4.12.14

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Γιατί προκαλούν οι Αμερικανοί με την ονομασία των Σκοπίων; - Πώς την βάφτισαν «Μακεδονία» σε μια κρίσιμη περίοδο;

Efenpress: Σωστή ενέργεια η αποχώρηση του E. Βενιζέλου.
Σοβαρά ερωτήματα στην ελληνική διπλωματία, προκαλεί η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγράψουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία» κατά τη διάρκεια της συνόδου στο ΝΑΤΟ, γεγονός που οδήγησε τον Ευ. Βενιζέλο να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.
Η επιστολή διαμαρτυρίας του υπουργού Εξωτερικών στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ήταν το λιγότερο, ωστόσο, αυτό που προβληματίζει την Ελλάδα είναι η χρονική στιγμή που επελέγη αυτή η προκλητική ενέργεια.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν αυτήν την πρόκληση με την κατάσταση που επικρατεί στα θέματα της οικονομίας και τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα, κυρίως από το ΔΝΤ, δηλαδή από την πλευρά της Ουάσιγκτον. