16.1.15

Εμπάργκο για όλους στην Ρωσία πλην ΗΠΑ: Δίνουν 1 δισ.$ στη Μόσχα για κινητήρες


ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΘΑΒΟΥΝ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΣΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΕΛΕΩ ΣΑΜΑΡΑ 


Οι ΗΠΑ προχωρούν σε κολοσσιαία προμήθεια ρωσικών κινητήρων για τους διαστημικούς πυραύλους που μεταφέρουν εφόδια στον ISS, καταδεικνύοντας έτσι την αδυναμία τους να προχωρήσουν στο διαστημικό τους πρόγραμμα χωρίς την ρωσική υποστήριξη.
Η Ουάσιγκτον έβαλε την Ευρώπη να έρθει σε σύγκρουση με την Μόσχα κόντρα στα ευρωπαϊκά συμφέροντα, ενώ η ίδια συνεχίζει να έχει συναλλαγές εκεί που την συμφέρει και γνωρίζει ότι είναι πίσω, στο χώρο του Διαστήματος.
Την ίδια στιγμή οι Έλληνες παραγωγοί θάβουν τα πορτοκάλια και τα ροδάκινά τους στις χωματερές λόγω του εμπάργκο της Μόσχαςστα ελληνικά προϊόντα ως απάντηση στις κυρώσεις που προχώρησε η Ελλάδα εναντίον της Μόσχας για χάρη των Αμερικανών κόντρα στο εθνικό συμφέρον.
Η ελληνική αεράμυνα έχει καταστεί προβληματική αφού δεν μπορούμε να αγοράσουμε ανταλλακτικά για τα Τοr-M1 και άλλα ρωσικά οπλικά συστήματα.
Οι ΗΠΑ όμως συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, μετά την αγορά των 30 Μil-17 για το Αφγανιστάν προχωρούν και στην απαραίτητη αγορά κινητήρων για τους διαστημικούς σκοπούς τους.
Ρωσική εταιρεία κατασκευής πυραυλοκινητήρων για διαστημικά σκάφη ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε συμφωνία προμήθειας για τους πυραύλους της US Antares, που θέλει να πραγματοποιήσει μεταφορές φορτίων στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Η ρωσική κατασκευάστρια εταιρεία Energia είπε σε δελτίο τύπου της ότι έχει υπογράψει τεράστια συμφωνία για την προμήθεια 60 κινητήρων με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία  Orbital Science, η οποία έχει συνάψει συμβόλαιο $1.9 δισεκατομμυρίων για την προμήθεια του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού.
Οι προμήθειες των καινούριων RD-181 θα αρχίσει τον Ιούνιο όπως αναφέρει το δελτίο τύπου.
Η συμφωνία επήλθε μετά την ζημιά που υπέστη ένας πύραυλος της Orbital Science μετά από μια καταστροφική αστοχία του κινητήρα τον Οκτώβρη, αναγκάζοντας την να σταματήσεις τις πτήσεις εφδιασμού μέχρι νεωτέρας.
Μια μη επανδρωμένη πτήση της Antares φορτωμένη με χιλιάδες λίβρες διτημικών στολών και αστροναυτικού εξοπλισμού ανατινάχτηκε δευτερόλεπτα αμέσως μετά την απογείωση στις ΗΠΑ κοστίζοντας στην εταιρεία 200 εκατομμύρια δολάριο.
Η εταιρεία αργότερα είπε ότι το ατύχημα οφειλώταν σε μια αστοχία του κινητήρα που ανάγκασε τον ελεγκτή να ανατινάξει τον πύραυλο προκειμένου να αποτρέψει ζημιές και ανθρώπινες απώλειες στην περιοχή.
Η εταιρία ζήτησε μια ταχύτατη αναβάθμιση στα συστήματά της ανακοινώνοντας ότι οι κινητήρες που προωθούσαν τον πύραυλο της Antares ήταν ένα ζεύγος παλαιών (πολλών δεκαετιών) ουκρανικής σχεδίασης AJ-26s που είχαν αναβαθμιστεί απο την Aerojet Rocketdyne.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι ένας τομέας αμερικανορωσικής συνεργασίας που δεν έχει χτυπηθεί από την κρίση στην Ουκρανία, για έναν πολύ απλό λόγο του ότι η Αμερική έχει απόλυτη ανάγκη τη Ρωσία για το διαστημικό της πρόγραμμα.
Αυτή η συναλλαγή θα έπρεπε να δείξει στους Ευρωπαίους ότι τα άμεσα συμφέροντά τους είναι με την Μόσχα, και όχι οι συγκρουσιακές πολιτικές για τα υπερατλαντικά συμφέροντα που δεν ταιριάζουν με τα δικά τους.
Η Αμερική άλλωστε όπως αποδεικνύει κάνει την δουλειά της, αλλά το ταλέντο των Αμερικανών έγκειται στο ότι "πείθουν" τους άλλους να μην κάνουν τις δικές τους.
 defencenet.gr