17.1.15

Κύπρος: Στους δρόμους και η Εθνική Φρουρά κατά των τζιχαντιστών

Σε νέα σύσκεψη στο αρχηγείο αστυνομίας, αποφασίστηκε ενίσχυση των μέτρων κατά της τρομοκρατίας με έμφαση τα οδοφράγματα και τη διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων σε αλλοδαπούς κυρίως Αραβικής καταγωγής.
 
«Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι στο παρελθόν παρατηρήθηκε διέλευση Τζιχαντιστών μέσω των κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές και τελικό προορισμό Ευρωπαϊκές χώρες και ο φόβος  πιθανή επανάληψη της ίδιας διαδρομής είναι υπαρκτός», ανέφερε ο υπουργός δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου .
 
Αυξημένα μέτρα λαμβάνονται σε Πρεσβείες και αεροδρόμια, όπου ελέγχονται Ευρωπαίοι υπήκοοι  Αραβικής καταγωγής, οι οποίοι φθάνουν στην Κύπρο χωρίς προφανή σκοπό, που να δικαιολογεί το ταξίδι τους.
 
Τα ονόματα των 9 Τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα Υεμένης ήδη έχουν τοποθετηθεί στο stoplist της Κύπρου, με τον προϊστάμενο της ΚΥΠ να επιβεβαιώνει πληροφορίες ότι στο παρελθόν Τζιχαντιστές αγόρασαν διπλοκάμπινα από τις ελεύθερες περιοχές, τα μετέφεραν μέσω κατεχομένων στην Τουρκία κι από εκεί στη Συρία ή το Ιράκ, όπου τα μετέτρεψαν σε στρατιωτικά.
 
Ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί για την δράση τζιχαντιστών, είπε ότι «Οι αρχές αξιολογούν όλα τα δεδομένα και λαμβάνουν εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται προληπτικά».
 
Επίσης, ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι «Δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε ανησυχία ή πανικός».
 
Ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε ότι «Η Εθνική Φρουρά μεριμνά και προσαρμόζει τους σχεδιασμούς της, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε νέες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας»
 
Υπενθυμίζουμε, ότι χθες μετά το μήνυμα της Europol, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας για τη δράση τζιχαντιστών. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, , ετοιμάστηκε χάρτης στον οποίο και αναγράφονται πάνω από τριάντα πιθανοί στόχοι οι οποίοι βρίσκονται κάτω από δίκτυ προστασίας των διωκτικών Αρχών.
 
Αισθητά αυξημένα είναι τα μέτρα που λαμβάνονται και στα οδοφράγματα.
 
 defencenet.gr