23.1.15

Καρφώνουν και αλληλοκαρφώνονται


Την ώρα που τέσσερις κατηγορούμενοι για την εγκληματική οργάνωση η οποία δρούσε από το 2011 με έδρα τον Κορυδαλλό και τις άλλες φυλακές της χώρας προφυλακίζονται, νέες συλλήψεις μελών του κυκλώματος είναι προ των πυλών. 

Οι ανακριτές διαφθοράς, αξιολογώντας τα  μέχρι στιγμής στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, αναμένεται να προχωρήσουν σε νέα εντάλματα σύλληψης. 


Τα εντάλματα, που πρόκειται να εκδοθούν τις επόμενες ημέρες, θα αφορούν πρόσωπα που είτε συμμετείχαν σε εγκληματικές ενέργειες, είτε έπαιξαν το ρόλο του «αγγελιοφόρου» των μηνυμάτων του Παναγιώτη Βλαστού μέσα από τις φυλακές. 

Ταξίδια και διακοπές ως δώρο για τον χωρισμό

Aξιολογώντας τα μέχρι στιγμής στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, oι ανακριτές αναμένεται να προχωρήσουν σε νέα εντάλματα σύλληψηςΟ Παναγιώτης Βλαστός είχε καταφέρει μέσα από τη φυλακή να κρατά δεμένες στο «άρμα» του τις γυναίκες οι οποίες «σφάζονταν» για τον έρωτά του, προκαλώντας συχνές αντιζηλίες. Ο βαρυποινίτης είχε πετύχει, αν και κρατούμενος να συνάπτει  αλλεπάλληλες ακόμη και παράλληλες ερωτικές σχέσεις. 

Η «γενναιοδωρία» του ήταν ένας από τους λόγους που ενδεχομένως τις κρατούσε κοντά του. Όπως αποκαλύπτει στην απολογία της η 37χρονη Μαρία, φίλη της πρώην ερωτικής του συντρόφου, Πένυς, ο Βλαστός της έκανε συχνά δώρα ταξίδια, ενώ της είχε νοικιάσει και σπίτι στη Μύκονο!  

«Μας είχε κάνει δώρο να πάμε διακοπές στην Κρήτη με τα παιδιά μας. Η Πένυ είχε πληρώσει και άλλα ταξίδια μας και είχε νοικιάσει σπίτι στη Μύκονο, όπου πήγαινα περιστασιακά», αναφέρει στην απολογία της η 37χρονη Μαρία.

Εσώρουχα «δώρο» για τη δικηγόρο του

Αν και για την Πένυ επέλεγε ταξιδιωτικούς προορισμούς, για τη δικηγόρο και σύντροφό του, Αδαμαντία, ο Παναγιώτης Βλαστός διάλεγε... εσώρουχα. 

«Με την Αδαμαντία έχω μιλήσει στο τηλέφωνο μία μόνο φορά για να μου δώσει κάποια στοιχεία σχετικά με ένα δώρο εσωρούχων που ήθελε να της κάνει ο Βλαστός», λέει η 37χρονη Μαρία, η οποία απολογούμενη αρνείται πως είχε οποιαδήποτε σχέση με όσα της αποδίδονται.

Αλληλοεξυπηρετήσεις

Η 37χρονη Μαρία, έχοντας κάνει πλέον μία στροφή στη ζωή της, υποστηρίζει πως δε θα συμμετείχε ποτέ σε οποιαδήποτε προσπάθεια του βαρυποινίτη να αποδράσει.

«Σήμερα, η ζωή μου είναι επικεντρωμένη στην οικογένειά μου. Αποκόπηκα πλήρως και απομακρύνθηκα από το παλιότερο φιλικό περιβάλλον μου, όταν συνειδητοποίησα ότι η ομολογουμένως επιπόλαια κάποιες φορές συμπεριφορά μου, μπορούσε να με οδηγήσει σε δρόμους που δεν επιθυμούσα και δεν επιδίωκα. 

