1.12.14

Α. Ανδρεάδης: Πράξη αυτοκτονίας η αύξηση του ΦΠΑ Πηγή:www.capital.gr


Της Βίκυς Κουρλιμπίνη 

Πράξη αυτοκτονίας χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ διαμονής στο 13%, εκτιμώντας ότι η απόφαση αυτή θα στερήσει από τη χώρα την επόμενη χρονιά 2,5 εκατ. τουρίστες και 1,5 δισ. ευρώ έσοδα, ενώ το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί την επόμενη διετία κατά δύο μονάδες. 



Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, τα ξενοδοχεία είναι αδύνατον να απορροφήσουν το ποσό των 300 εκατ. ευρώ το οποίο η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα εξοικονομήσει από την αύξηση του συντελεστή, προσθέτοντας πως το μέτρο αυτό θα πλήξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις μονάδες σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς, καθώς και τον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρουσίασε για πρώτη φορά μετά από χρόνια αύξηση 10%.

«Θέλει να αυτοκτονήσει η κυβέρνηση;» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης, συμπληρώνοντας πως η αύξηση του ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο της χώρας θα καταστήσει την Ελλάδα λιγότερο ανταγωνιστική σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Μεσογείου, όπου ο ΦΠΑ των πακέτων είναι λιγότερο από 10%. Όπως δήλωσε επίσης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε ο Σύνδεσμος, οι συμφωνίες με τους tour operators έχουν κλεισθεί ήδη από τον Ιούνιο, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα κληθούν να επωμιστούν ολόκληρη τη ζημιά. Τόνισε εξάλλου πως η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ θα εκτροχιάσει κάθε δυνατότητα της χώρας να ανακάμψει. 

«Οι ζωτικής σημασίας απώλειες θα προκύψουν διότι επιβάλλοντας διπλάσιο ΦΠΑ, με υπογεγραμμένα τα συμβόλαια και συμφωνημένα τα τουριστικά πακέτα για τη σεζόν του 2015, θα υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις σε αναδιαπραγμάτευση με τους Tour Operators, καθιστώντας τον ελληνικό τουρισμό μη ανταγωνιστικό και σπρώχνοντας την ροή εκατομμυρίων τουριστών στους ανταγωνιστές της χώρας μας. Η αύξηση του ΦΠΑ, θα επιφέρει αναπόφευκτη αύξηση στην τιμή του πακέτου, διότι η πλειοψηφία των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, με τα συσσωρευμένα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το διπλασιασμό του. Έτσι, η ζήτηση για τα ελληνικά τουριστικά πακέτα θα μειωθεί με ταχύτατους ρυθμούς» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

 «Το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει, ως επί το πλείστον, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει. Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος αν και έδειξε φέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του» συμπλήρωσε ο κ. Ανδρεάδης.



Πηγή:www.capital.gr