11.1.15

3,7 εκατομμύρια Γάλλοι διαδήλωσαν υπέρ της ενότητας και της δημοκρατίας Παρίσι: «Ηθελαν να γονατίσουν την Ευρώπη, τελικά την έκαναν να σταθεί στα πόδια της»


Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Δημοκρατίας, στο κέντρο του Παρισιού, για να συμμετάσχουν στην ιστορική πορεία εναντίον της τρομοκρατίας έπειτα από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών που συγκλόνισαν τη Γαλλία με 17 νεκρούς.


Μια πραγματική λαοθάλασσα - ένα πλήθος πρωτοφανές στην πρόσφατη ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας - πλημμύρισε την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας όπου πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν τη γαλλική σημαία και πανό με το σύνθημα «Je suis Charlie». Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων και οι συντάκτες του Charlie Hebdo, οι οποίοι επέζησαν από το τρομοκρατικό χτύπημα. Στην Πλας ντε λα Νασιόν όπου θα ήταν το τέλος της πορείας ένα αντίστοιχα πρωτοφανές σε όγκο πλήθος είχε ήδη συγκεντρωθεί από το μεσημέρι. 

Το Παρίσι, η Γαλλία βίωσαν την Κυριακή ένα «τσουνάμι δημοκρατίας» το οποίο παρέσυρε και διέλυσε κάθε φόβο για οτιδήποτε θα μπορούσε να απειλήσει τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές. 

«Το DNA του γαλλικού λαού για την ελευθερία αφυπνίστηκε», ανέφεραν σχολιαστές. Το πολυπολιτισμικό κοινωνικό σώμα της χώρας στάθηκε τελικά όρθιο και κατέκλυσε τους δρόμους της πρωτεύουσας και των μεγάλων πόλεων. 

«Ηθελαν να γονατίσουν την Ευρώπη, τελικά την έκαναν να σταθεί στα πόδια της» σχολίασε ένας βρετανός πολιτικός αναλυτής αντικρίζοντας το πλήθος και τη συμμετοχή των ξένων ηγετών - αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που ξεπέρασαν τις όποιες διαφορές τους και βάδισαν μαζί υψώνοντας το ανάστημα του πολιτισμένου κόσμου απέναντι στους ισλαμοφασίστες.

Οπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις της Κυριακής σε όλη τη Γαλλία. Επίκεντρο φυσικά υπήρξε η από κάθε άποψη ιστορική ειρηνική διαδήλωση στην πρωτεύουσα, όπου ο κόσμος εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο! 

Ο Νouvel Observateur, η Monde και η γαλλική τηλεόραση ανέφεραν ότι τέτοια πλήθη είχαν να συγκεντρωθούν στο Παρίσι από την απελευθέρωση από τους Ναζί το καλοκαίρι του 1944. Ο υπ. Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ έκανε λόγο για ένα πλήθος χωρίς προηγούμενο.

«Το Παρίσι είναι σήμερα η πρωτεύουσα του κόσμου» είχε δηλώσει ήδη από το μεσημέρι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στους υπουργούς της γαλλικής κυβέρνησης που συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων προτού μεταβούν στη δημοκρατική πορεία εναντίον της τρομοκρατίας. 

 

Ο έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος κατά την έναρξη της πορείας στάθηκε δίπλα στον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως επίσης και πολλοί άλλοι ηγέτες ξένων χωρών, έφθασαν πρώτα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων όπου τους υποδέχθηκε ο Ολάντ. 



Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο επίσης βρέθηκαν στο προεδρικό μέγαρο, ενώ όλοι ξεκίνησαν τη μεγάλη πορεία, που αποτελεί ένα πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία. Σε απόσταση λίγων μέτρων από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου βάδιζε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς. 

«Η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε δημοσιογράφους. «Η Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρή από τον φόβο (…) και εμείς είμαστε όλοι εδώ μαζί για να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» επισήμανε. 

Από την πλευρά του ο Κάμερον υποστήριξε ότι «για πολλά ακόμα χρόνια θα είμαστε αντιμέτωποι» με την απειλή των τζιχαντιστών.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο βρετανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει την ίδια απειλή του «φανατικού εξτρεμισμού» που έπληξε τη Γαλλία αυτήν την εβδομάδα. «Αυτή η απειλή υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια και πιστεύω ότι θα την αντιμετωπίζουμε για πολλά ακόμα χρόνια», υπογράμμισε. 

Σαμαράς: «Φάρος ελευθερίας η Γαλλία»
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς απαντώντας σε ερωτήσεις των γάλλων δημοσιογράφων είπε: «Η Γαλλία υπήρξε ένας φάρος ελευθερίας για ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα είμαστε όλοι στο πλευρό της Γαλλίας. Είμαστε ενωμένοι μαζί με τους Γάλλους, σκεφτόμαστε το ίδιο ακριβώς πράγμα, δηλαδή την ελευθερία, τα ιδεώδη της Δημοκρατίας. Επιπλέον είμαστε μαζί σας σε αυτή τη μάχη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ιδεωδών. Αυτό επιδιώκουμε, για αυτό ήμασταν όλοι εδώ σήμερα. Αυτό που ζήσαμε ήταν καταπληκτικό.

Σε ερώτηση αν η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη, για τον κόσμο, ο Αντ. Σαμαράς απάντησε: «Το ελπίζω πραγματικά και πιστεύω ότι θα είναι».

Η πορεία των επισήμων κράτησε περίπου ένα ημίωρο. Επέστρεψαν στην προεδρία με τα πόδια, σε αντίθεση με τον ερχομό τους στο σημείο έναρξης, όπου είχαμε την ασυνήθιστη εικόνα των ηγετών να περιμένουν στη γραμμή προκειμένου να επιβιβασθούν στο λεωφορείο που θα τους μετέφερε.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους ευρωβουλευτές Μανώλη Γλέζο, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Γιώργο Κατρούγκαλο, συμμετείχε επίσης στην πορεία. 



Περισσότεροι από 5.500 αστυνομικοί και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων επιστρατεύτηκαν για την ασφάλεια της πορείας μόνο στο Παρίσι.

Διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία

Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν την Κυριακή σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η συγκέντρωση στο μεγάλο λιμάνι της Μασσαλίας, που θεωρείται προπύργιο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου ενώ παράλληλα αριθμεί έναν μεγάλο πληθυσμό μουσουλμάνων. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά στο λιμάνι, υπέρ της δημοκρατίας και της ανεκτικότητας. 



tanea