18.1.15

Χειρότερα κι από Μεσαίωνα


Σοκ έχει προκαλέσει στην Ινδία η είδηση ότι ένας πατέρας επιχείρησε να θάψει ζωντανή τη μόλις 10 ετών κόρη του επειδή ήταν... κορίτσι!

Σύμφωνα με δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Mirror», το περιστατικό συνέβη στην πολιτεία Τριπούρα στα βορειοανατολικά της ασιατικής χώρας, κοντά στα σύνορα με το Μπαγκλαντές. Ο Αμπντούλ Χουσεΐν πέταξε την κόρη του μέσα σ' έναν λάκκο στην πίσω πλευρά της αυλής ενώ η γυναίκα του απουσίαζε από το σπίτι. Ο άνδρας είχε δέσει πρώτα τα χέρια της μικρής, φιμώνοντάς της το στόμα με μονωτική ταινία, πριν αρχίσει να γεμίζει με χώμα τον λάκκο.

Όταν η σύζυγος επέστρεψε ανύποπτη στο σπίτι, ο Αμπντούλ Χουσεΐν έβαλε ένα καλάθι πάνω από το κεφάλι της μικρής Ρουκσένα, σκοπεύοντας να ολοκληρώσει αργότερα την αποτρόπαια πράξη του.



Ωστόσο, η γυναίκα του κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και άρχισε να ρωτά επίμονα για την κόρη τους. Τελικά, με τη βοήθεια των γειτόνων η Ρουκσένα εντοπίστηκε μισοθαμμένη, με τη φωτογραφία ντοκουμέντο να κάνει μέσω Twitter τον γύρο του Διαδικτύου. Ο Αμπντούλ Χουσεΐν συνελήφθη και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με πολυετή φυλάκιση για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Αν γεννηθείς γυναίκα στην Ινδία...

Σε πολλές περιοχές της Ινδίας η θέση της γυναίκας είναι εξαιρετικά δυσμενής. Σε περίπτωση που το υπερηχογράφημα δείξει κορίτσι, η άμβλωση δεν αποτελεί σπάνια επιλογή. Όταν έρθει η ώρα του τοκετού, υπάρχει ο κίνδυνος το νεογέννητο να θαφτεί ζωντανό. Μεγαλώνοντας, το κορίτσι βρίσκεται αντιμέτωπο με τη σεξουαλική κακοποίηση ή έναν γάμο σε νεαρή ηλικία. Κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου η σωματική και ψυχολογική βία κυριαρχούν.

Παρ' όλο που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα μπροστά σε νομικό επίπεδο για την προάσπιση των δικαιωμάτων της γυναίκας, η κατάσταση παραμένει δύσκολη σε αγροτικές και απομονωμένες ορεινές περιοχές της ΙνδίαςΚι όλα αυτά με την ανοχή των αρχών της ασιατικής χώρας, οι οποίες συνεχίζουν να εμφανίζουν μειωμένα αντανακλαστικά ακόμα και μετά τις περιπτώσεις ομαδικής σεξουαλικής κακοποίησης γυναικώνπου ήρθαν στο φως τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας την παγκόσμια κατακραυγή. Ενδεικτικό της διαμορφωθείσας κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι το 2014 παρατηρήθηκε δραματική αύξηση των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης στο Νέο Δελχί (2.069 επίσημα περιστατικά, αύξηση κατά 31,6% σε σχέση με το 2013). Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, μετά την ομαδική σεξουαλική κακοποίηση φοιτήτριας σε λεωφορείο τον Δεκέμβριο του 2012, η συγκεκριμένη πόλη αποκαλείται πλέον «η πρωτεύουσα των βιασμών».

«Η γυναίκα δεν είναι σκλάβα του άνδρα, αλλά σύντροφός του και βοηθός του. Μια ισότιμη συνεργάτιδα σε όλες του τις χαρές και τις λύπες, το ίδιο ελεύθερη όσο κι αυτός να επιλέξει το δικό της μονοπάτι» ήταν ορισμένα από τα λόγια του Μαχάτμα Γκάντι.

Ο εμβληματικός ηγέτης της Ινδίας ήταν ο πρώτος που είχε θέσει τις βάσεις για την αλλαγή νοοτροπίας αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από την κοινωνία. Ωστόσο,παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα μπροστά σε νομικό επίπεδο, η κατάσταση παραμένει δύσκολη σε αγροτικές και απομονωμένες ορεινές περιοχές της χώρας, όπου παραδόσεις γεμάτες απαρχαιωμένες ιδέες και ξεπερασμένες αντιλήψεις συνεχίζουν να επικρατούν...

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζα
zougla