13.1.15

Βαρβιτσιώτης: Σε ετοιμότητα για τζιχαντιστές

Σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι οι ελληνικές διωκτικές αρχές προκειμένου να αποτρέψουν φανατικούς που μπορούν να παρεισφρήσουν στα κύματα μεταναστών σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

 Σε υψηλή εγρήγορση βρίσκονται οι ελληνικές αρχές για φανατικούς που μπορούν να παρεισφρήσουν στα κύματα μεταναστών τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Παρόλα αυτά όλοι εκφράζουν έντονους φόβους πως Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πέρασμα τζιχαντιστών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» η Ελλάδα τείνει να μετατραπεί σε ιδιότυπο κέντρο αφίξεων και αναχωρήσεων φανατικών τζιχαντιστών από και προς τη Συρία. Η επίσημη θέση των ελληνικών Αρχών είναι ότι δεν υπάρχει διαπιστωμένα πυρήνας τζιχαντιστών στη χώρα μας αλλά στα σύνορα υπάρχει επιφυλακή, προκειμένου να ελέγχονται άτομα που επιστρέφουν στην χώρα μας από τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι τζιχαντιστές.
Να τονιστεί προς πάσα κατεύθυνση πως οι ελληνικές διωκτικές αρχές διαθέτουν στοιχεία πως υπάρχουν στην Ελλάδα άτομα αραβικής καταγωγής που ανήκουν σε ακραίους μουσουλμανικούς κύκλους και θεωρούνται ύποπτα σε σχέση με τζιχαντιστές. Υπολογίζεται πως 80-100 άτομα συγκαταλέγονται στην λίστα με τους πλέον φανατικούς. Ελληνική Αστυνομία και ΕΥΠ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις αμερικανικές υπηρεσίες, αλλά και τις αντίστοιχες γαλλικές και τις βρετανικές. Μέχρι σήμερα, επισήμως έχουν συλληφθεί τρεις φανατικοί τζιχαντιστές υπήκοοι Γαλλίας. Οι δύο μπήκαν στην Ελλάδα, επιστρέφοντας από τα μέτωπα του εμφύλιου πολέμου στη Συρία και συνελήφθησαν σε Γαλλία και Ιταλία μετά από πληροφορίες των ελληνικών αρχών ως μέλη «της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS)». Ο τρίτος συνελήφθη στον Έβρο. 
defencenews.gr