28.1.15

Η δύναμη του αυτονόητου: Ο Α.Τσίπρας συμπεριφέρεται στις Βρυξέλλες όπως τους αρμόζει...


ΕΠΟΧΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΣΤΟ ΥΠΕΞ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ 

Μια πραγματικά εντυπωσιακή ημέρα, αλλιώτικη από τις άλλες, ήταν η χθεσινή για την ελληνική εξωτερική πολιτική η οποία είχε να βιώσει τέτοιες στιγμές εθνικής αξιοπρέπειες πάνω από 30 χρόνια.

Πρώτον ήταν το "χαστούκι" του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα στην ΕΕ και προσωπικά στην επίτροπο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Φ.Μοργκερίνι η οποία προέβη σε δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ» κατά της Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα, χωρίς καν να ερωτηθεί η ελληνική πλευρά!
Τι έλεγε η ανακοίνωση της Μοργκερίνι: "Οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων συμφώνησαν και αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: Σημειώνουμε τις ενδείξεις συνεχιζόμενης και αυξανόμενης υποστήριξης που παρέχεται προς τους αυτονομιστές από τη Ρωσία, γεγονός που υπογραμμίζει την ευθύνη της Ρωσίας. Καλούμε τη Ρωσία να καταδικάσει τις ενέργειες των αυτονομιστών και να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ. Υπό το φως της επιδεινούμενης κατάστασης ζητούμε από το επερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών να εξετάσει την κατάσταση και να εξετάσει οποιαδήποτε κατάλληλη δράση, ιδιαίτερα περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, στοχεύοντας σε μια ταχεία και συνολική εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ".
Φυσικά, ούτε ρωτήθηκε κανείς στην Αθήνα, ούτε ενδιαφέρθηκε να μάθει κανείς την άποψη της Ελλάδας και το αν η νέα κυβέρνηση συμφωνεί με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης..
Και η απάντηση Τσίπρα ήταν πραγματικά κεραυνός:
Συγκεκριμένα η γ.γ. του πρωθυπουργικού γραφείου ανακοίνωσε σχετικά ότι, «Η δήλωση "Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ" που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας. Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κα Mogherini, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ».
Αυτό, απλά, δεν έχει ξαναγίνει και πρέπει να ανατρέξουμε στην δεκαετία του '80 για να δούμε ανάλογες κινήσεις από τον Α.Παπανδρέου σε ένα τελειως διαφορετικό γεωστρατηγικό περιβάλλον, όμως...
Αλλά ίσως ακόμα ουσιωδέστερη ήταν η τοποθέτηση του νέου υπουργού Εξωτερικών, του Νίκου Κοτζιά κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών.
Ας δούμε τις δήλωσε μεταξύ άλλων: "Ζούμε σε μια περιοχή με πολλές ασταθείς δυνάμεις, θα έλεγα αν ήθελα να πω κάτι σχηματικά η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τρίγωνο αστάθειας, που η πάνω κορυφή του είναι η Ουκρανία, η κάτω κορυφή του αριστερά είναι η Λιβύη και η δεξιά κάτω βάση του είναι η Μέση Ανατολή.
(...) Η εξωτερική πολιτική στην εποχή των μνημονίων και της βαριάς χρέωσης του μεγάλου δημόσιου χρέους της χώρας πρέπει να είναι μια εξωτερική πολιτική ενεργητική, που να είναι δραστήρια, που να σηκώνει και να ανοίγει γέφυρες με όλο τον κόσμο.
Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και προσωπικά ο ίδιος και οι Υπουργοί Αναπληρωτές οι σύντροφοι είναι επίσης ευρωπαϊστές. Είμαστε σε μια χώρα που είμαστε ευρωπαϊστές, αλλά προσβλέπουμε στις μεγάλες γέφυρες με τον νέο αναδυόμενο κόσμο, με τις χώρες των BRICS, με χώρες όπως είναι η Κίνα, με τις παραδοσιακές μας σχέσεις με τη Ρωσία, με την Ινδία που ανέφερε και ο κ. Υπουργός, με τη Βραζιλία και με πολλές άλλες χώρες.
Δε θεωρούμε, όπως κάποιοι θέλουν να μας υποβάλλουν, ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην ευρωπαϊκή μας ένταξη και πορεία βρίσκονται σε αντίθεση ή αντίφαση με τις σχέσεις μας με τις αναδυόμενες νέες δυνάμεις.
(...) Αυτά τα τρία είναι τα αρχικά καθήκοντα και συνδέονται με το γεγονός και ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Υπουργό που μας δέχτηκε σήμερα, ότι αύριο το βράδυ πρέπει να πάμε στις Βρυξέλες γιατί βρισκόμαστε από χθες σε μια σκληρή διαπραγμάτευση γύρω από το ζήτημα ενός τρίτου κύματος κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία και ξέρετε την Πέμπτη έχουμε έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.
Και επιτρέψτε μου να πω από δω ότι ορισμένα δείγματα ορισμένων εταίρων μας δεν ήταν τα καλύτερα. Παραβίασαν τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η νέα Κυβέρνηση.
Αυτό το καταστήσαμε σαφές εξ αρχής, δε θα γίνει αποδεκτό.
Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους η Ελλάδα θα παραιτηθεί από την κυριαρχία της και από την ενεργητική δραστήρια συμβολή της στην ευρωπαϊκή πολιτική, κάνει λάθος".
Η φράση "Οι εταίροι παραβίασαν τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η νέα Κυβέρνηση" νομίζουμε ότι τα λέει όλα. Οπως και το ότι χρησιμοποιήθηκε το Μνημόνιο και ο δανεισμός για να πιεστεί η Ελλάδα να κάνει εθνικές υποχωρήσεις. Ο Νίκος Κοτζιάς δεν είναι τυχαίος. Κάθε άλλο...
Σε ότι αφορά τις νέες κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία δεν θα γίνουν δεκτές και θα ζητηθεί να εξαιρεθεί και η Ελλάδα από το πρώτο και το δεύτερο κύμα κυρώσεων. Το ίδιο έχει πράξει και η Φινλανδία και δεν την ενόχλησε κανείς.
Την ίδια στιγμή η Ρωσία θα άρει το εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα. Κάτι που θα έχει συγκονιστικά θετικές συνέπειες όχι μόνο στην ελληνική οικονομία, αλλά και στην δημοφιλία του Α.Τσίπρα
Ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένος, χθες στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι"Εμπάργκο στα αμυντικά προϊόντα και τις αμυντικές σχέσεις με την Ρωσία, τέλος"!
Μια νέα εποχή δείχνει να ξεκινά στην ελληνική εξωτερική πολιτική...
defencenet.gr