30.1.15

Βαρύ κλίμα μετά τη συνάντηση Bαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ (upd2-video)

Ντάισελμπλουμ: «Μονομερή βήματα δεν αποτελούν δρόμο προόδου».
 Βαρουφάκης: «Δεν θα συνεργαστούμε με την τρόικα» Εμφανώς βαρύ ήταν το κλίμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών.

                       
«Δημοσιονομικά μονομερή βήματα δεν αποτελούν δρόμο προόδου» διεμήνυσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν θα συνεργαστεί με την τρόικα, την οποία αποκάλεσε «τριμερή επιτροπή, σαθρά δομημένη». 

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στην αποφασιστικότητα της Αθήνας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο εξήγησε ότι το πρόγραμμα ως έχει δεν είναι αποδεκτό, και ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να προσφέρει καταρχάς στον ελληνικό λαό και μετά στους εταίρους, ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές. Το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, αλλά αυτό που δεν θα δεχθεί η κυβέρνηση είναι να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους, είπε.



«Η κυβέρνηση αυτή εκλέχτηκε σε λογική αμφισβήτησης του υφιστάμενου προγράμματος, ούτε εξυγίανση ούτε αποπληρωμή χρεών δεν μας επιτρέπει, η πρόθεσή μας είναι να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον εξυπηρετείται βέλτιστα από μια νέα συμφωνία, μετά από διαβουλεύσεις όλων των Ευρωπαίων στις οποίες θα προσέλθουμε με γνώμονα το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον μας» τόνισε. 

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η Αθήνα απορρίπτει την τρόικα. «Να διαχωρίσουμε τα θεσμοθετημένα όργανα με την επιτροπή που είναι ενταγμένη στη λογική του προγράμματος, και εντεταλμένη στην παρακολούθηση του προγράμματος που έχουμε απορρίψει. Μια τρίμερης επιτροπή που έχει αντιευρωπαϊκή λογική, σαθρά δομημένη όπως λεει και το Ευρωκοινοβούλιο, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε» εξήγησε. 



«Ήρθα να ακούσω και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας»

«Ήρθα να ακούσω και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας» απάντησε ο πρόεδρος του Eurogroup. 

«Είναι υπέρμετρης σημασίας η Ελλάδα να παραμείνει εντός πορείας ανάκαμψης... Δημοσιονομικά μονομερή βήματα δεν αποτελούν δρόμο προόδου, συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον» επισήμανε ο κ. Ντάισελμπλουμ. 

«Η Ελλάδα χρειάστηκε να υποστεί σκληρά μέτρα αναγκαία για την πρόοδο. Να μη χαθεί αυτή η πρόοδος και να διατηρηθεί η Ελλάδα εντός τροχιάς» σημείωσε δε. 

Για την παράταση του προγράμματος, εξήγησε ότι οι εταίροι θα συζητήσουν τις επόμενες εβδομάδες και εναπόκειται στην Αθήνα η κατάληξη. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup διαφώνησε δε κατηγορηματικά με τη θέση της Αθήνας αναφορικά με ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους υπάρχει, λέγεται Eurogroup.»



«Τεταμένη υπόθεση» χαρακτήρισε τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον πρόεδρο του Eurogroup η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian Έλενα Σμιθ. 

skai.gr