30.1.15

Σόιμπλε: Αν θέλετε παράταση, μιλήστε ξανά με τρόικα για την αξιολόγηση

Μη μας δοκιμάζεις κύριε,απόγονε των προγόνων σου, γιατί είμαστε ικανοί για όλα...και θα ψάχνεστε!  ΑΛΕΞ

Το μήνυμα ότι μια επέκταση του ελληνικού μνημονίου συνδέεται άρρηκτα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, έστειλε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
 Το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει πολλάκις για την τήρηση των δεσμεύσεων και μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα Financial Times, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέτει ως προϋπόθεση για να δεχθεί μία τεχνική παράταση του προγράμματος την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης.


Το δημοσίευμα των FT αναφέρει ότι στο περιθώριο της συνόδου του συμβουλίου Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν με τους υπουργούς Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινή γραμμή στο θέμα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πηγές που είχαν πληροφόρηση για αυτή τη συνάντηση, οι περισσότεροι ήταν ανοιxτοί στο να υπάρξει κάποια επιείκεια κυρίως όσον αφορά τους όρους αποπληρωμής του χρέους και την δυνατότητα περισσότερων κοινωνικών δαπανών, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις περισσότερες δεσμεύσεις του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως, αντιστάθηκε στις πιέσεις για μία γρήγορη τεχνική παράταση του προγράμματος, θέτοντας ως προϋπόθεση να δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση ότι θα κάνει διαπραγματεύσεις για την τελική αξιολόγηση του προγράμματος, η ολοκλήρωση της οποίας εκκρεμεί από το Σεπτέμβριο» γράφουν οι FT.
«Χρειάζεσαι μία δομή για να διαπραγματευτείς» δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος που γνωρίζει όπως σημειώνει το δημοσίευμα τον τρόπο σκέψης του κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας: «Έως τώρα, δεν ήταν ξεκάθαροι ως προς αυτό».
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν, σύμφωνα με τους FT, ότι η θέλησή τους να δείξουν επιείκεια δοκιμάστηκε την Δευτέρα από τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, που ήταν ανοικτά συγκρουσιακές προς τους εταίρους της ΕΕ.
Κομισιόν: Τηρήστε τις δεσμεύσεις και βλέπουμε για παράταση
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν, δήλωσε ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, χωρίς να αποκλείει την χορήγηση περισσότερου χρόνου στην χώρα μας για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
ethnos