16.1.15

Έξι χώρες της ΕΕ ζητούν άμεση άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας


ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΑΠΟ ΤΟ "ΣΒΗΣΙΜΟ" ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚO ΧΑΡΤΗ 


«Χλώμιασαν» στην Ευρώπη από την απόφαση της Ρωσίας που ανακοινώθηκε μέσω του ισχυρού άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ να σταματήσει τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των αγωγών της Ουκρανίας και να προχωρήσει στην αντικατάσταση τους μέσω ενός αγωγού που θα περνάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Αυτό σημαίνει επιπλέον οικονομικό κόστος όσον αφορά στην προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου για τις χώρες της Ε.Ε. αφού θα πρέπει να κατασκευάσουν ειδικές υποδομές και σε σφικτό μάλιστα χρονοδιάγραμμα, «εντός των επόμενων ετών», είπε ο Αλεξέι Μίλερ προκειμένου να παραλαμβάνουν το φυσικό αέριο από την Ελλάδα.
Μέχρι τότε φαίνεται να περικόπτεται κατά 60% η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, κάτι που επηρεάζει άμεσα και εν μέσω χειμώνα χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία, αλλά και την Ελλάδα.
Πρόκειται προφανέστατα για μία απάντηση της Μόσχας στις κυρώσεις που τις έχουν επιβληθεί από τη Δύση με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία και κάποιοι λένε πως είναι μόνο η αρχή. Αυτή πάντως ήταν αρκετή όπως φαίνεται για να προκαλέσει την αντίδραση έξι χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης, οι οποίες ζητούν από τις Βρυξέλλες να αποκοπούν από τις ΗΠΑ και να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Αυτές είναι, οι Αυστρία, Ουγγαρία, Ιταλία, Σλοβακία, Γαλλία και Τσεχία, που σύμφωνα με το πρακτορείο Itar Tass αναμένεται να θέσουν το θέμα της άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που έχει προγραμματιστεί για τις 19 Ιανουαρίου.
«Αν και στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. δεν ληφθεί απόφαση για επιβολή νέων κυρώσεων, είναι πιθανόν οι υπουργοί να ανοίξουν το δρόμο για την άμβλυνση τους. Ίσως έχει έρθει η ώρα για αυτό», ανέφερε διπλωματική πηγή των Βρυξελλών στο Itar Tass, όπως αναφέρει το πρακτορείο.
Σχετικές πληροφορίες δημοσιεύει και η εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία επικαλούμενη έγγραφο που συντάχθηκε από διπλωματική υπηρεσία της Ε.Ε., σημειώνει ότι, "η Ένωση είναι έτοιμη να μαλακώσει τις αντι-ρωσικές κυρώσεις και εν μέρει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία".
Το πόσο εφικτό είναι αυτό με τις ΗΠΑ να επιμένουν στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και να ενισχύουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή πέριξ της Ουκρανίας προκαλώντας τη Ρωσική «Αρκούδα» μένει να το δούμε.
Η Μόσχα πάντως είναι αποφασισμένη να απαντήσει παίζοντας το ισχυρό της χαρτί που είναι η ενέργεια, την οποία έχει ανάγκη η Ευρώπη. Το θέμα αυτό απασχόλησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σε πρόσφατη επικοινωνία που είχαν.  
Πέραν δε της ενέργειας η Ρωσία ετοιμάζεται να απαντήσει στις επιθέσεις που γίνεται στο ρούβλι με αντίποινα για το δολάριο. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ρωσία ενδέχεται να «ξεκλειδώσει» το Αποθεματικό Ταμείο της στο οποίο διαθέτει διαθέτει 88 δισ. δολάρια και να μετατρέψει τμήμα των συναλλαγματικών του αποθεμάτων σε ρούβλια σε μία προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας της.
«Μαζί με την κεντρική τράπεζα, πωλούμε τμήμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων μας», επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, στην Μόσχα. «Θα τα μετατρέψουμε σε ρούβλια και θα τα καταθέσουμε σε τράπεζες για να τονωθεί η ρευστότητα στην οικονομία», πρόσθεσε.
Η Ρωσία αργά αλλά σταθερά ετοιμάζεται για έναν «πόλεμο». Αν οι ΗΠΑ δεν αντιληφθούν τον κίνδυνο και συνεχίσουν να κλιμακώνουν τότε η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει με ότι αυτό συνεπάγεται.
 defencenet.gr