26.1.15

Εν αναμονή της συνάντησης Αλ. Τσίπρα – Π. Καμμένου

Με τη συνάντηση που θα έχουν στις 10.30 το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ξεκινούν οι διεργασίες με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Όπως ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου, το ραντεβού των δύο ανδρών κλείστηκε  αργά χθες το βράδυ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο, με πρωτοβουλία του πρώτου. Στόχος της συνάντησης, κατά τα ίδια στελέχη, είναι «να επιβεβαιωθεί η στήριξη και η πιθανή συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο νέο κυβερνητικό σχήμα».
Αν η συμφωνία επισφραγιστεί η νέα κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη 162 βουλευτών (149 από τον ΣΥΡΙΖΑ και 13 από τους ΑΝΕΛ).
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι παράλληλα θα ξεκινήσουν εντατικές συνομιλίες για τη σύνταξη μιας προγραμματικής συμφωνίας, η οποία θα δεσμεύει τους κυβερνητικούς εταίρους.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επίσης χθες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά και με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στους δύο πολιτικούς αρχηγούς την πρόθεσή του να τους συναντήσει αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που αναμένεται  να λάβει σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. 
Σε ό,τι αφορά το πότε θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, τα ίδια στελέχη ανέφεραν  ότι το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του Πρωθυπουργού σήμερα και η ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος την Τρίτη το απόγευμα ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί.
«Θα δούμε τι θα προκύψει από τις συναντήσεις», δήλωσε μιλώντας νωρίτερα στο Mega ο Δ. Στρατούλης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η νέα κυβέρνηση «θα ορκιστεί ενδεχομένως και αύριο», διότι, όπως είπε, «δεν υπάρχει καιρός». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ισχύουν».
Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στο 85% της Επικράτειας, διαμορφώνονται σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ως εξής:
  • ΣΥΡΙΖΑ: 36,34% (149 έδρες)
  • Ν.Δ.: 27,81% (76 έδρες)
  • Χρυσή Αυγή: 6,28% (17 έδρες)
  • Το Ποτάμι: 6,05% (17 έδρες)
  • ΚΚΕ: 5,47% (15 έδρες)
  • ΑΝΕΛ: 4,75% (13 έδρες)
  • ΠΑΣΟΚ 4,68% (13 έδρες)
naftemporiki