16.1.15

Επείγουν δραστικές πολιτικοδιπλωματικές πρωτοβουλίες.



                                             
 *Του Στέλιου Παπαθεμελή


«Ω Ελλάς ηρώων χώρα» επιγράφει τους διαχρονικά επίκαιρους στίχους του ο αθάνατος Σουρής.
          Ακούστε τους :
          «Ποιος είδε κράτος λιγοστό / σ’ όλη τη γη μοναδικό
           Εκατό να εξοδεύει / και πενήντα να μαζεύει.
          Να τρέφει όλους τους αργούς / να’χει επτά πρωθυπουργούς
          Ταμείο δίχως χρήματα / και δόξης τόσα μνήματα.
          Να ‘χει κλητήρες για φρουρά / και να σε κλέβουν φανερά
          Κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε / τον κλέφτη να γυρεύουνε».

Για να καταλήξει, εισδύοντας στην καρδιά του προβλήματος, τον χαρακτήρα των Ελλήνων :
          «Και ψωμοτύρι και για καφέ / το «δε βαριέσαι» κι  «ωχ αδερφέ».
Και το φοβερό επιμύθιο :
          «Ωσάν πολίτης σκυφτός ραγιάς / σαν πιάσει πόστο δερβέναγας»!
Δυστυχώς η ιστορία συχνά επαναλαμβάνεται, όχι ως φάρσα, αλλ’ ως επώδυνη υποτροπή του κακού.
          Ανάγλυφη την εικόνα έκπτωσης ήθους, ύφους,  γνώσης και επίγνωσης των πραγματικοτήτων του τόπου ψηλαφεί κανείς στις περιπτώσεις των εκπροσώπων της απελθούσας Βουλής, όπως τις ανθολόγησε πρόσφατα η Έλενα Ακρίτα (Νέα, 3-4/1/2015). Η ανάγνωσή τους προκαλεί θυμηδία. Ενώ γεννά ανατριχίλα το ενδεχόμενο αρκετοί από τους ανθολογούμενους να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο με νωπή ετυμηγορία ακόμη και από υπουργικούς θώκους.
          Ο ενδοτισμός υπήρξε κατάρα στον νεότερο Ελληνισμό. Προηγήθηκε μια σωστή κίνηση της κυπριακής ηγεσίας, για αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις όταν εισέβαλε το Barbaros. Ότι λυτοί και δεμένοι θα έσπευδαν να εκβιάσουν Λευκωσία και Αθήνα για επιστροφή του «ασώτου» στις συνομιλίες ήταν αναμενόμενο. Ήδη ο κύπριος πρόεδρος «σαν έτοιμος από καιρό» ύστερα από μια αμφιλεγόμενη «ασθένεια», η οποία αναποδογύρισε όλη την προεξαγγελθείσα στρατηγική επιθετικής διπλωματίας, ευθυγραμμίσθηκε με τις αξιώσεις της αγγλοαμερικανικής πλευράς και απεδέχθη το ενεργειακό να περιληφθεί στις διακοινοτικές. Η υποχωρητικότητα της Αθήνας έσπασε ρεκόρ όταν, αδιαφορώντας για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, οργάνωσε την Σύνοδο του δυσώνυμου «Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας» με τον Νταβούτογλου να μας λοιδορεί εν μέσαις Αθήναις.
          Τα κακά όλα έγιναν. Ενώ τα καλά που αντιρροπούν την επιθετικότητα της Άγκυρας έμειναν στην αρχή εκτελέσεως, π.χ. οι αεροναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας και του Ισραήλ στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αυτοί που θέλουν να μας βοηθήσουν δεν θα μας παρακαλούν και πάντως δεν θα το κάνουν όταν εμείς με πράξεις και παραλείψεις  μας χαριεντιζόμεθα με τον Αττίλα, παλαιό και νέο, εκπέμποντας το απίστευτο μήνυμα ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι μελιστάλακτες…
