7.1.15

35 Μύθοι και μια Αλήθεια.


   (Διαβάστε το πριν πάτε να ψηφίσετε)

Σ’ένα από τα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια που βρέθηκα τις γιορτές που πέρασαν , είχα απέναντι μου ένα παιδικό φίλο Συριζαίο, έναν που ψήφιζε Καμένο , μια Κομμουνίστρια, ένα Χρυσαυγίτη και κανα δυο πολιτικά αδιάφορους. 

Συγκέντρωσα λοιπόν όλες τις βεβαιότητες που είχαν και τις έκανα άρθρο.


1. Το μνημόνιο κατέστρεψε τη χώρα.
Το μνημόνιο συντάχθηκε μετά την χρεοκοπία μας, το Μάιο του 2010. Η χώρα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 15% και Δημόσιο χρέος 125% με τάση αυξητική. Μετά τη χρεοκοπία τα νούμερα αυτά θα ήταν ανεξέλεγκτα. Είχαμε δυο επιλογές ή θα χρεοκοπούσαμε ή θα συμφωνούσαμε στη σύνταξη μια δανειακής σύμβασης με τους εταίρους μας για ομαλή προσαρμογή στις δυνατότητες της οικονομίας μας. Επιλέξαμε το δεύτερο.
Στην πρώτη περίπτωση έπρεπε να προσαρμοστούμε βιαίως σε επίπεδο ζωής περίπου στο -70% και στη δεύτερη περίπτωση αυτή η προσαρμογή να γίνει σταδιακά. Στην πρώτη περίπτωση θα συμπαρασύραμε όλη την Ευρώπη και κατ’επέκταση ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Στη δεύτερη περίπτωση θα χρηματοδοτούνταν η οικονομία μας με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να διαφυλαχτούν οι οικονομίες και οι λαοί του υπόλοιπου πλανήτη και παράλληλα να διατηρηθούν οι δομές του κράτους μας ως έχουν συνεχίζοντας να λειτουργούν στοιχειωδώς. Όποια λύση και αν επιλεγόταν για μας δεν θα αποφεύγαμε την φτώχεια.
Υπήρχε δε και ένα παράλληλο σχέδιο προσαρμογής της οικονομίας σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο , το είπανε μνημόνιο, που κατ’ελάχιστον το εφάρμοσαν.
2. Μας δάνεισαν για να καλύψουν τα δικά τους ομόλογα που αν έσκαγαν θα χρεοκοπούσαν κι αυτοί.
Αυτό είναι αλήθεια . Αλλά που θα ωφελούσε την Ελλάδα αν χρεοκοπούσαμε όλοι μαζί;
3. Η Ελλάδα βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή και οι έλληνες πολιτικοί είναι οι σύγχρονοι δοσίλογοι.
Ο ισχυρισμός αυτός απαντάται περισσότερο ψυχαναλυτικά , παρά πολιτικά. Στην Ελλάδα έχουμε μπερδέψει τη λεβεντιά με την μαγκιά. Λεβεντιά σημαίνει ευθύνη.  Μαγκιά σημαίνει εγωισμός. Ένας εγωισμός αυτοκαταστροφικός.  Ο λαϊκισμός είναι η πιο συντηρητική ιδεολογία που έχει εφευρεθεί για τις μάζες. Μάζα σημαίνει ένα σύνολο από μάγκες. Τσάμπα μάγκες. Κατόπιν εορτής. Όψιμοι πατριώτες του γλυκού νερού. Μάγκες που δεν αναλαμβάνουν ευθύνες, τις αποποιούνται. Δεν προτείνουν λύσεις , αλλά ενόχους.  Και επειδή ο μάγκας μπορεί να επιζεί επειδή ο «Τζάμπας» ζει, τα τελευταία νέα λένε ότι ο «Τζάμπας» πέθανε.

4. Η Γερμανία δανείζει την Ελλάδα για να στηρίξει τις εξαγωγές της.
Η Ελλάδα κατέχει μόλις το 0,7% των γενικών εξαγωγών της Γερμανίας. Είναι λοιπόν τουλάχιστον αστείο να πιστεύει κάποιος ότι μια αγορά 10εκ κατοίκων μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη μιας χώρας 80εκ.
5. Η Γερμανία μας δανείζει για να αγοράζουμε εξοπλιστικά προγράμματα από αυτήν.
Μετέωρος ο ισχυρισμός και ανατρέψιμος μέσω των αριθμών. Η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο περίπου 2δις ευρώ για εξοπλισμούς από τους οποίους μόνο το 20% αφορά την Γερμανία δηλ. 400εκ ευρώ το χρόνο. Δηλαδή στα τελευταία 30 χρόνια έχουμε καταβάλει στη Γερμανία 12 δις για εξοπλιστικά προγράμματα όταν από αυτή έχουμε πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό από τα 200 δις που έχουν καταβληθεί για επιδοτήσεις στη χώρα μας.