Δεν γνώριζα την ύπαρξη τέτοιας οργάνωσης, ούτε συμμετείχα στη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος για την απόπειρα απόδρασης κρατουμένου. Δεν γνώριζα περί διοργάνωσης τέτοιας πράξης, ούτε είχε σκοπό να συμμετάσχω. Όταν αντιλήφθηκα ότι η εκπαίδευσή μου στο χειρισμό ελικοπτέρου δεν μου είχε προσφερθεί ως δώρο, όπως θεωρούσα, επειδή ανέκαθεν μου άρεσε ό,τι σχετικό με τις πτήσεις (έχω εργαστεί ως αεροσυνοδός), αλλά πιθανόν για άλλο και ίσως παράνομο λόγο, όχι μόνο δεν την ολοκλήρωσα, αλλά απομακρύνθηκα και από το σχετικό φιλικό μου περιβάλλον. 

Την απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού με ελικόπτερο την πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ.

Δεν γνωρίζω τίποτα για τον ισχυρισμό της Λίτσας Βλαστού περί δήθεν μεταφοράς από εμένα όπλου από την Πένυ προς αυτήν. Ουδέποτε αντιλήφθηκα ότι τα ποσά που μου δόθηκαν από την Πένυ και τη Λίτσα  τυχόν προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες. 

Η σχέση της τότε φίλης μου και συνεταίρου μου Πένυς με τον Παναγιώτη Βλαστό άρχισε και εξελίχθηκε σε μία περίοδο που είχα βρεθεί σε μία έντονη και ιδιαίτερα ευάλωτη κατάσταση. Είχα χωρίσει, είχα ένα μικρό παιδί και η δουλειά μου είχε μειωθεί λόγω της κρίσης. Η Πένυ με στήριζε ψυχολογικά και εγώ χωρίς να αναλύω τι συμβαίνει ανταπέδιδα τη στήριξη με εξυπηρετήσεις. 

Από τον Οκτώβριο του 2012 διέκοψα κάθε επαφή με την Πένυ, με την οποία μάλιστα ήρθαμε σε ρήξη, ενώ οι τηλεφωνικές μου επαφές με τον Βλαστό συνεχίστηκαν ως την άνοιξη του 2013, με δική του και μόνο πρωτοβουλία. 

Με την Πένυ είχαμε πάει 3-4 φορές στα κεντρικά γραφεία της Alpha Bank για να δούμε τις κινήσεις κάποιου στελέχους της, ο οποίος όπως είπε ο Βλαστός "είχε πακέτο" εννοώντας πολλά χρήματα. Ούτε ο Βλαστός, ούτε η Πένυ, ούτε και η Λίτσα μου είχαν πει για ποιο λόγο γίνονταν οι παρακολουθήσεις και τι σκόπευαν να κάνουν. Το σχέδιο με το στέλεχος της τράπεζας ήταν να του ριχτεί η Πένυ και όχι εγώ. 

Στις τηλεφωνικές μου συνομιλίες με το Βλαστό το κύριο θέμα ήταν πού πηγαίναμε, τι κάναμε, με ποιόν μιλάγαμε όταν ήμασταν με την Πένυ, γιατί ήθελε να είναι σίγουρος ότι δεν του λέει ψέματα. Για αυτό τσακώθηκα πολύ άσχημα με την Πένυ. Ο ίδιος ο Βλαστός μου είχε πει ότι κάτι παίζει με μια δικηγόρο. 

Όταν χώρισαν ήμασταν όλη μέρα με την Πένυ και στα τηλέφωνα με το Βλαστό».

Ψεύτρα και κλέφτρα η Λίτσα

Απολογούμενη στους ανακριτές διαφθοράς, η πρώην ερωτική σύντροφος του Βλαστού, Πένυ, επαναλαμβάνει όσα έχει καταθέσει και στις προανακριτικές της καταθέσεις και αρνείται τις κατηγορίες.

«Για το όπλο που φέρομαι ότι έδωσα στο Βλαστό το Νοέμβριο του 2011, γνωρίζω από τον ίδιο ότι του το πέταξαν στην αυλή της φυλακής. Δεν έδωσα εγώ το πιστόλι στον σωφρονιστικό υπάλληλο για να το δώσει στο Βλαστό. Δεν θα ρίσκαρα κάτι τέτοιο, έχω ένα παιδί. 

Είχα ξεκαθαρίσει στο Βλαστό από την αρχή της γνωριμίας μας ότι λόγω της στέρησης ελευθερίας που είχα από τα 19 μου και λόγω του παιδιού μου, που το μεγαλώνω μόνη μου, χωρίς βοήθεια, δεν θέλω να με ανακατέψει ποτέ σε κάτι που θα στερηθώ πάλι την ελευθερία μου. Και εκείνος μου είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει πολλές ερωτήσεις γα τις δραστηριότητές του. 

Με τη Λίτσα είχα τσακωθεί τον Ιανουάριο του 2012 γιατί μου είχε κλέψει 600 ευρώ από το συρτάρι μου. Το είπα στον Βλαστό αλλά δεν με πίστεψε. 

Επειδή τα τελευταία δύο χρόνια δεν είμαι στην παρέα αυτή με βάση αυτά που διάβασα ότι έχει πει η Λίτσα Βλαστού, πιστεύω ότι τα 250.000 ευρώ όντως τα πήρε από τον Παναγιώτη Βλαστό και επειδή κατάλαβε εκ των υστέρων ποιον έκλεψε και φοβήθηκε πάρα πολύ για τις συνέπειες της πράξης της και για να μην στερηθεί τα 250.000 ευρώ έπρεπε να βρει ένα τρόπο να έχει μια μόνιμη προστασία. 

Όσα λέει για μένα, τα οποία είναι ψευδή, τα αποδίδω στο ότι ήθελε να μπλέξει περισσότερο κόσμο, ώστε να γίνει εγκληματική οργάνωση και να βγει αλώβητη. Και ίσως επειδή τότε την είχε πει ψεύτρα.

Η Λίτσα ήθελε να τα βρει με τον Βλαστό

Η 35χρονη δικηγόρος και σύντροφος του Βλαστού επιμένει πως η εξαδέλφη του βαρυποινίτη θέλει να την εκδικηθεί.

«Ουδέποτε παρέλαβα είτε από τη Λίτσα, είτε από άλλο πρόσωπο χρήματα που δεν αντιστοιχούσαν σε δικηγορικές αμοιβές. Η Λίτσα μού ζήτησε να μεσολαβήσω, ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις της με τον Παναγιώτη Βλαστό. 

Εγώ της απάντησα ότι το θέμα αφορά αυτούς τους δύο και σε περίπτωση σύγκρουσης καθηκόντων, εγώ θα συνεχίζω να υπερασπίζομαι τον Βλαστό. Η σύγκρουση θα μπορούσε να προκύψει από το γεγονός ότι συγκατηγορούμενος του Βλαστού είχε αποκαλύψει την πραγματική της συμμετοχή στην απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων. Είμαι βέβαιη ότι αυτός είναι ο λόγος που η Βλαστού στρέφεται εναντίον μου».

Ο Βλαστός με χειραγωγεί συναισθηματικά

Η πρώην σύζυγος του Παναγιώτη Βλαστού, Ιωάννα, δεν κρύβει την εξάρτησή της από το βαρυποινίτη και μιλώντας στους ανακριτές, αναφέρει:

«Η εμπλοκή μου στη συγκεκριμένη υπόθεση οφείλεται στο ότι ο Βλαστός καταφέρνει και εκμεταλλεύεται τα συναισθήματά μου για αυτόν και με χειραγωγεί».

«Φοβόμουν τον Βλαστό»

Η μητέρα συγκρατούμενου του Βλαστού, που κρίθηκε ήδη προφυλακιστέα, αρνήθηκε την κατηγορία, ότι δηλαδή παρέδωσε έξω από φούρνο το ποσό των 2.000 ευρώ στον F.Τ., ως αμοιβή για την τοποθέτηση βόμβας στο σπίτι της Λίτσας.  