          Το εσωτερικό μέτωπο τόσο στη Μεγαλόνησο όσο και εδώ διαποτίζεται από την κατευναστική φιλοσοφία που μονίμως ψάχνει το εθνικό συμφέρον «οπίσω κείμενον»! Στα αφηγήματα ο βασιλιάς βγαίνει γυμνός. Κραυγαλέο παράδειγμα ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία πρέσβης Π. Αποστολίδης. Απορρίπτοντας κάθε φύλλο συκής αποκάλυψε πρόσφατα (Καθημερινή, 4/1/2015) όλη την γύμνια της εξωτερικής μας πολιτικής.
          Εκθειάζει τον Ερντογάν διαβεβαιώνοντάς μας ότι «Με την Ελλάδα δείχνει να παραμένει προσηλωμένος στη βελτίωση και ει δυνατόν στην επίλυση των διμερών προβλημάτων». Αλήθεια, ποιών διαστάσεων παραμορφωτικούς φακούς πρέπει να φορούμε για να δούμε όσα «βλέπει ο εκπρόσωπος» ;
          Για το Barbaros ισχυρίζεται : «Σε ό,τι αφορά γιατί δεν αρκείται η Άγκυρα σε μια δήλωση που έχει ήδη γίνει, ότι όταν λυθεί το πρόβλημα ο πλούτος θα διαμοιρασθεί ανάλογα, η απάντηση είναι ότι επιθυμεί μια πολύ πιο ρητή και νομική δέσμευση». Θου  Κύριε φυλακήν τω στόματι του πρέσβεως!  Για τον Νταβούτογλου : «Ήταν παρεξηγήσιμες οι δηλώσεις του. Ωστόσο είναι γεγονός ότι στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παίκτης και η Τουρκία και επομένως μια οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν μπορεί να γίνει ερήμην της. Σε αυτό το κομμάτι έχει δίκιο ο κύριος Νταβούτογλου». Πάρτε τον στο γάμο σας να σας ευχηθεί «και του χρόνου»!!
          Ερωτώμενος μάλιστα αν υπάρχουν συμφωνίες και λύσεις στις διερευνητικές επαφές απαντά : «Όχι, διότι εμείς δεν είμαστε έτοιμοι». Οι Τούρκοι όμως είναι πανέτοιμοι … να μας τα πάρουν όλα!
          Ο άνθρωπος που εκπροσωπεί την Ελλάδα σε ένα τόσο κρίσιμοforum παραδίδεται αμαχητί και επιρρίπτει το αδιέξοδο στην πατρίδα του. Για την επερχόμενη ελληνική κυβέρνηση ο απερχόμενος εκ Σκοπίων Αμερικανός πρέσβης φεύγοντας βεβαίωσε το προτεκτοράτο ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση θα υποχωρήσει και θα βοηθήσει την ‘’Μακεδονία’’ να μπει στο ΝΑΤΟ».’
          Αν ο Αμερικανός δεν γνωρίζει περισσότερα από μας, ζητούμε από τον Αλέξη Τσίπρα να τον διαψεύσει εδώ και τώρα.
          Νταβούτογλου –Νετανιάχου μαλλιοτραβιούνται με αφορμή το σκίτσο του Μωάμεθ. Αγεφύρωτο ευτυχώς το ρήγμα  Άγκυρας – Τέλ Αβίβ. Η ελληνική διπλωματία όμως αντί να αδράξει το στρατηγικό κενό του Ισραήλ, αρπάζοντας εξ όνυχος τον λέοντα, αφήνει αναξιοποίητα τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα.
          Η απαγκίστρωση του Ισραήλ από την υπηρέτηση σε διεθνή κλίμακα των τουρκικών συμφερόντων είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια σοβαρή στρατιωτική συνεργασία, ικανή να ανακόψει την τουρκική βουλιμία, όχι μόνον στον ενεργειακό τομέα.
          «Καιρός τού ποιήσαι»





                                ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ
                              ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