6. Το μνημόνιο επέβαλε την υπερφορολόγηση και την ύφεση στην οικονομία.
Το αρχικό σχέδιο ήταν οι περικοπές δαπανών του Δημοσίου κατά 2/3 και κατά 1/3 αύξηση της φορολογίας. Στην περικοπή δαπανών εμπεριεχόταν η κάθετη τομή στο κράτος με απόλυση 200.000 υπάλληλων  . Οι κρατικίστικες συντηρητικές δυνάμεις του τόπου όμως αντέδρασαν, είτε ήταν στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση και το σχέδιο άλλαξε. Το κράτος δεν μίκρυνε , αλλά κόντυνε. Η οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων το άφησε ανέπαφο, αλλά φτωχό. Οι απολύσεις δεν έγιναν , παρά μόνο με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και η μείωση των δαπανών καλύφθηκε, με πολιτική ευθύνη των κρατούντων, με υπερβολική αύξηση της φορολογίας. Το αποτέλεσμα; εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να κλείσουν και 1,5 εκ. άνθρωποι να βγουν στην ανεργία.

7. Το ΔΝΤ όταν αναλαμβάνει σχέδια διάσωσης μιας χώρας την καταστρέφει οικονομικά.
Τα τελευταία χρόνια το ΔΝΤ έχει χρηματοδοτήσει 20 χώρες, από τις οποίες αναπτύχτηκαν οι 13, οι 2 ήδη βρίσκονται στους G 20 (Τουρκία- Βραζιλία) και οι επόμενες 7 βρίσκονται σε υφεσιακό κλίμα γιατί δεν εφάρμοσαν τα συμφωνηθέντα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελλάδα. Σημειώνω δε ότι η Θάτσερ ανέλαβε την Αγγλία το 1979 σε πρόγραμμα του ΔΝΤ που είχαν εντάξει οι εργατικοί. Με την πολιτική των ανοικτών αγορών την έβγαλε από το ΔΝΤ και την έκανε ξανά μεγάλη οικονομική δύναμη.
8. Θα μπορούσαμε να χρηματοδοτηθούμε από την Ρωσία ή από την Κίνα.
Ουδέποτε τέθηκε τέτοια προσφορά. Αντιθέτως η Ρωσία πρότεινε στην Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ και η Κίνα με τους δικούς της οίκους αξιολόγησης πρότεινε στους επενδυτές να αποφύγουν την Ελλάδα.
9. Οι δανειστές μας είναι στυγνοί τοκογλύφοι.
Το 2010 το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές ξεπερνούσε το 20% και οι ΤΡΟΙΚΑΝΟΙ μας δάνεισαν 110 δις με επιτόκιο 4,6%.
Το 2013 μας δάνεισαν άλλα 130 δις με επιτόκιο 2,4%, κατεβάζοντας αναδρομικά  στο ποσοστό αυτό και τα προηγούμενα από το 2010, με στόχο να φτάσει το 1,4%.
Σήμερα αν η Ελλάδα έβγαινε  στις αγορές το επιτόκιο δανεισμού (αν μας δάνειζαν) θα ήταν πάνω από 10%, δηλ. απαγορευτικό. Οι «στυγνοί τοκογλύφοι» της ΤΡΟΙΚΑ σήμερα εν έτη 2015 μας δανείζουν με κάτω από 1%. Ποιος άραγε στον κόσμο σήμερα δανείζεται με τέτοια επιτόκια;
10. Η στάση πληρωμών θα ήταν μια λυτρωτική απόφαση το Μάιο του 2010.
Κάθε χρόνο εισάγαμε προϊόντα αξίας 46 δις και εξάγαμε 16δις. Σε περίπτωση χρεοκοπίας έπρεπε τις ανάγκες των 30 δις σε προϊόντα να τα παρήγαμε άμεσα εμείς. Το βρίσκατε εφικτό;
Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο ότι δαπανούσαμε κάθε χρόνο 30δις παραπάνω από αυτό που παράγαμε. Κάθε ευρώ που έμπαινε στη χώρα έβγαινε με την αγορά εισαγόμενων προϊόντων. Αν μας χάριζε κάποιος ολόκληρο το χρέος και συνέχιζε να μας χρηματοδοτεί τη διαφορά σε 10 χρόνια θα βρισκόμασταν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.
11. Δεν μπορούν να μας διώξουν από το ευρώ.
Σωστά, αλλά έχουν κάθε δικαίωμα να μη μας δώσουν τη δόση μας. Φυσικό επακόλουθο είναι να μη μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τα ελλείμματα μας και να θέλουμε να τυπώσουμε χρήμα. Να όμως που τα τυπογραφικά μηχανήματα δεν είναι στο Χολαργό , αλλά στις Βρυξέλλες! Άρα βγαίνουμε από το ευρώ και τυπώνουμε δραχμές μόνοι μας. Αλλιώς μένουμε στο ευρώ χωρίς ευρώ, τη συνέχεια τη ξέρετε.

