14.1.15

Νέες προσφυγές των Στρατιωτικών-Αστυνομικών για το «μαχαίρι» στις αποδοχές τους


Σε δικαστικό σήριαλ με πολλά επεισόδια τείνει να εξελιχθεί το θέμα της μείωσης των αποδοχών των στρατιωτικών, με τέσσερις ενώσεις αποστράτων να  επανέρχονται, καταθέτοντας νέες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Καταγγέλλουν για άλλη μια φορά το «μαχαίρι» στις αποδοχές και τις συντάξεις τους. 

Οι τέσσερις νέες προσφυγές κατατέθηκαν μετά την άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την απόφαση της Ολομέλειας που  δικαίωσε τους στρατιωτικούς, κρίνοντας ότι η αναδρομική από 1η Αυγούστου 2012 μείωση των αποδοχών και κατ' επέκταση των συντάξεων είναι αντισυνταγματική και ότι πρέπει να επανέλθουν οι αποδοχές στο προηγούμενο προ των μειώσεων καθεστώς.


Στην ίδια απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ τονιζόταν ότι το κράτος πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε πράξη που θα επιφέρει νέες μειώσεις στο ύψος των αποδοχών του Ιουλίου 2012. Με την ίδια λογική συνταυτίστηκε και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως προ το σκέλος της αναδρομικής περικοπής των συντάξεων όλων των στρατιωτικών.

Μετά τις δικαστικές αποφάσεις με το νόμο 4307/2014, προσδιορίστηκαν νέοι συντελεστές των βασικών μισθών των στρατιωτικών και καθορίστηκαν εκ νέου τα επιδόματά τους, με αποτέλεσμα -όπως υποστηρίζουν - να επέρχονται μειώσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις τουλάχιστον 50% σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις του Ιουλίου 2012. 

Ακολούθησε η έκδοση της από 17.11.2014 υπουργικής απόφασης, με την οποία αναπροσαρμοσθήκαν οι αποδοχές και οι συντάξεις των στρατιωτικών στα μειωμένα επίπεδα που προβλέπει ο επίμαχος νόμος 4307/2014.

Στις νέες προσφυγές υπογραμμίζεται ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις αποδοχές και συντάξεις των στρατιωτικών είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Κι αυτό γιατί το Ελληνικό Δημόσιο, τόσο με τον επίμαχο νόμο 4307/2014, όσο και με την εν λόγω υπουργική απόφαση, προέβησαν σε αυθαίρετη, μερική, μονομερή επιλεκτική εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του περασμένου έτους με την οποία δικαιώθηκαν οι στρατιωτικοί.
Zougla.gr