28.1.15

Τσίπρας: «Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες... Ούτε ρήξη ούτε υποταγή στους δανειστές - Ο λαός απαιτεί να ματώσουμε»

Είμαστε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου.
Πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ανέφερε και τόνισε ότι «ο λαός απαιτεί να ματώσουμε προκειμένου να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά του». Σημείωσε δε ότι θα κινηθεί προς την κατεύθυνση ευρύτερων συναινέσεων και έδωσε εντολή για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και αλαζονείας.
Τέσσερις είναι οι προτεραιότητες:

Α) Αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης. Βοήθεια σε αυτούς που στερούνται βασικά αγαθά όπως φαγητό, θέρμανση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Τσίπρας: «Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες... Ούτε ρήξη ούτε υποταγή στους δανειστές - Ο λαός απαιτεί να ματώσουμε»
Β) Στήριξη της οικονομίας για να επαναλειτουργήσει. Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων που βουλιάζουν στα χρέη και δράσεις για την μείωση της ανεργίας.
Γ) Διαπραγμάτευση με τους εταίρους για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Είμαστε έτοιμοι για αυτό με εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών και τετραετές σχέδιο με στόχο πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά χωρίς την υποχρέωση εξοντωτικών πλεονασμάτων. Εχουμε προτάσεις ρεαλιστικές για το χρέος και τις επενδύσεις.
Δ) Σύγκρουση με ένα κατεστημένο δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα. Θεσμική θωράκιση της διαφάνειας, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και δίκαιο φορολογικό σύστημα.
«Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες. Δεν θα πάμε σε αναγκαία ρήξη αλλά δεν θα συνεχίσουμε την ανθρωπιστική κρίση» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι στόχος είναι η αντιμετώπιση και πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των πολιτών.
«Αν δεν είχαν γίνει εκλογές τότε και σήμερα θα συνεχίζαμε να μιλάμε για δεσμεύσεις, περικοπές μισθών και συντάξεων και διαιώνιση της κρίσης», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που είχε σε διεθνές περιβάλλον ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα κάνει διάλογο με τους πάντες, αλλά χωρίς φόβο να συγκρουστεί και να αλλάξει τα κακώς κείμενα.
«Οι Ελληνες έχουν μεγάλες προσδοκίες. Δεν περιμένουν να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη η δύσκολη οικονομική κατάσταση αλλά έχουν την απαίτηση να είμαστε κυβέρνηση με εντελώς διαφορετικό ύφος εξουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. «Δεν έχουμε άλλες εξαρτήσεις ή άλλο αφεντικό πέραν από τους πολίτες. Σε αυτούς λογοδοτούμε» είπε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση δεν έρχεται να καταλάβει δομές και προνόμια εξουσίας. Ερχόμαστε να αλλάξουμε τον τρόπο που ασκείται η διοίκηση της χώρας, να κάνουμε οριστικά παρελθόν το πελατειακό κράτος και το κράτος-πελάτη που εξυπηρετούσε συμφέροντα.
«Θέλω να έχετε στο μυαλό σας», είπε ο πρωθυπουργός στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, «ότι η εξουσία που μας ανατέθηκε ανήκει σε αυτούς που μας την ανέθεσαν, δηλαδή στον ελληνικό λαό» και υπογράμμισε την ανάγκη να επιδειχθεί μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας, στις σπατάλες και στη διαφθορά και «να μην ξεχάσουμε ότι ο λαός υποφέρει. Ο λαός, απαιτεί να ματώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας «για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά του».
Αναφερόμενος στις αλλαγές που έγιναν και οδήγησαν στη νέα δομή του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε δύο ημέρες έγιναν αλλαγές που δεν είχαν γίνει σε 40 χρόνια, ότι το υπουργικό συμβούλιο είναι πιο μικρό σε σχέση με το παρελθόν και ότι αποδείχθηκε με αυτό τον τρόπο ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις.
Επανέλαβε τη θέση του ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, ότι θα υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις και θα εργαστεί για την εμπέδωση ενός πολιτισμένου πολιτικού κλίματος και ζήτησε να ξεκινήσει αμέσως το κυβερνητικό έργο και να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της ανεργίας και κυρίως να στηριχθούν οι αδύναμοι.
Το δεύτερο μήνυμα
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είχε ισχυρό διεθνή αντίκτυπο και εκτίμησε ότι ήδη, το διεθνές κλίμα αλλάζει, η χώρα σηκώνει κεφάλι, αποκτά διεθνή υπόσταση, ανακτά την αυτοπεποίθησή της και χτίζει τις συμμαχίες της.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ετοιμότητά του να συζητήσει με όλους και πρόσθεσε ότι καλωσορίζει τον Μάρτιν Σουλτς που θα επισκεφθεί αύριο την Αθήνα και την Παρασκευή τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Θα βαδίσουμε στη νέα εποχή με σταθερότητα και σιγουριά και θα κάνουμε όσα πρέπει με διάλογο, κοινωνική συναίνεση, αλλά χωρίς συμβιβασμούς. Δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη και καθυστερήσεις. Η ευθύνη είναι βαριά και δεν έχουμε δικαίωμα να διαψεύσουμε τη λαϊκή εντολή, είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του.
Τον πρωθυπουργό στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικό συμβουλίου πλαισίωνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης.
Ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας Γιάννης Βαρουφάκης κάθισε ακριβώς απέναντι από τον πρωθυπουργό. Δίπλα στον κ. Βαρουφάκη ήταν ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης και ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής.
imerisia