12. Να διαπραγματευτούμε και να διαγράψουμε το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης.
Αυτό έγινε το 2012 με την κυβέρνηση Παπαδήμου με το PSI , για περίπου 140 δις και καταψηφίστηκε στη βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι τώρα θα το κάνει το ίδιο  μόνος του.
Η χώρα το 2015 χρωστά περίπου 320 δις ευρώ. Από το χρέος αυτό μόνο το 13% είναι ιδιωτικό, δηλ. ανήκει σε ιδιωτικές τράπεζες ή κάτι σαν αυτό  που λένε, διεθνείς τοκογλύφους.
Στο διάστημα λοιπόν της 4ετιας του μνημονίου (2010-2014) οι εταίροι μας χρηματοδότησαν τη χώρα μας με το πρωτοφανές ιστορικά ποσό των  240 δις. Όχι από ιδιωτικές τράπεζες , αλλά από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.
Έτσι λοιπόν έχουμε και λέμε, 87%  «κρατικό» χρέος και 13% ιδιωτικό. Ποιο από τα δύο άραγε θα πάει να διαπραγματευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ , αν τυχόν αναλάβει την τύχη της χώρας;
 Το χρέος προς τα κράτη συμβαίνει όμως να προσκρούει σε κάποιες μικρές δυσκολίες. Πρέπει να καταφέρει να συνεδριάσουν τα 27 κοινοβούλια της Ευρώπης με θέμα «διαγραφή χρέους της Ελλάδας». Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνονται ομοφώνως. Που άραγε στηρίζετε και πιστεύει ότι θα καταφέρει να εκμαιεύσει μια τέτοια απόφαση , όταν τα ιδεολογικά συγγενή του κόμματα στα εν λόγω κοινοβούλια διαφωνούν κάθετα; Τι τον κάνει να πιστεύει ότι  όλα τα κοινοβούλια θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης διαγραφής υποσχόμενοι στους λαούς τους ότι είναι για το συμφέρον τους να χάσουν μερικά δις ευρώ από τον κρατικό τους κουμπαρά για τους Έλληνες; Όσο για τα ρήτρα ανάπτυξης, κανένας δεν χαρίζει πιστεύοντας ότι θα τα πάρει πίσω, όταν ο άλλος θα αρχίζει να αναπτύσσεται. Κι αν δεν αναπτυχτεί;
13. Σιγά να μη μας αγαπούν τόσο! Μας δανείζουν για να μας τα πάρουν όλα τσάμπα.
Αν ήθελαν να τα πάρουν όλα τσάμπα θα μας άφηναν να χρεοκοπήσουμε. Αντ’αυτού μας έχουν χρηματοδοτήσει σε 5 χρόνια με 240 δις με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, μπας και σωθούμε.
Όλη η ελληνική οικονομία με τις επιχειρήσεις της αποτιμάτε –πριν την κρίση-περί τα 20 δις, όταν η εταιρεία ZARA μόνη της έχει χρηματιστηριακή αξία 90 δις. Άλλωστε το βλέπουμε και στην πράξη, όταν βγάζουμε μια εταιρεία του Δημοσίου σε δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό , οι ενδιαφερόμενοι είναι ελάχιστοι (βλέπε ΟΠΑΠ που ήταν μόνο ένας). Κανείς δεν αγοράζει σε μια χώρα αφερέγγυα και διεφθαρμένη. Αυτή είναι η αλήθεια για τους συνομωσιολόγους.
14. Μας δάνειζαν τόσα χρόνια για να μας πάρουν τα πετρέλαια, και να αγοράσουν τη δημόσια περιουσία μας τσάμπα.
Από το 2009 έως το 2015 που ακούστηκε αυτός ο ισχυρισμός δεν έχουν αγοράσει τίποτα και μεις δεν έχουμε πουλήσει τίποτα. Οι δυο μεγάλες αγορές «δημόσιας περιουσίας» που έκαναν οι Γερμανοί με τον ΟΤΕ και οι Γάλλοι με την Αγροτική , πριν την κρίση, απέβησαν επιζήμιες και για τους δυο.
Η εκμετάλλευση των πετρελαίων θέλει πάνω από 15 χρόνια για να δούμε δολάριο στη τσέπη μας. Πως είναι δυνατόν να ισχυριζόμαστε μια τέτοια μεθοδευμένη συνομωσία σε βάθος δεκαετιών , όταν οι διεθνείς αγορές επενδύουν με τέτοια ταχύτητα τα χρήματα τους έτσι ώστε να τους αποδοθούν οφέλη το επόμενο δευτερόλεπτο;
15. Γιατί μας δάνειζαν ενώ γνώριζαν ότι θα χρεοκοπήσουμε;
Κάνετε λάθος. Κάθε χρόνο, ως είχαν υποχρέωση, τόσο η ΕΕ, όσο και το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ, μας προειδοποιούσαν για τη λάθος πορεία της οικονομίας μας. Δε σας κάνει εντύπωση γιατί κανείς δημοσιογράφος (πλην εξαιρέσεων, Μαρίνος , Παπανδρόπουλος) δεν προειδοποίησε και έχασε αυτή την είδηση του αιώνα. Κανείς πολιτικός (εκτός, Μάνο, Ανδριανόπουλο, Αλ. Παπαδόπουλο), κανείς συνδικαλιστής και κανένα κόμμα δεν ενημέρωσε τον ελληνικό λαό ότι  η Ελλάδα χρεοκοπεί; Γνωρίζετε πόσες φορές οι χρηματοδότες της Ελλάδας δεν μας έδωσαν την επόμενη δόση (στα χρόνια της ευμάρειας) γιατί δεν πράτταμε τα συμφωνηθέντα; Αλλά εδώ όλοι απαιτούσαμε περισσότερα πρόσοδα. Τώρα θα με πείτε γραφικό αν σας πω ότι ο μόνος που προειδοποιούσε ήταν ο απεχθέστερος των πολιτικών Κ. Μητσοτάκης; http://www.youtube.com/watch?v=z28b6Qdito4&feature=related
16. Οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών δομών ξεπουλούν τη χώρα στο ξένο και ντόπιο Μεγάλο Κεφάλαιο.
Η κυβέρνηση Ζαΐμη  το 1869 παρεχώρησε τη διάνοιξη της διώρυγας του Ισθμού της Κορίνθου σε ιδιωτική εταιρεία και το δικαίωμα διαχείρισης της για 99 χρόνια. Η διώρυγα, όπως γνωρίζεται όλοι, δεν την πήρε κανένας ιδιώτης να φύγει. Είναι εδώ, και συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας. Τώρα  ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και ακόμα αποδίδει κέρδη.
Το ίδιο μπορεί να γίνει με αεροδρόμια , λιμάνια, κρατικές δομές και κρατικών επιχειρήσεων , είτε με παραχώρηση , είτε με σύμπραξη ιδιωτών και δημοσίου τομέα , είτε με πλήρη ιδιωτικοποίηση (βλέπε Ολυμπιακή). Τα οφέλη  για τους εργαζόμενους θα είναι πολλαπλάσια από το να βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο ελλειμματικά και ανεκμετάλλευτα.
17. Ανακεφαλαιοποίησαν το τραπεζικό σύστημα με χρήματα των φορολογουμένων.
Έτσι όπως ακούγεται είναι σαν να ήρθαν οι κυβερνώντες να φορολόγησαν τους φτωχούς Έλληνες και να τοποθέτησαν τα λεφτά αυτά στα ταμεία των πλούσιων τραπεζιτών για να σωθούν οι επιχειρήσεις τους.
Οι τράπεζες χρεοκόπησαν στην Ελλάδα υπαιτιότητα του κράτους που τις υποχρέωνε να το δανείζουν με τη μορφή ομολόγων. Η διάσωση τους ήταν αναγκαία. Η «κακιά» πάλι ΤΡΟΙΚΑ τις ανακεφαλαιοποίησε ιδρύοντας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βάζοντας σ’αυτό περίπου 50 δις από λεφτά των ευρωπαίων φορολογουμένων χρεώνοντας τα στο δημόσιο χρέος της χώρας μας. Στο σημείο αυτό  είναι οι αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας λεν όμως ότι μετά  τη διάσωση των τραπεζών και των καταθέσεων του καθενός από μας, η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει από την πώληση των μετοχών, χωρίς να χρεωθεί ο Έλληνας ούτε ένα ευρώ.
Το πρόβλημα είναι ότι το εναλλακτικό σχέδιο δεν είναι γνωστό σε κανέναν για να το κρίνουμε.
18. Τα λεφτά δεν πήγαν στο λαό, αλλά στους τραπεζίτες.
Η χώρα είχε τεράστια ελλείμματα και τεράστιο χρέος. Τα ελλείμματα για χρόνια τα καλύπταμε με δανεικά και ταυτόχρονα μεγάλωνε και το δημόσιο χρέος. Όταν σταμάτησαν τα δανεικά αδυνατούσαμε να πληρώσουμε τα χρέη μας. Τι μας είπαν λοιπόν οι «κακοί» ευρωπαίοι; Σας πληρώνουμε εμείς τα χρέη μέχρι εσείς προσαρμόσετε την οικονομία σας έτσι ώστε να μην παράγει ελλείμματα, αλλά πλεονάσματα και από αυτά να πληρώνεται μελλοντικά τα χρέη σας. Μέχρι λοιπόν να γίνει αυτό ένα ποσοστό των νέων δανεικών (240 δις) θα χρηματοδοτούσε τα ελλείμματα μας (δηλ. εμάς σε μισθούς , συντάξεις και κοινωνικές δομές) και ένα άλλο πλήρωνε τα χρέη μας. Σε αντίθετη περίπτωση θα ψάχναμε ευρώ στους υπονόμους.
19. Τα κράτη σε συνθήκες σοσιαλισμού δεν χρειάζονται τα λεφτά των καπιταλιστών τραπεζιτών.
Η ιστορία δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Και η επανάσταση του ΛΕΝΙΝ χρηματοδοτήθηκε από τις γερμανικές τράπεζες και κατά τη διάρκεια του «Υπαρκτού», οι χώρες δανείζονταν δημιουργώντας ασήκωτα ελλείμματα και έκοβαν χρήμα δημιουργώντας πλασματικές οικονομικές πραγματικότητες. Μέχρι που τους κατάπιε η γη. http://fileleftheros1966.blogspot.gr/2014/02/blog-post.html
 20. Τα λεφτά τα έφαγαν οι πολιτικοί μαζί με τα κρατικοδίαιτα χαμόγια.
Σωστό! Αλλά.
Τα τελευταία 20 χρόνια δαπανήσαμε για εξοπλισμούς 40 δις και άλλα 40 δις για δημόσια έργα και περίπου 8 δις κόστισε η Ολυμπιάδα. Σύνολο 88. Πόσο θα θέλατε από το σύνολο αυτό να είναι οι μίζες; 10% χοντρά χοντρά; Άρα λοιπόν 8,8 δις θεωρητικά έφαγαν οι πολιτικοί και οι παρατρεχάμενοι τους. Τη μέρα όμως της χρεοκοπίας μας η χώρα χρωστούσε 360 δις. που πήγε η διαφορά; Πολύ απλά την καρπώθηκε ο ελληνικός λαός. Με τη μορφή διορισμών, μισθών, συντάξεων , επιδομάτων κ.ο.κ. Από τα 100 ευρώ που δαπανά το ελληνικό κράτος το 70% πηγαίνει σε μισθούς και συντάξεις, το 20% σε τοκοχρεολύσια και ένα 10% σε δραστηριότητες δημοσίων επενδύσεων. (έκθεση του  ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, 2009)
21. Να μη πληρώσουμε τίποτα , να πάμε στην δραχμή και να αναπτυχθούμε μόνοι μας.
Ένας σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης μιας χώρας είναι το ύψος του πληθωρισμού που έχει. Όσο μικρότερος είναι τόσο περισσότερες προοπτικές υπάρχουν , όσο μεγαλύτερος τόσο οι ελπίδες εξανεμίζονται. Αυτή τη στιγμή με το ευρώ έχουμε πληθωρισμό σχεδόν μηδενικό, σε περίπτωση δραχμής ο πληθωρισμός θα σκαρφαλώσει πάνω από 25% τον πρώτο μήνα . Μετά ούτε που θέλω να το σκέπτομαι. Τι σημαίνει αυτό ; Ότι αν έχουμε 100 ε στην τράπεζα θα γίνουν 75, αν παίρνουμε μισθό 1000 ευρώ θα αγοράζουμε προϊόντα αξίας 750 ευρώ. Και αυτό είναι το καλύτερο σενάριο, γιατί θα δώσεις πάλι τη δυνατότητα στους πολιτικούς, που όλοι βρίζουμε, να κόβουν εκ νέου πλασματικό χρήμα μέχρι να έρθει η επόμενη χρεοκοπία , όταν αυτοί θα βρίσκονται εκτός Ελλάδος.
Η προοπτική λοιπόν της δραχμής δεν μας κάνει ανεξάρτητους από τους πιστωτές μας, αλλά εξαρτημένους για πολλά χρόνια από την φτώχια. Για το λόγο αυτό η μόνη λύση είναι η ασπίδα του ευρώ, να μας δώσει την δυνατότητα να έχουμε την απαιτούμενη οικονομική σύγκλιση με τις εύρωστες χώρες της ευρωζώνης.
22. Το χρέος είναι επαχθές , και να μην το πληρώσουμε.
Αυτό το έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για πολλά χρόνια, μέχρι που πήγαν οι οικονομολόγοι του (Τσακαλώτος, Μιλιός, Δραγασάκης, Σταθάκης κ.α.) στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και έλεγξαν με λεπτομέρεια που πήγαν τα λεφτά. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το παράνομο χρέος , δια στόματος Σταθάκη, είναι μόλις το 5%.
Επαχθές λέγεται το χρέος που δημιουργείτε από απολυταρχικά καθεστώτα, όταν ο εκάστοτε δικτάτορας λαμβάνει δάνειο για δικό του πρόσοδο και δεν φθάνει ποτέ στον λαό. Στην περίπτωση μας όμως είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα, τα δάνεια χορηγήθηκαν για επιδοματική πολιτική, διορισμούς , συντάξεις και κατασπαταλήθηκαν σε διάφορες ορατές δαπάνες του κράτους.
23. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία!!!

