2.12.14

Νορβηγικό μαχητικό επιχείρησε να "κατεβάσει" ρωσικό MiG-31 με ελιγμό! (vid)


ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ

Αερομαχία μεταξύ νορβηγικού και ρωσικού μαχητικού αποκαλύφθηκε ότι έλαβε χώρα στα τέλη Οκτωβρίου, οπου το νορβηγικό μαχητικό σε μια άκρως επιθετική ενέργεια προσπάθησε να "κατεβάσει" το ρωσικό μαχητικό με επικίνδυνο ελιγμό, χρεώνοντας στην συνέχεια το φταίξιμο στη ρωσική πλευρά, η οποία διατηρούσε σταθερή οριζόντια πορεία

Βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η νορβηγική Αεροπορία από το HUD ενός F-16AM στο οποίο φαίνεται σύμφωνα με τους Νορβηγούς η παρολίγο σύγκρουση του μαχητικού με ένα MiG-31 της ρωσικής Αεροπορίας.
Το F-16AM εκτελούσε χρέη ετοιμότητας μαζί με ένα ακόμη της 331 Μοίρας και βάση τους στο Bodo όταν απογειώθηκαν στις 29 Οκτωβρίου για να αναγνωρίσουν ένα Su-34 το οποίο εκτελούσε περιπολία  σε διεθνή εναέριο χώρο στο βόρειο άκρο της χώρας στην περιοχή του Finmark. Σημειώνεται πως η Νορβηγία έχει σύνορα με την ρωσική Ομοσπονδία.
Αν και στο βίντεο δεν φαίνεται κατι τέτοιο ισχυρίζονται οι Νορβηγοί ότι, καθώς το ένα εκ των δύο F-16 πλησίαζε το Su-34 στην αριστερή του πτέρυγα ένα MiG-31 το οποίο εκτελούσε προφανώς χρέη συνοδείας πραγματοποίησε ένα απότομο ελιγμό αναγκάζοντας το νορβηγικό αεροσκάφος να πραγματοποιήσει ελιγό διαφυγής για να αποφύγει μια εναέρια σύγκρουση.
Όπως αναφέρθηκε στο βίντεο δεν φαίνεται ο ελιγμός, όπως ισχυρίζονται οι Νορβηγοί, του ρωσικού αεροσκάφους αλλά το μόνο που φαίνεται είναι το F-16AM να πραγματοποιεί ένα ελιγμό προς τα αριστερά  την ώρα που πλησιάζει το MiG-31 το οποίο φαίνεται να πετά ευθεία οριζοντία, την ώρα που μπαίνει στο πεδίο θέας του HUD του νορβηγικού αεροσκάφους.
Δηλαδή έχουμε πάλι την μετατροπή του "άσπρου" σε "μαύρο"
Παρά το γεγονός όμως αυτό, οι Νορβηγοί επιμένουν ότι το βίντεο ουσιαστικά δείχνει το πόσο» επικίνδυνα» και «επιθετικά» πετούν οι Ρώσοι πιλότοι κατά τη διάρκεια αυτών των κλειστών επαφών. Προφανώς ο μονος τρόπος για να μην είνια "επιθετικοί" οι Ρώσοι κατά τους Νορβηγούς, ειναι να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους να πετάνε.
Οι Νορβηγοί μάλιστα τον περασμένο μήνα είχα δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες οπλισμένων Su-34 όπως αυτή που παραθέτουμε το οποίο φαίνεται να πετά με μια εξωτερική δεξαμενή καυσίμου και δύο βλήματα  αέρος-αέρος Vympel R-73 ενώ τα νορβηγικά F-16 φέρουν φορτίο 2 βλημάτων AIM-120 AMRAAM.
F-16 escorts Su-34
Το γεγονός έρχεται ως απόρροια των 400 εμπλοκών μεταξύ ρωσικών και ΝΑΤΟϊκών μαχητικών μόνο για φέτος.  Νατοϊκά αεροσκάφη έχουν εμπλακεί με αντίστοιχα ρωσικά μαχητικά περίπου 400 φορές μέσα στο 2014, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων .itar-tass.com.
Η εναέρια δραστηριότητα της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, κατά το παρελθόν έτος αυξήθηκε κατά 50%, σε σύγκριση με το 2013,ανέφερε ο Stoltenberg σε συνέντευξη Τύπου, εν όψει συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 2-3 Δεκεμβρίου.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ αναγνώρισε ότι οι αποκαλούμενες από το Κρεμλίνο «εκπαιδευτικές» πτήσεις των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών σε διεθνή εναέριο χώρο , διεξάγονται συνήθως χωρίς παραβιάσεις των διεθνών κανόνων.
Ο Stoltenberg κάλεσε τη Μόσχα να διεξάγει τις εναέριες στρατιωτικές δραστηριότητες της, με μεγαλύτερη διαφάνεια, λέγοντας ότι τα ρωσικά αεροσκάφη δεν «ανοίγουν» τους αναμεταδότες τους, και επίσης δεν επικοινωνούν με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με σκοπό να μην αποκαλυφθούν τα σχέδια των πτήσεων τους.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τονίζει ότι η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιεί εκπαιδευτικές πτήσεις της στον διεθνή εναέριο χώρο «σε πλήρη συμμόρφωση με τους ισχύοντες διεθνείς κανόνες και πρακτικές.»
« Το ο ΝΑΤΟ, παρουσίασε δύο σημαντικά ο κύματα «επέκτασης» του που αλλάζουν σημαντικά την γεωπολιτική κατάσταση», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD, μέσα στον Νοέμβριο.
«Είμαστε μάρτυρες αυτών των δύο « κυμάτων επέκτασης» του ΝΑΤΟ από το 2001», δήλωσε ο Πούτιν. «Αν θυμάμαι καλά, επτά χώρες ( Σλοβενία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ρουμανία και τρία κράτη της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία) προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ το 2004. Δύο ακόμη χώρες εντάχθηκαν το 2009. Αυτά ήταν οι σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές στο παγκόσμιο ΠΑΙΧΝΊΔΙ παιχνίδι.
«Επιπλέον, ο αριθμός των στρατιωτικών βάσεων αυξάνεται», είπε ο ίδιος . «Μήπως η Ρωσία έχει στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο; Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν στρατιωτικές βάσεις διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών κοντά στα σύνορά μας, με τον αριθμός τους να αυξάνεται συνεχώς», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος .
«Επιπλέον, μόλις πρόσφατα, αποφασίστηκε η ανάπτυξη Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, πάλι κοντά στα σύνορά μας», δήλωσε ο Πούτιν.
1

defencenet.gr