16.12.14

Έκτακτη κινητοποίηση των ρωσικών δυνάμεων στο θύλακα του Καλίνινγκραντ - Ασκήσεις με Iskander-M και Τ/Θ

Μαζικές ασκήσεις στο θύλακα του Καλίνινγκραντ πραγματοποίησαν εκτάκτως οι ρωσικές δυνάμεις  με στόχο τον έλεγχο της πολεμικής ετοιμότητας στην περιοχή. Περίπου 9000 στρατιώτες και 642 Τ/Θ οχήματα πήραν μέρος στην έκτακτη κινητοποίηση μαζί με την κινητοποίηση βαλλιστικών πυραύλων Iskander-M.

Οι έκτακτες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 5 και 10 Δεκεμβρίου αλλά έγινε γνωστή σήμερα από την  διεύθυνση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μέσω του στρατηγού Andrey Kartapolov.
«Στρατιωτικές μονάδες και σχηματισμοί της δυτικής στρατιωτικής Διοίκησης έφτασαν στο ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας στις 7 το πρωί της 5ης Δεκεμβρίου» ανακοινώθηκε από το ρωσικό γενικό επιτελείο.
Οι ασκήσεις περιελάμβαναν την κινητοποίηση πυραυλικών δυνάμεων και πυροβολικού, μηχανοκίνητου Πεζικού,  αλεξιπτωτιστών, Πεζοναυτών, μονάδων αναγνώρισης, υποστήριξης όπως και μεταφορικά αεροσκάφη,  ελικόπτερα  και σκάφη στη Βαλτική.
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό γενικό επιτελείο δύο ταξιαρχίες των πυραύλων Iskander-M μεταφέρθηκαν εντός δύο ημερών από τη Ρωσία με μεταφορικά αεροσκάφη και πλοία του Στόλου της Βαλτικής στο Καλίνινγκραντ.  
Η ένταση  στη γενικότερη περιοχή αυξάνεται συνεχώς. Ο αρχηγός της ρωσικής Αεροπορίας Πτέραρχος Viktor Bondarev δήλωσε πως το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει την παρουσία του στα σύνορα με την Ρωσία και την Λευκορωσία.
«Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων των μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ σε περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2013 έχοντας ξεπεράσει τις 3000 το 2014» δήλωσε ο Bondarev.
Ο αρχηγός της ρωσικής Αεροπορίας πρόσθεσε πως «η δραστηριότητα των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ έχει ξεπεράσει κάθε όριο σε σχέση με τις πτήσεις των ρωσικών βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας»
«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πραγματοποιούν πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών με πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα και ένταση αυτό το χρόνο ιδιαίτερα στην περιοχή της Βαλτικής. Ο  αριθμός τους κυμαίνεται σε 8 έως 12 την εβδομάδα.»
Ο Bondarev δήλωσε πως  οι αναφορές των ξένων ΜΜΕ αναφορικά με τις υποτιθέμενες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από ρωσικά αεροσκάφη γίνονται για τον αποπροσανατολισμό της κοινής3 γνώμης από τις Νατοϊκές πτήσεις.
«Τα ΜΜΕ χρησιμοποιούν τις πτήσεις των ρωσικών αεροσκαφών και τις υποτιθέμενες παραβιάσεις ως πρόσχημα και στόχο έχουν την απόσπαση της προσοχής της κοινής γνώμης από τις αντίστοιχες επιθετικές Νατοϊκές πτήσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα», είπε πιο συγκεκριμένα ο Ρώσος αρχηγός της Αεροπορίας. 
Ο Αρχηγός της Αεροπορίας δήλωσε η ρωσική Αεροπορία θα συνεχίσει τις πτήσεις και την εκπαίδευσή της και θα συνεχίσει να βελτιώνει το επίπεδο της πολεμικής της ετοιμότητας.
«Οι πτήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται πάνω από ωκεανούς και θάλασσες σε πλήρη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες της εναέριας κυκλοφορίας», πρόσθεσε.


defencenet.gr