8.1.15

Κόκκινος συναγερμός - Στα ίχνη των δραστών


Σε περιοχή στα βορειοανατολικά της χώρας επικεντρώνονται οι έρευνες των γαλλικών αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο υπόπτων, οι οποίοι φέρονται ως οι δράστες της αιματηρής επίθεσης το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo» στο Παρίσι. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, «88.150 αστυνομικοί κινητοποιούνται στη μάχη κατά της τρομοκρατικής απειλής».



Ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων κοντά στο Βιλιέ - Κοτερέ (Βόρεια Γαλλία) υποστήριξε ότι είδε τους δύο ενόπλους να βρίσκονται στην περιοχή​Η αστυνομία ερευνά σπιθαμή προς σπιθαμή δασική έκταση στο Ρετζ, 70 χλμ. Βορειοανατολικά του Παρισιού ενώ εξονυχιστικοί είναι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε σπίτια στο χωριό Κορσί.

«Χτυπούν μία - μία τις πόρτες των σπιτιών μας», ανέφερε στη Le Monde κάτοικος του Κορσί. «Μας είπαν ότι πρόκειται για έναν απλό έλεγχο», προσθέτει.

Πολύ κοντά στην περιοχή, έξω από ένα εστιατόριο εντοπίστηκε το αυτοκίνητο που προφανώς εγκατέλειψαν μετά τη διαφυγή τους. Ως εκ τούτου οι αστυνομικοί εικάζουν ότι οι καταζητούμενοι κινούνται αυτή την ώρα πεζή.

Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών τέθηκαν οι ισχυρισμοί ιδιοκτήτη πρατηρίου καυσίμων κοντά στο Βιλιέ - Κοτερέ περί εμφάνισης των δύο ενόπλων στην περιοχή. Ειδικότερα, οι καταζητούμενοι εντοπίστηκαν κοντά στην Εν της Πικαρδίας μέσα σε αυτοκίνητο, μάρκας Renault Clio. Οι πινακίδες του οχήματος δεν ήταν ευδιάκριτες. Οι επιβάτες φορούσαν κουκούλες και έφεραν βαρύ οπλισμό (καλάσνικοφ και εκτοξευτήρες ρουκετών). Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες λήστεψαν το εν λόγω πρατήριο.

Σύμφωνα, με ορισμένα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης ένα ελικόπτερο πετά πάνω από την περιοχή.

Σημειώνεται ότι οι Αρχές έχουν κηρύξει τις εν λόγω περιοχές σε κατάσταση «ύψιστου συναγερμού».

Η περιοχή των ερευνών
Η περιοχή των ερευνών


Περισσότεροι από 88.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας συμμετέχουν στις έρευνες
Περισσότεροι από 88.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας συμμετέχουν στις έρευνες


Ισχυρή αστυνομική παρουσία στο Λονγκπόντ - Αποκλεισμένος ο δρόμος που οδηγεί στο δάσος
Ισχυρή αστυνομική παρουσία στο Λονγκπόντ - Αποκλεισμένος ο δρόμος που οδηγεί στο δάσος




Ομάδες Παρέμβασης της Εθνικής Αστυνομίας «χτενίζουν» την περιοχή Κορσί
Ομάδες Παρέμβασης της Εθνικής Αστυνομίας «χτενίζουν» την περιοχή Κορσί


«Μη φοβάστε κυρία, είμαι αστυνομικός», ανέφερε ο άνδρας της Ομάδας Παρέμβασης, σύμφωνα με τη Le Monde
«Μη φοβάστε κυρία, είμαι αστυνομικός», ανέφερε ο άνδρας της Ομάδας Παρέμβασης, σύμφωνα με τη Le Monde


Το πρατήριο καυσίμων από όπου φέρονται να πέρασαν οι ύποπτοι
Το πρατήριο καυσίμων από όπου φέρονται να πέρασαν οι ύποπτοι



Από τις πρώτες πρωινές ώρες έχει στηθεί ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των αδελφών Κουασί. Πρόκειται για τον 34χρονο Σαΐντ και τον 32χρονο Σερίφ -Γάλλοι πολίτες αλγερινής καταγωγής- οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για το μακελειό στη γαλλική πρωτεύουσα που είχε ως αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.


(Από αριστερά προς τα δεξιά: ο Σερίφ Κουασί, 32 ετών και ο αδελφός του Σαΐντ Κουασί, 34 ετών)

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε επτά συλλήψεις ατόμων, τα οποία προέρχονται από τον συγγενικό κύκλο των δύο υπόπτων. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο 18χρονος Χαμίντ Μουράντ, ο οποίος φέρεται να ήταν ο οδηγός του Citroen C3, του οχήματος με το οποίο διέφυγαν οι ένοπλοι από τον τόπο της επίθεσης. Ο νεαρός παραδόθηκε στις γαλλικές αρχές τα ξημερώματα της Πέμπτης στην πόλη Σαρλεβίλ Μεζιέ.