Ένας Γάλλος φιλόσοφος απαντώντας σε μια αντίστοιχη βεβαιότητα είπε ότι: «αν θεωρητικά ισοπεδώναμε τα Πυρηναία Όρη , η Γαλλία θα σηκωνόταν λιγότερο από ένα πόντο». Τι ήθελε να πει; Ότι η ανάπτυξη των φτωχών δεν λύνεται αν βγάλεις εκτός ευημερίας τους πλούσιους.
Στην Ελλάδα πολύ περισσότερο οι 6000 μεγάλες επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο 42 δις , οι περισσότερες είναι κρατικές ( ΟΣΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Κρατικοί Οργανισμοί, Δήμοι, δημοτικές επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί κ.α.) ,  πολλές έχουν κλείσει (Πειραϊκή Πατραϊκή, Μινιόν, Κατράντζος,  Υβόννη, η Ανατόλια, Τράπεζα Κρήτης, NEW CHANNEL, ασφαλιστικές Φοίνιξ , ASPIS, κ.α.) , αρκετές είναι προβληματικές (GLOU,ARTISTI ITALIANI, ΑΕΚ, Πανιώνιος, Άρης κ.α.) και οι υπόλοιπες λίγες που ευημερούν, δεν μπορούν να καλύψουν το χρέος των υπολοίπων.

24. Να φορολογηθεί το «Μεγάλο Κεφάλαιο»
Ωραίο ακούγεται! Το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτιμάτε κάτω από 4 δις και το σύνολο των επιχειρήσεων ενταγμένες στο χρηματιστήριο λιγότερο από 10 δις. Σύνολο 14 δις. Μέχρι τα 360 που χρωστούμε δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση;
Όταν ήρθε η  «καταραμένη» ΤΡΟΙΚΑ,  , διαπίστωσε τα εξής για την ελληνική οικονομία.
- Μεγάλο Κεφάλαιο στην Ελλάδα δεν έχουμε . Αυτό που ακόμα υπάρχει δεν αγγίζει πάνω από το 13% της συνολικής παράγωγης και είναι κυρίως τράπεζες , ασφαλιστικές, φαρμακευτικές εταιρείες, διυλιστήρια, Super Market κ.α . Το υπόλοιπο 87% αποτελείται από προσωπικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, αυτοαπασχολούμενους, ταβέρνες , καφενεία, σουβλατζίδικα και εμπορικά μαγαζιά).
-Από το σύνολο των φορολογουμένων, το 60% ή βρίσκεται στο αφορολόγητο ή έχει επιστροφή φόρου. Το 50% των ετήσιων εσόδων του κράτους οφείλονται σ΄αυτό που λέμε Μεγάλο Κεφάλαιο και από τα υψηλόμισθα στελέχη των μεγάλων εταιρειών.
-Η φοροδιαφυγή γίνεται από τις πολυδιάστατες μικροεπιχειρήσεις και υπηρεσίες.
-Οι αγρότες δεν πληρώνουν καθόλου φόρους.
-Τα τεράστια κεφάλαια που κατέχουν οι εφοπλιστές δεν είναι παραγόμενος πλούτος εντός Ελλάδος, αλλά προέρχεται από δραστηριότητες του εξωτερικού .
Άρα δε δικαιούμαστε, ούτε μπορούμε να τα φορολογήσουμε, παρά μόνο να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες να τα επενδύσουν στην χώρα μας. Όλα τ’ άλλα είναι λαϊκίστικες κορόνες, αφού και όλα τα χρήματα της πλουτοκρατίας να δεσμεύσουμε τα χρήματα που χρωστάμε είναι 360 δις.  Δυστυχώς η επανάσταση ματαιώνεται.

25. Η χρεοκοπία της Ελλάδος είναι χρεοκοπία του καπιταλιστικού συστήματος.
Όταν σε μια οικονομία η  οικονομική δραστηριότητα κατά 60% ανήκει στο κράτος, όταν η γραφειοκρατία είναι μια παγιωμένη κατάσταση, όταν 300 επαγγέλματα είναι κλειστά, όταν οι μισθοί καθορίζονται από συλλογικές συμβάσεις, όταν έχουμε 1.000.000 δημοσίους υπαλλήλους, όταν η φορολογία στις επιχειρήσεις φθάνει συνολικά το 68%, όταν ο ΦΠΑ είναι στο 23%, όταν η επιδοματική πολιτική στηρίζει τα εισοδήματα, όταν δαπανάμε περισσότερα από ότι εισπράττουμε λόγω αυξημένων αναγκών του διογκωμένου κράτους, αυτό λοιπόν μοιραία έρχεται και καταρρέει.
Δυστυχώς η αριστερά ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι η διόγκωση της κουλτούρας της διόγκωσε και το κράτος το οποίο πτώχευσε. Καιρός είναι να το καταλάβει και ο ελληνικός λαός ότι αυτό που κατάρρευσε στην Ελλάδα είναι ο σοσιαλισμός..
26. Η Ευρώπη είναι νεοφιλελεύθερη.
Νεοφιλελευθερισμός σημαίνει αποκέντρωση των αποφάσεων, μη παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς, ελάχιστοι φόροι , μικρό Κράτος. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 συμβαίνουν ακριβώς τα αντίθετα. Μια Κεντρική Τράπεζα ,( που αναφέρονται όλες σ’αυτήν), Κεντρικά Σχεδιασμένη πολιτική, υπερφορολόγηση, μεγάλα Κράτη, υπερυθμίσεις στην ελευθερία της αγοράς, επιδοματική πολιτική, μεταφορά πόρων από την επιχειρηματική καινοτομία στην κρατικίστικη γραφειοκρατική αδράνεια των ομάδων πίεσης και των συνδικάτων, δημιουργώντας παράλληλα μια  νομενκλατούρα τύπου Σοβιετικής Ένωσης.  Εύχομαι να μην καταρρεύσει όπως αυτή.
27. Για την κατάσταση που έφτασε η Ελλάδα φταίνε τα δυο κόμματα εξουσίας.

