την ετοιμότητά της να αποχωρήσει από τη Συνθήκη του 1987 για να εξουδετερώσει την πιθανή απειλή που θέτει η αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα στην Ευρώπη.

Φωτογραφίες από το 2014 που έχουν κυκλοφορήσει ως μέρος της επίσημης κάλυψης της επίσκεψης του Ρώσου Υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στην 26η Ταξιαρχία Πυραύλων στην Λούγκα (περίπου 135 χιλιόμετρα νότια της Αγίας Πετρούπολης) δείχνουν ένα πυραυλικό συγκρότημα Iskander: Ο μεταφορέας-εκτοξευτής παρατηρήθηκε με ένα δοχείο εκτόξευσης πυραύλων κρουζ (οριζόντιας πλεύσης), πιθανότατα από την Novator, αντί των βαλλιστικών όπλων μικρής εμβέλειας για τα οποία είχε αρχικά αναπτυχθεί αυτό το σύστημα, ισχυρίζονται οι Douglas Barrie και Henry Boyd, αναλυτές στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS).

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία της ότι ένα Iskander - εξοπλισμένο με πυραύλους κρουζ, μερικές φορές αναφέρεται ως Iskander-K ή R-500, μπορεί να είναι μια παραβίαση της Συνθήκης Ενδιάμεσης Εμβέλειας Πυρηνικών Δυνάμεων (INF) μεταξύ ΗΠΑ/ΕΣΣΔ από το 1987.

Η ένταξη των πυραύλων κρουζ ως μέρος του συστήματος Iskander μπορεί να ήταν εν μέρει μια στρατιωτική αντίδραση της Ρωσίας στην πρωτοβουλία βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Πριν από τις τελευταίες εικόνες από την Λούγκα, ωστόσο, δεν υπήρχαν δημόσιες αποδείξεις που να υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία. Προηγούμενες φωτογραφίες από τον Iskander-K, σε αντίθεση με την μικρής εμβέλειας βαλλιστικών πυραύλων έκδοση, ήταν από δοκιμές στο πεδίο βολής Kapustin Yar, κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν, και σε ένα αντίγραφο πλήρους κλίμακας σε μια έκθεση στην Μόσχα. Η παραλλαγή μικρής εμβέλειας είναι ικανό να εξοπλιστεί με συμβατικά και πυρηνικά ωφέλιμα φορτία.

Το Iskander-K εισήλθε στο πρόγραμμα πτητικών δοκιμών το αργότερο το 2007, και μπορεί ενδεχομένως να ήταν έτοιμο για την ανάπτυξη για πολλά χρόνια. Το ίδιο το βλήμα μπορεί να είναι μια έκδοση του πυραύλου κρουζ Novator 3M14 (κατά ΝΑΤΟ κωδικοποιημένο ως SS-N-30). Το 3M14 προσφέρεται για την εξαγωγή στο πλαίσιο του πυραυλικού συστήματος Klub, με ζητούμενο εύρος ακριβώς κάτω από το Καθεστώτος Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας - όριο 300 χιλιομέτρων. Μια εγχώρια παραλλαγή για το Ρωσικό Ναυτικό, ωστόσο, αναφέρεται ότι έχει ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος από αυτό. Το χαμηλότερο όριο εύρους στο πλαίσιο της συνθήκης INF είναι 500 χιλιόμετρα, ενώ το μέγιστο είναι 5.500 χιλιόμετρα. Εάν το Iskander-K έχει μια σειρά συγκρίσιμη με εκείνη της έκδοσης 3M14 του Ρωσικού Ναυτικού, τότε θα ήταν πιθανό να είναι αρκετά πάνω από 500 χιλιόμετρα.

Εξαγωγές

Το πυραυλικό σύστημα λειτουργεί σήμερα αποκλειστικά η Ρωσία. Δεν υπάρχουν δημόσια στοιχεία για εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Στη διεθνή αγορά όπλων, το ρωσικό σύστημα είναι ανταγωνιστικό του αμερικανικού MGM-140 ATACMS, το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό.
 defencenews