15.12.14

Απομακρύνθηκαν οι Σύροι απο το Σύνταγμα


Αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τα ξημερώματα της Κυριακής προς τη Δευτέρα τους Σύρους πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται επί σειρά ημερών στον χώρο της πλατείας Συντάγματος απέναντι από την Βουλή. Γύρω στις 03:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας μπήκαν σε οχήματα και απομακρύνθηκαν από το χώρο της πλατείας Συντάγματος ενώ στο σημείο έως τις πρώτες πρωινές ώρες παρέμεναν αστυνομικές δυνάμεις. Πρόθεση των αρχών είναι οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε προσωρινά κέντρα.
Είχε προηγηθεί εμπλοκή το σαββατοκύριακο, όταν 15χρονος Σύρος απειλούσε πως θα αυτοκτονήσει, καθώς πίστεψε προς στιγμή ότι δεν είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο που παραδόθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών με τους αιτούντες άσυλο. Το επεισόδιο έληξε αργότερα καθώς ο 15χρονος βρισκόταν στη λίστα και αυτή τη στιγμή φιλοξενείται στο ξενοδοχείο που έχει παραχωρήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για φιλοξενία Σύρων προσφύγων. 
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Αγγελο Συρίγο, παρότι είχε συμφωνηθεί με τους Σύρους ότι θα αποχωρούσαν σταδιακά από το Σύνταγμα έως το μεσημέρι της Κυριακής, χθες το βράδυ ομάδες Σύρων άρχισαν να συγκεντρώνονται εκ νέου στο Σύνταγμα.
Ταυτόχρονα, η συντονιστική ομάδα από την πλευρά των προσφύγων ενημέρωσε το υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν γνώριζε τα άτομα που ήταν στην πλατεία και δεν μπορούσε να συνεννοηθεί μαζί τους, διότι απειλείται η ζωή τους.
Μεταξύ άλλων ο  εκπρόσωπος των Σύρων δήλωσε:
Εμείς από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε στην Ελλάδα, μας έχουν εκμεταλλευτεί πολύ οι διακινητές. Όταν κάναμε αυτή την διαμαρτυρία και συμφωνήσαμε με το ελληνικό κράτος να βρούμε μία λύση για τους Σύρους που κάνουν την διαμαρτυρία - οι ίδιοι είναι θύματα των διακινητών. Οι διακινητές φοβήθηκαν. Αυτό σημαίνει “Α, να κάνουμε συμφωνία με το ελληνικό κράτος”, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να πουλήσουν ανθρώπους και θα σταματήσει η διακίνηση; Αυτό δεν είναι χθες. Από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσαμε αυτοί, προσπαθούν να χαλάσουν αυτή την διαμαρτυρία. Μετά που κάναμε συμφωνία με το ελληνικό κράτος, και που δέχτηκε να μας βοηθήσει και μας βοήθησαν, έφεραν χθες κάποιες άλλες οικογένειες ώστε να χαλάσουν την συμφωνία που έγινε.
Από την πλευρά του το υπουργείο διευκρίνισε ότι η συμφωνία στην οποία αναφέρονται οι Σύροι αφορά στην ενημέρωση που τους έγινε για την δυνατότητα παροχής ασύλου, την οποία οι πρόσφυγες δεν γνώριζαν καθώς πίστευαν ότι η μόνη διαδικασία που υπήρχε ήταν η απόκτηση πλαστών εγγράφων. 
Ο εκπρόσωπος των Σύρων δήλωσε ότι «εμείς ήμασταν στο Σύνταγμα όχι εναντίον του ελληνικού κράτους, αλλά εναντίον των διακινητών».
Οι Σύροι επίσης δήλωσαν ικανοποιημένοι από τον χειρισμό του υπουργείου και εξήγησαν ότι οι διακινητές, στους οποίος απέδωσαν την εκ νέου συγκέντρωση στο Σύνταγμα, είναι Σύροι, Αιγύπτιοι και Σουδανοί και τους πρότειναν πλαστά έγγραφα και εισιτήρια για ποσά που κυμαίνονται από τέσσερις έως δέκα χιλιάδες ευρώ.
Παράλληλα, λεωφορεία είχαν ήδη παραλάβει τις οικογένειες με μικρά παιδιά και τραυματίες για να τους μεταφέρουν σε δομές του Δήμου Αθηναίων και σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας που έχει παραχωρήσει ο ΣΕΤΕ, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο.
Ωστόσο, εκπρόσωποι των Σύρων δηλώνουν πως στην λίστα που δόθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, έχουν συμπεριληφθεί ονόματα ανθρώπων που δεν βρίσκονταν στην πλατεία, ενώ άγνωστο παραμένει πως βρέθηκαν στην λίστα.

Ο κ. Συρίγος κάνει λόγο για διακινητές, οι οποίοι δεν θέλουν να ενημερωθούν οι πρόσφυγες για την δυνατότητα ασύλου προκειμένου να συνεχίσουν να βγάζουν χρήματα εκδίδοντας πλαστά διαβατήρια. Ο ίδιος ενημέρωσε εκ νέου την αντιπροσωπεία των Σύρων ότι η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο, ότι η διαδικασία για όλους θα ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών και ότι προτεταιότητα θα έχουν οι οικογένειες με παιδιά και οι τραυματίες. «Οταν οι αλληλέγγυοι απαξιώνουν την διαδικασία ασύλου σπρώχνουν τους πρόσφυγες στους διακινητές», λέει ο κ. Συρίγος.
Μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος των Σύρων δήλωσε πως «όσοι μείνουν σήμερα στο Σύνταγμα δεν έχουν καμία σχέση με εμάς, τους έχουν μεταφέρει διακινητές  και ζητάμε από το ελληνικό κράτος να παρέμβει».
kathimerini