Η κατηγορουμένη αναφέρει στην απολογία της: 

«Αρνούμαι την κατηγορία.  Ποτέ δεν έδωσα χρήματα γιατί δεν είχα πάρει από πουθενά χρήματα για να δώσω. Ο Βλαστός μου είχε πει στο δικαστήριο στις 12.1.2015 ότι θα με έπαιρνε κάποια κοπέλα τηλέφωνο, για να μου δώσει κάποια χρήματα για να τα δώσω σε κάποιον Αλβανό, που ήθελε να βοηθήσει. 

Δεν θυμάμαι αν ο Βλαστός μού το είπε στο δικαστήριο ή τηλεφωνικώς ότι «θα πας σε φούρνο στη Νέα Φιλαδέλφεια, στη 13.00. Εκεί θα είναι κάποιος Αλβανός και θα ζητήσει τη Χριστίνα».  Μου είπε «δε χρειάζεται να ξέρει το πραγματικό σου όνομα και το αυτοκίνητο σου». 

Πήγα γύρω στη 13.00 και φορούσα όλα κόκκινα. Εγώ δεν είχε πει στο Βλαστό στο τηλέφωνο ότι δεν έχω μαζί μου τα χρήματα και ότι δεν μίλησα με μια κοπέλα, για να μη βρω το μπελά μου. Δεν είχα κανένα τηλέφωνο ούτε του Βλαστού, ούτε του Αλβανού για να επικοινωνήσω μαζί τους. Όταν πέρασε λίγο η ώρα, αφού ρώτησα έναν άσχετο αν περιμένει τη Χριστίνα, σηκώθηκα και έφυγα. Όταν έφτασα πλέον στο Περιστέρι, μου τηλεφώνησε ο Βλαστός και του είπα ότι δεν ήρθε ο άνθρωπός. 

Με παρακάλεσε και γύρισα πίσω. Δεν μπορούσα να αρνηθώ από φόβο και υποχρέωση. Ήρθε ένας νεαρός και μου είπε ότι περίμενε ότι περίμενε τη Χριστίνα. Περάσαμε απέναντι στο αυτοκίνητό μου. 

Μου είπε ότι τον έστειλε ο φίλος και εγώ του είπα ότι δεν έχω τίποτα να του δώσω. Μετά εγώ έφυγα, δεν έχω συμβάλλει σε τίποτα άλλο. Ο Βλαστός ήταν συγκρατούμενος με τον αδελφό μου. Με αποκαλεί «Βίκυ,Βικάκι, Βικούλα», γιατί έτσι μιλάει σε όλους. Είναι το στυλ του. 

Ανακριτής: Ήταν κάτι σαν ραντεβού στα τυφλά; Ποιο το νόημα του ραντεβού; Του δώσατε κουλουράκια από τον φούρνο; 

Απάντηση: Δεν του έδωσα τίποτα. Το νόημα του ραντεβού ήταν ότι πήγα αναγκαστικά μετά τις πιέσεις του Βλαστού.

Σύμπτωση

Συμπτωματική χαρακτήρισε την εμπλοκή του ο Γ.Β, υποστηρίζοντας πως «στην ουσία» δεν συμμετείχε σε αυτή. 

«Γνώρισα τον Ε. Θ. τον Ιούλιο του 2013 και επειδή γνώριζα ότι εργαζόταν σε εργολάβο του ζήτησα να με πάρει στη δουλειά καθώς ήμουν άνεργος. Τότε, μου είπε να πάμε για δουλειά στη Λάρισα. Κατά τη διαδρομή, δεν μου είπε τίποτα για τον σκοπό της μετάβασής μας. 

Αφού φτάσαμε στη Λάρισα σταθμεύσαμε το αυτοκίνητο δυο τετράγωνα πιο πάνω από την οδό Μανδηλαρά. Όταν ο Ε.Θ. εντόπισε το σημείο που έψαχνε, έβγαλε κάποια πράγματα από το πορτ μπαγκάζ και ξεβίδωσε ένα ηχείο, από το εσωτερικό του οποίου έβγαλε ένα αντικείμενο σαν μπάλα του ράγκμπι. Σε ερώτηση μου απάντησε ότι ήταν βόμβα. Την τοποθέτησε μόνος του. 