Θα το έλεγα διαφορετικά, ότι για την κατάσταση που έχει φτάσει η χώρα, χρεώνονται τα 2 κόμματα εξουσίας. Εξουσία όμως δεν ασκούν μόνο οι κυβερνήσεις, αλλά όλοι οι θεσμοί. Αντιπολίτευση, δημοσιογράφοι, δικαιοσύνη, γραφειοκράτες , συνδικαλιστές κ.ο.κ. συνέβαλαν στη κρατικίστικη αντίληψη της οικονομίας και την μεγέθυνση του Δημοσίου. Δυστυχώς για αυτούς που υποστηρίζουν την άποψη αυτή , η ευθύνη είναι οριζόντια και η κατάρρευση συλλογική.
Ο λαός δεν φταίει πουθενά

Στις δημοκρατίες ο  λαός είναι ο κύριος υπεύθυνος, είναι όμως  πολύ δύσκολο να κατανείμεις κατηγορίες σε μια συλλογική αποτυχία. Η ευθύνη όταν μοιράζεται σε πολλούς απενεχοποιείται. Ο λαός με τις επιλογές του και με την ανοχή του, συμμετείχε στην διόγκωση της αποτυχίας. Θα αναφέρω σαν παράδειγμα το εξής, όταν ο Αν. Πεπονής εισήγαγε το νόμο του ΑΣΕΠ, που έβαζε φρένο στο πελατειακό κράτος , στις επόμενες εκλογές οι πολίτες τον τιμώρησαν πανηγυρικά. Επίσης, όταν κατετέθη το νομοσχέδιο Γιαννίτση για το ασφαλιστικό οι «προοδευτικές» δυνάμεις το αναχαίτισαν, τώρα η συνταξιοδότηση πήγε στα 67 . Το ίδιο έκαναν και σε πολιτικούς όπως ο Μάνος και ο Ανδριανόπουλος που προειδοποιούσαν για τα αδιέξοδα αν δεν περιοριστεί το Κράτος Γαργαντούας. Ακόμα και τώρα ο λαός φωνάζει να μην περιοριστεί το κράτος  και είναι έτοιμος να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος θα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντολοδοχος.

28. Πρέπει να πάει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ για να ανασάνουν οι εργαζόμενοι και να πέσουν λεφτά στην αγορά.
Γιατί όχι 900 ή 1000 ή ακόμα παραπάνω; Με διοικητικές αποφάσεις δεν αναπτύσσεται μια χώρα. Στην Ελλάδα υπάρχουν 140.000 επιχειρήσεις εστίασης (τυροπιτάδικα, σουβλατζίδικα, καφετέριες, μπουζούκια , ταβέρνες, ουζερί κλπ), 45.000 περίπτερα , μίνι μάρκετ και ψιλικατζίδικα. Δεκάδες χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις (Δωμάτια, ξενοδοχεία, και διάφορα καταλύματα) και εκατοντάδες χιλιάδες εμπορικά καταστήματα που εμπορεύονται εκατομμύρια εισαγόμενα προϊόντα. Αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων αυτών, η ανεργία θα καλπάσει σε ακόμα μεγαλύτερα νούμερα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει τραγικά την ανεργία και αυτοί που θα ελπίζουν σ ένα καλύτερο μισθό , απλά δεν θα τον έχουν. Αλλά ακόμα και αν αντέξουν οι επιχειρήσεις και δοθούν τα χρήματα αυτά, αυτό που θα αυξηθεί είναι η κατανάλωση προϊόντων. Ποιων προϊόντων όμως;  Κυρίως των εισαγόμενων, αφού αυτή η χώρα δεν παράγει τίποτα. Άρα τα χρήματα θα βγουν πάλι προς το εξωτερικό και το εμπορικό ισοζύγιο θα γίνει επιπλέον αρνητικό μέχρι η πολιτική αυτή  μας φέρει σε ακόμα μεγαλύτερα ελλείμματα.
29. Δεν είναι απαραίτητο να απολυθούν άνθρωποι στο Δημόσιο, αρκεί να ανακατανεμηθούν σωστά;
Δεν είδα και μεγάλη συναίνεση στη πολιτική των μετατάξεων. Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να ανακατανείμεις το προσωπικό από 22.000 φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου που δεν χρειάζονται. Είναι πολύ δύσκολο να ανακατανείμεις 65.000 γιατρούς, 24.000 καθηγητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ και άλλους 151.000 δασκάλους. Είναι εξοργιστικό να υπάρχουν 2000  διευθυντές σε υπηρεσίες χωρίς  κανένα υπάλληλο. Αν δεν συγχωνευτούν οργανισμοί, καταργηθούν δομές , ιδιωτικοποιηθούν επιχειρήσεις του Δημοσίου , και απολυθούν υπάλληλοι  το Κράτος δεν μικραίνει. Αν θέλουμε να δούμε την αλήθεια κατάματα.
30. Γιατί πρέπει να φοβόμαστε την χρεοκοπία , αφού είμαστε χρεοκοπημένοι έτσι κι αλλιώς. Τι περισσότερο θα πάθουμε;
Μη μπερδεύουμε τη φτώχεια με την χρεοκοπία. Χρεοκοπία σημαίνει θάνατος.
31. Η Χρηματοπιστωτική κρίση είναι κρίση του καπιταλισμού.
Ας συμφωνήσουμε πρώτα ότι αυτό που χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό είναι η ακηδεμόνευτη , από κρατικές παρεμβάσεις, λειτουργία της οικονομίας .Αν συμφωνήσουμε σ’αυτό πρέπει να παραδεχθούμε όλοι ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις στην λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις ΗΠΑ των δυο ημικρατικών τραπεζών Fannie Mae και Freddie Mac  που χορηγούσαν στεγαστικά δάνεια χωρίς εγγυήσεις , έφερε την παγκόσμια κρίση, μάλλον αυτό που πρέπει να στοχοποιήσουμε είναι η κρατικίστικη αντίληψη των πολιτικών ταγών του κόσμου τούτου που θέλουν να είναι αρεστοί στους εκλογείς τους με χρήματα εικονικής πραγματικότητας.
http://fileleftheros1966.blogspot.gr/2011/12/blog-post_6573.html
http://fileleftheros1966.blogspot.gr/2013/12/blog-post.html
32. Η ΤΡΟΙΚΑ υπονομεύει  όλες τις συνδικαλιστικές κατακτήσεις.