«Τους ξέραμε»

Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ότι οι δύο ένοπλοι βρίσκονταν σε λίστα ατόμων υπό παρακολούθηση λόγω των στενών δεσμών τους με το Ισλάμ.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ανέφερε πως οι καταζητούμενοι ήταν «γνωστοί» των γαλλικών αρχών για τις σχέσεις τους με το ΙσλάμΌπως μετέδωσαν τα γαλλικά ΜΜΕ, στον Σερίφ Κουασί είχαν απαγγελθεί κατηγορίες το 2005 για την ανάμειξή του σε τρομοκρατική οργάνωση, λίγο πριν από την αναχώρησή του για το Ιράκ με σκοπό να ενταχθεί σε ομάδα ισλαμιστών μαχητών. Ο Μανουέλ Βαλς, πάντως, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος», επισημαίνοντας τις «δυσκολίες» που προκαλεί στην αστυνομία «ο μεγάλος αριθμός των ατόμων που συνιστούν εν δυνάμει κίνδυνο».

Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού». Τα μέτρα ασφαλείας σε δημόσια κτήρια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια και λιμάνια είναι δρακόντεια. Δύο χιλιάδες πάνοπλοι αστυνομικοί και περίπου 800 στρατιώτες περιπολούν σε κεντρικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Στις 12.00 το μεσημέρι, τοπική ώρα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους 12 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους. 

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του μακελειού στο Παρίσι 
Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της δολοφονικής επίθεσης στα γραφεία του περιοδικού «Charlie Hebdo» τήρησαν σήμερα το μεσημέρι οι Γάλλοι, έξω από τη Νοτρ Νταμ, την Αψίδα του Θριάμβου και σε άλλα σημεία στο Παρίσι και σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας.







Η λίστα των θυμάτων:

- Jean Cabut, (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Cabu), σκιτσογράφος και διευθυντής του περιοδικού
- Georges Wolinski, σκιτσογράφος
- Stéphane Charbonnier, (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Charb), σκιτσογράφος
- Bernard Verlhac ((καλλιτεχνικό ψευδώνυμοTignous), σκιτσογράφος
- Philippe Honoré (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Honoré), σκιτσογράφος
- Bernard Maris, δημοσιογράφος και οικονομολόγος
- Elsa Cayat, δημοσιογράφος και ψυχολόγος
- Mustapha Ourrad, διορθωτής
- Frédéric Boisseau, θυρωρός
- Ahmed Meradet, αστυνομικός
- Franck Brinsolaro, αστυνομικός
- Michel Renaud, επισκέπτης και πρώην αξιωματούχος του δήμου

Όπως έγινε γνωστό, το περιοδικό θα εκδοθεί κανονικά την επόμενη εβδομάδα, από τους εργαζόμενους που επέζησαν από την επίθεση. 


Σκίτσο-παρέμβαση του Bansky για το χτύπημα στο Charlie Hebdo
Αλληγορικός, όπως πάντα, ο μυστηριώδης καλλιτέχνης Bansky, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ένα σκίτσο - παρέμβαση για την φονική επίθεση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, στην καρδιά του Παρισιού και στα γραφεία του περιοδικού «Charlie Hebdo».

Στο σκίτσο εμφανίζεται επάνω ένα μολύβι το οποίο εν συνεχεία κόβεται στη μέση, ωστόσο στο τέλος από το κομμένο μολύβι δημιουργείται ένα δεύτερο.



Μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις…


Νέο αιματηρό συμβάν στο Παρίσι
Σε μια νέα επίθεση κατά των δυνάμεων ασφαλείας, την οποία οι γαλλικές αρχές δεν συνδέουν με το μακελειό στα γραφεία του «Charlie Hebdo», μια γυναίκα έπεσε νεκρή και ένας άνδρας τραυματίστηκε από τα πυρά ενόπλου σε προάστιο του Παρισιού.

​Υπέκυψε στα τραύματά της μια δημοτική αστυνομικός στο Παρίσι κατά τη διάρκεια επίθεσης ενόπλου στο προάστιο ΜονρούζΕιδικότερα, στις 08.15 το πρωί, τοπική ώρα, στο Μονρούζ, στο νότιο τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας, άγνωστος άναψε πυρ κατά δημοτικών αστυνομικών. Μια αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματά της και ένας δημοτικός υπάλληλος τραυματίστηκε. Ο ένοπλος φορούσε αλεξίσφαιρο και διέφυγε με Μετρό. Ένας ύποπτος συνελήφθη, ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ τόνισε πως ο δράστης διαφεύγει.

Η κατάσταση στη Γαλλία μυρίζει «μπαρούτι». Λίγο πριν από τις 11.00 το πρωί έκρηξη σημειώθηκε μπροστά από εστιατόριο κεμπάμπ κοντά σε μουσουλμανικό τέμενος στην πόλη Βιλφράνς-σιρ-Σαόν, βόρεια της Λυών.

«Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια», δήλωσε πηγή της Περιφέρειας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το AFP μετέδωσε επίσης ότι σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο έχουν καταγραφεί πολλές επιθέσεις κατά τζαμιών στη Γαλλία ως αντίποινα μετά το μακελειό στα γραφεία του «Charlie Hebdo» το μεσημέρι της Τετάρτης. Ειδικότερα, τρεις εκπαιδευτικές χειροβομβίδες ρίχτηκαν στο τέμενος της Μανς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ πυρά δέχτηκε μία μουσουλμανική αίθουσα προσευχής στο Πορ-λα-Νουβέλ της νότιας Γαλλίας.
zougla.gr