Βολές κατά Λίτσας

Απολογούμενος ο εκ των κατηγορουμένων Π. Λ. κατηγόρησε τη Λίτσα ότι όσα έχει αναφέρει είναι μια συρραφή ονομάτων και περιστατικών, προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης. 

Αρνιά δώρο στον Βλαστό

Στην απολογία του, ο Δ. Χ. αναφέρεται στο περιστατικό με τα αρνιά που έκανε δώρο στο Βλαστό:
 
«Γνώρισα το Βλαστό και τον αδελφό του, το 1994 στις φυλακές Κορυδαλλού. Από τα τέλη του 2013 βρισκόμουν στο κατάστημα Αυλώνα. Στις 5/1, μου χορηγήθηκε άδεια και πήγα στην Κατερίνη όπου διατηρώ ένα στάβλο. 

Μου τηλεφώνησε ο Βλαστός και του είπα ότι θα επέστρεφα Αθήνα και θα περνούσα να τον δω. Μαζί μου έφερνα και δύο σφάγια, από τα οποία το ένα προοριζόταν για τον Παναγιώτη Βλαστό. Σε μικρή απόσταση από τις φυλακές Κορυδαλλού, με σταμάτησε η Αστυνομία για έλεγχο και έλεγξαν το αυτοκίνητο του φίλου, που με μετέφερε και τα σφάγια». 

Ο σωφρονιστικός υπάλληλος Γ. Σ.,  ο οποίος, επίσης, προφυλακίστηκε, κατηγορείται πως μετέφερε εντός των φυλακών πληροφορίες στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έναντι αμοιβής. Φέρεται να είχε συναντήσεις σε συνεργείο αυτοκινήτων της μητέρας του στον Πειραιά με την Λίτσα, η οποία του μετέφερε μηνύματα από τον Παναγιώτη Βλαστό που κρατούταν στις φυλακές Τρικάλων, προκειμένου να τα μεταφέρει σε άλλον κατηγορούμενο, πρώην διευθυντικό στέλεχος των ναυπηγείων. 

«Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η εμπλοκή μου στην υπόθεση, πολύ περισσότερο η ένταξη μου σε εγκληματική οργάνωση», αναφέρει στο απολογητικό υπόμνημα πολύ κατέθεσε στους ανακριτές. 

«Η μοναδική αναφορά μου στην υπόθεση γίνεται από τη «Λίτσα», η οποία είναι εντελώς αναξιόπιστη και τα όσα καταθέτει σχετικά με εμένα είναι ψευδή». Στην απολογία του ο σωφρονιστικός υπάλληλος ζητεί μάλιστα να γίνει άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι την επίμαχη περίοδο – τον Αύγουστο του 2014 – ήταν στη Μάνη. 

«Όλες αυτές τις ημέρες κάθομαι και σκέφτομαι πώς μπορεί να είχε γίνει αυτό το σκηνικό και θυμήθηκα ότι μου είχε πει ο Βλαστός ότι είχε στείλει στην εξαδέλφη του από το συνεργείο αλλά δεν με βρήκε. Εγώ δεν έδωσα βάση σε αυτό. Το συνεργείο ξέρουν όλοι κρατούμενοι ότι το έχω. 

Τη σε βάρος του κατηγορία αρνήθηκε και ο Αλβανός F. T., ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του. Κατηγορείται ότι συμμετείχε στην τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι της Λίτσας και φέρεται να έλαβε ως αμοιβή το ποσό των 2000 ευρώ.  

Στην  απολογία του υποστήριξε: 

«Αρνούμαι την κατηγορία, δεν έχω πάει στον φούρνο. Δεν ξέρω καμία κυρία. Εγώ δεν ήμουν στο ραντεβού ούτε ξέρω τον Βλαστό. Εγώ εκείνη την ημέρα ήμουν για καφέ στη Νέα Φιλαδέλφεια με την κοπέλα μου κι ένα Αλβανό».


zougla.gr