Ο συνδικαλισμός όπως και η εργασιακή νομοθεσία πρέπει να εναρμονιστεί με αυτούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα της συνδικαλιστικής κομματικής αυθαιρεσίας, ο λογαριασμός  των κεκτημένων που διαδήλωναν για ψήλου πήδημα, πιστώθηκε στους εργαζόμενους που υποτίθεται υπεράσπιζαν.
Σύμφωνα με έκθεση του 00ΣΑ τα τελευταία 30 χρόνια κηρύχτηκαν  5.280 γενικές και κλαδικές απεργίες.
Χαμένες εργάσιμες ημέρες 1385. Δηλ. 45 εργάσιμες κάθε χρόνο, δηλ. πάνω από 2 μήνες το χρόνο το Δημόσιο δεν λειτουργούσε. Δηλ. σε 30 χρόνια το Δημόσιο δεν λειτούργησε για 5 χρόνια. Τραγικό!!!
Το κόστος από τις απεργίες αυτές ανέρχεται στα 135 δις ευρώ
Οι απεργίες αυτές , εκτός το ότι πληρώθηκαν οι περισσότερες, απέφεραν συμφωνίες για προνομία και επιδόματα, υπολογισμένα στα 140 δις ευρώ
Το σύνολο μόνο από τις απεργίες ανέρχεται στο ποσό των 275δις όταν το συνολικό δημόσιο χρέος το 2010 ανερχόταν  στα 360δις.
Σχόλιο; Ουδέν.
http://fileleftheros1966.blogspot.gr/2012/04/blog-post_20.html

33. Η ΤΡΟΙΚΑ επιβάλει στην ελληνική κυβέρνηση κατάργηση των προστατευτικών εργασιακών νόμων. (κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις, μετενέργεια, όριο απολύσεων, κ.α.)

Αν καταργούσαμε δια νόμου τα διαζύγια θα είχαμε περισσότερους γάμους; Έτσι συμβαίνει και με την οικονομία. Όσο περισσότερες απαγορεύσεις βάζεις , τόσο μικρότερο κύκλο εργασιών έχεις.
Η οικονομία έχει ανάγκη από ελευθερία και οι εργαζόμενοι από ανάπτυξη. Όλοι αυτοί οι προστατευτικοί νόμοι ισχύουν ακόμη, και όπως γνωρίζετε  οι άνεργοι είναι 1,5 εκ.

34. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν θα αποφέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Αν συνέβαινε το αντίθετο, δηλ. η κυβέρνηση με νόμο έκλεινε όλα τα επαγγέλματα και τις υπηρεσίες τις Κυριακές θα είχαμε περισσότερες δουλειές οι λιγότερες; Προφανώς και όχι. Τότε γιατί να ισχύει στα ζαχαροπλαστεία και στις ταβέρνες και να μην ισχύει στα εμπορικά καταστήματα;


35. Για πρώτη φορά κυβέρνηση της Αριστεράς.

Ψάχνω να βρω απεγνωσμένα  πότε ήταν η τελευταία φορά που μια κυβέρνηση της «Δεξιάς» κυβέρνησε με προσανατολισμό φιλελευθεροποίησης της οικονομίας, για να δικαιολογήσει και τον τίτλο της. Αυτή η χώρα δεν κυβερνήθηκε ποτέ από φιλελεύθερους Δεξιούς. Αλλά από Δεξιούς κρατιστές που άκουγαν περισσότερο τους διαμαρτυρόμενους αριστερούς, παρά του εντολοδότες τους Δεξιούς.
(βλέπε: Ελληνική Σοβιετία, Πως στήθηκε και γιατί κατέρρευσε. http://fileleftheros1966.blogspot.gr/2014/08/blog-post_18.htm

Και μια  Αλήθεια.
Το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Αντώνης Κρούστης
Fileleftheros1966.blogspot.com
The GONERNOR. Tο πρώτο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ πολιτικό application
https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.co.telia.thegovernor
https://itunes.apple.com/us/app/gr.co.telia.thegovernor/id892727794

https://www.facebook.com/pages/The-Governor/1428010330804005