20.1.15

«Φωτιές» άναψε η Μαρίν Λεπέν με την ευχή της για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Σε «νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» στις ελληνικές εκλογές δήλωσε ότι ελπίζει η πρόεδρος του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde.

Η ηγέτις της γαλλικής Ακροδεξιάς και υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας το 2017 δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάποια αντίφαση στην υποστήριξη ενός κόμματος το οποίο κινείται «μεταξύ Αριστεράς και Ακρας Αριστεράς», όπως σημειώνει η εφημερίδα.

Αυτή η δήλωση της Μαρίν Λεπέν, κόρης του διαβόητου ακροδεξιού πολιτικού Ζαν-Μαρί Λεπέν, άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, λίγα 24ωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες.

Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να εκμεταλλευτούν - με διαφορετική ένταση βέβαια - αυτήν την έκφραση συμπάθειας της Λεπέν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Συγγρού εξαπάλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «στην Ευρώπη οι πάντες γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας θα οδηγήσει την πατρίδα μας σε απομόνωση».

«Ο κ. Τσίπρας βρήκε τον μόνο σύμμαχό του στην Ευρώπη στο πρόσωπο της Λεπέν. Η ακροδεξιά σύμμαχός του, με δήλωση της στη Le Monde λέει ότι “επιθυμούμε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στην ουσία αυτό θα ενισχύσει το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών”!», ανέφερε σε ανακοίνωσή της ΝΔ.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, δια μέσω της εκπροσώπου Τύπου, Εύας Καϊλή, δήλωσε ότι ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθεί τη στήριξη του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος

Η Εύα Καϊλή κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθεί τη στήριξη και να αποφύγει έτσι «την κατάταξή του στα κόμματα που αποτελούν απειλή για την Ευρωπαϊκή Οικογένεια και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα των πολιτών».

Η απάντηση της Κουμουνδούρου υπήρξε άμεση και ιδιαίτερα σκληρή: «Η άνοδος των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αποτελεί ανάχωμα στην ακροδεξιά που εκπροσωπεί η Λεπέν, αλλά και μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας από τους εχθρούς της» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. «Υποδείξεις από το κόμμα του κ.Μπαλτάκου και του κ.Βορίδη δεν δεχόμαστε. Πολύ περισσότερο, όταν οι ακραίες πολιτικές λιτότητας διαμορφώνουν το έδαφος ανάπτυξης της ακροδεξιάς» καταλήγει η απάντηση της Κουμουνδούρου.

Τι δήλωσε η Μαρίν Λεπέν

«Στην Ευρώπη υπάρχει ένα χάσμα που πρέπει να γεφυρωθεί, με τους λαούς να παίρνουν στα χέρια τους τις τύχες τους ενάντια στον ολοκληρωτισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των συνεργών της, των διεθνών χρηματαγορών», τόνισε στη συνέντευξή της στη Le Monde η Λεπέν και συμπλήρωσε:

«Η θέση μας είναι απόλυτα συνεκτική. Αυτό δεν με κάνει αγωνίστρια της Ακρας Αριστεράς. Δεν συμφωνούμε σε όλο το πρόγραμμα μαζί τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση. Θα χαρούμε όμως με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».

Προσέθεσε δε ότι η νίκη του κόμματος της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ενισχύσει το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών, μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Η Λεπέν εξήγησε πάντως, ότι η υποστήριξή της σε μια «αντίπαλη» πολιτική οικογένεια είναι «τακτική και ειδικού χαρακτήρα», ενώ εξέφρασε την ελπίδα μέρος του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία, το πιο συντηρητικό, να αλλάξει στάση σε σχέση με την «απόλυτη υποστήριξη» προς την ΕΕ.

Αποστασιοποίηση από Χρυσή Αυγή

H εφημερίδα εκτιμά ότι η υποστήριξη της Λεπέν στον ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταξύ άλλων και τον χαρακτήρα της αποστασιοποίησης από τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής.

Η Λεπέν πρόσθεσε επίσης ότι σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, όπου «δεν υπάρχει ισοδύναμο με το Εθνικό Μέτωπο, την θέση μας την καταλαμβάνει η άκρα Αριστερά».

tanea