27.1.15

«Ιστορική» χιονοθύελλα χτυπά τις ΗΠΑ

«Ιστορική» χιονοθύελλα χτυπά τις ΗΠΑ

ΘΑ ΠΛΗΓΟΥΝ 58 ΕΚΑΤ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ 




Η χειμερινή καταιγίδα που αναμένεται να πλήξει τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες κατάφερε να πετύχει... το ακατόρθωτο: να μετατρέψει σε πόλη - φάντασμα τη Νέα Υόρκη, την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ! H Νέα Υόρκη, την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, άδειασε. Μεγάλες ουρές στα σούπερ μάρκετ, σχεδόν έρημοι σιδηροδρομικοί σταθμοί και το μετρό, οι κουρτίνες πεσμένες στα θέατρα του Μπροντγουέι και οι δρόμοι της αμερικανικής μεγαλούπολης άδειοι χωρίς αυτοκίνητα. Μόνο εκχιονιστικά και οχήματα έκτακτης ανάγκης.



Το χιόνι πέφτει με σφοδρότητα, οι άνεμοι ενισχύονται και οι θερμοκρασίες είναι πολικές. «Μπορεί να μην δείχνει πολύ άσχημο ακόμη, αλλά σύντομα θα γίνει», δήλωνε τη Δευτέρα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο.
«Πάντα υπάρχει μία ηρεμία πριν από την καταιγίδα. Είναι έτοιμη να ξεκινήσει για τα καλά. Και όταν γίνει, θα έρθει πολύ γρήγορα και σφοδρά, και ο κόσμος θα πρέπει να είναι πολύ πολύ προσεκτικός. Να μένουν μακριά από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια», πρόσθεσε ο ντε Μπλάζιο.
«Ιστορική» χιονοθύελλα χτυπά τις ΗΠΑ
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που σύμφωνα με τους Αμερικανούς δεν λέει υπερβολές κατά γενική ομολογία, χρησιμοποίσησε εκφράσεις όπως «απειλητική για τη ζωή» και «ιστορική» για να περιγράψει το σύστημα που στοχεύει τα βορειοανατολικά της χώρας, με το χειρότερο κύμα να πλήττει τη χώρα από τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη (τοπική ώρα).
Η πρώτη μεγάλη χιονοθύελλα της χρονιάς μπορεί να φέρει χιόνια ύψους 3 ποδών στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη αργά την Τρίτη, με παγωμένη καταιγίδα και ισχυρούς ανέμους που μπορεί να φτάσουν τα 70 μίλια ανά ώρα. Προειδοποιήσεις για χειμερινές καταιγίδες έχουν εκδοθεί για πολλές περιοχές από το Μέριλαντ, το Μέιν και τον Καναδά.
«Ιστορική» χιονοθύελλα χτυπά τις ΗΠΑ
Πάνω από 58 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπουν στην κατάψυξη. Και η καταιγίδα μπορεί να έχει οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο, σε όσες περιοχές «χτυπήσει» απευθείας.
«Η χιονόπτωση θα είναι σφοδρή, αλλά μπορεί να μην είναι αυτή που θα προκαλέσει την μεγαλύτερη ζημιά», δήλωσε ο μετεωρολόγος του CNN, Τσαν Μάιερς. Πρόσθεσε δε ότι η βασικότερη πηγή των προβλημάτων θα είναι οι δυνατές ριπές του ανέμοου που μπορεί να ξεριζώσουν δέντρα και να πέσουν πάνω σε καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό, συνεχίζει, ίσως αφήσει πολλά σπίτια χωρίς ρεύμα για μέρες.
«Ιστορική» χιονοθύελλα χτυπά τις ΗΠΑ
Άλλη μία ανησυχία: Οι δρόμοι
«Δεν είναι αστείο να βλέπεις ανθρώπους να γλιστρούν στους αυτοκινητοδρόμους. Το έχουμε δει αυτό ξανά στο παρελθόν. Είναι τρομακτικό το πόσο γρήγορα μία μικρή διαδρομή προς το σούπερ μάρκετ μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο.
Η δημόσιες συγκοινωνίες θα κλείσουν και θα κινούνται μόνο τα οχήματα έκτακτης ανάγκης στους δρόμους 13 πολιτειών -αλλά και στους δρόμους της Νέας Υόρκης- από τις 11 το βράδυ (τοπική ώρα), σημειώσε ο κυβερνήτης.
«Ιστορική» χιονοθύελλα χτυπά τις ΗΠΑ
