26.1.15

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Τσίπρας


Ο νεαρότερος πρωθυπουργός της χώρας, από τη Μεταπολίτευση έγινε και επίσημα, μετά την ορκωμοσία του (με πολιτικό όρκο), ο Αλέξης Τσίπρας, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Την Τρίτη, πιθανότατα, θα γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης με όποιους υπουργούς επιθυμούν να ορκίζονται με πολιτικό ή θρησκευτικό όρκο.


Στις 16:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα καταθέσει λουλούδια στο Μνημείο Πεσόντων στην Καισαριανή για να αποτίσει φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες του Σκοπευτηρίου.

Στη συνέχεια ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, Νίκος Παππάς θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερωθεί περί των τρέχοντων θεμάτων.


Ο Τσίπρας προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο
Ο Τσίπρας προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο






Έλαβε την εντολή ο Αλέξης Τσίπρας
Έλαβε την εντολή ο Αλέξης Τσίπρας


Θερμή χειραψία με τον Κάρλο Παπούλια
Θερμή χειραψία με τον Κάρλο Παπούλια



Στιγμιότυπα από την ορκωμοσία
Στιγμιότυπα από την ορκωμοσία




H έξοδος Τσίπρα από το προεδρικό
H έξοδος Τσίπρα από το προεδρικό


«Mας περιμένει μακρύς και δύσκολος δρόμος»
«Θέλω να σας ενημερώσω ότι μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών συναντήθηκα με τον κ. Καμμένο ο οποίος στηρίζει τη νέα κυβέρνηση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Υπάρχει η προβλεπόμενη πλειοψηφία από το Σύνταγμα, θέλω να ελπίξω ότι θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης» πρόσθεσε.

«Δεν έχω να κάνω τίποτα περισσότερο, παρά να σας αναθέσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού πρώτα σας ορκίσω» ανέφερε ο Κάρολος Παπούλιας.

«Να επισπεύσουμε τις διαδικασίες γιατί μας περιμένει μακρύς και δύσκολος δρόμος» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

Πήρε την ευχή ο Ιερώνυμος
Τις καλές σχέσεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας επιβεβαίωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στην -περίπου- μισής ώρας συνάντηση που είχαν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. 

«Έρχομαι να πάρω την ευχή σας, οι σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας θα είναι πιο αναβαθμισμένες και πιο ουσιαστικές απ' ό,τι ήταν πριν» δήλωσε ο κ. Τσίπρας κατά την υποδοχή του από τον κ. Ιερώνυμο. «Έχουμε ανάγκη από τη δύναμη αυτή και ιδίως στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, όπου ο ρόλος της Εκκλησίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Μέλημά μας είναι να συνεργαστούμε στενά, μέσα από το καλό κλίμα που υπάρχει» πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε: «Πρώτο μέλημά μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν και σιγά- σιγά θα δούμε όλα τα άλλα ζητήματα». 

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν επέλεξε να ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο.

Αναλαμβάνει υπουργός ο Π. Καμμένος

Ο Πάνος Καμμένος αναλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, το Υπουργείο Άμυνας​

Μετά τη συμφωνία με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τις επαφές του με κορυφαία στελέχη του κόμματος, έτσι ώστε να «κλειδώσουν» τα χαρτοφυλάκια των υπερυπουργείων, τα οποία μετά τη διαδικασία σύμπτυξης θα αριθμούν συνολικά τα 10. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ο Πάνος Καμμένος θα είναι ο επόμενος υπουργός Άμυνας. Αυτό είναι το βασικό αντάλλαγμα στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκειμένου να δώσει την πολυπόθητη στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα και να εξασφαλιστεί έτσι η ψήφος εμπιστοσύνης στην επόμενη Βουλή.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο είχε ακουστεί ότι θα το ήθελε ο Πάνος Καμμένος, καθώς έχει διατελέσει σε αυτό υφυπουργός, θα ενσωματωθεί στο υπερυπουργείο Ανάπτυξης. Πηγές των ΑΝΕΛ που μίλησαν στο zougla.gr τόνισαν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διάρκειας 50 λεπτών, των δύο πολιτικών αρχηγών συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να δοθούν και κάποια υφυπουργεία στο κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Τα φαβορί για τα υπερυπουργεία

Ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, θα παραμείνει εξ απορρήτων του, αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Επικρατείας.

Για αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ακούγεται και το όνομα του Γιάννη Δραγασάκη με εποπτεία στο Υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, για το Υπουργείο Οικονομικών παίζουν τα ονόματα των Γ. Βαρουφάκη, Γιάννη Μηλιού και Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ για το Ανάπτυξης - Ναυτιλίας αυτό του Γιώργου Σταθάκη. Για το Υπουργείο Δικαιοσύνης φαβορί θεωρείται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ για το υπερυπουργείο Εσωτερικών που θα περιλάβει το Προστασίας του Πολίτη, τη Μεταναστευτική Πολιτική, τη Δημόσια Διοίκηση και τη Διοικητική Μεταρρύθμιση ακούγεται το όνομα του Πάνου Σκουρλέτη.





Για το Υπουργείο Εργασίας ακούγεται ο Αλέξης Μητρόπουλος, ενώ για το Υγείας ο Πάνος Κουρουμπλής. Για το Υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται το όνομα του Νίκου Κοτζιά. Ο επικεφαλής του Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, προορίζεται πιθανότατα για το Υπουργείο Παιδείας που θα ενσωματωθεί στο Υπ. Πολιτισμού.



Η νέα κυβέρνηση μπορεί να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, καθώς τα... κουκιά δίνουν 162 βουλευτές (149 ΣΥΡΙΖΑ και 13 Ανεξάρτητοι Έλληνες). Σε κάθε περίπτωση, την Τρίτη, θα οριστεί η νέα κυβέρνηση και στη συνέχεια θα ορκιστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, θα συγκληθεί σε σώμα η Βουλή, θα εκλεγεί προεδρείο, θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις, θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

zougla