Επίσης, απαγορεύσεις μετακινήσεων έχουν εκδόσει Κονέκτικατ και Μασαχουσέτη. Στη Φιλαδέλφεια, ο δήμαρχος Μάικλ Νάτερ, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δευτέρα, ενώ όπως ανέφερε, τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης θα ρυμουλκηθούν.
Καθηλωμένα τα αεροπλάνα
Εν αναμονή της χειρότερης χιονοθύελλας, ήδη εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί, φτάνοντας συνολικά τις 7.000 για τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Flightaware.com. Επίσης, πολλές ακυρώσεις θα υπάρξουν και την Τετάρτη.
«Ιστορική» χιονοθύελλα χτυπά τις ΗΠΑ
Ειδικότερα, η American Airlines έχει αναστείλει λειτουργία στη Φιλαδέλφεια, τη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη. «Σχεδιάζουμε να επαναλάβουμε τις εργασίες το γρηγορότερο δυνατό και με τη μεγαλύτερη ασφάλεια», δήλωσε κπρόσωπος των αερογραμμών.
Η United Airlines έχει ήδη ακυρώσει πτήσεις στα αεροδρόμια Νιούαρκ, LaGuardia και JFK, καθώς επίσης και στη Βοστόνη και τη Φιλαδέλφεια, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Τέλος, η Delta ακύρωσε περισσότερες από 1.600 πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Βοστόνης «Λόγκαν» τη Δευτέρα και την Τρίτη. Δεν θα εκτελούνται εργασίες στο αεροδρόμιο, ενώ περιορισμένες πτήσεις θα εκτελούνται στα LaGuardia and JFK, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αεροπορικής εταιρίας.
Προμήθειες σε τρόφιμα και... εργαλεία
Κι ενώ οι προειδοποιήσεις για την κακοκαιρία είναι συνεχείς, οι καταναλωτές έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης, αγοράζοντας δεκάδες τσάντες με τρόφιμα και νερό, και πιο πολύ για τους ηλικιωμένους.
«Πιστεύω ότι θα χρησιμοποιήσουμε αρκετά από αυτά, ειδικά τις σούπες», δήλωσε η 93χρονη Νόρμα Αμίγκο. «Δεν πρόκειται να βγω έξω αν γλιστράει τόσο, γιατί είχα πέσει πριν από δύο εβδομάδες», πρόσθεσε.
Μία υπεύθυνη πωλήσεων σε κατάστημα με εργαλεία στη Βοστόνης ανέφερε ότι οι πελάτες «εισέβαλαν» στο κατάστημα μόλις άνοιξε και προμηθεύτικαν φτυάρια, έλκυθρα, μηχανήματα που λιώνουν τον πάγο και βούρτσες για το χιόνι.
«Στόλοι» από εκχιονιστικά και τόνοι αλατιού
Ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Γουίλιαμ Μπράτον, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του σε εξαιρετική ετοιμότητα με ένα στόλο οχημάτων με αλυσίδες στα λάστιχα και εκχιονιστικά που θα καθαρίζουν τους χιονισμένους δρόμους.
«Θέλω όλοι να καταλάβουν αυτό που αντιμετωπίζουμε, μία από τις μεγαλύτερες χιονοθύελλες στην ιστορία της πόλης», σημείωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο.
Η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει τουλάχιστον 1.806 εκχιονιστικά και περισσότερους από 126.000 τόνους αλατιού για να ρίξει στους δρόμους. Η Εθνοφρουρά επίσης έχει επιστρατεύσει πάνω από 70 άτομα και 20 αυτοκίνητα σε όλη την πολιτεία.
Στη Βοστόνη, ο δήμαρχος Μάρτιν Γουόλς, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πόλη θα χτυπηθεί από την κακοκαιρία και συνεπώς η μεγαλύτερη προσπάθεια αυτή τη στιγμή γίνεται για την ασφάλεια των πολιτών. Αυτό περιλαμβάνει ελέγχους για τους ηλικιωμένους πολίτες και μέτρα για τους αστέγους. Η πόλη διαθέτει 700 μηχανήματα εκχιονισμού και 35.000 τόνους αλατιού έτοιμα».
«Δεν μπορείς να τα βάλεις με τη Μητέρα Φύση και αν κάτι συμβεί στο πέρασμα της χιονοθύελλας, εμείς θα κάνουμε το καλύτερο για να είμαστε προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσουμε... και νομίζω πώς είμαστε», σημείωσε ο Γουόλς.
ethnos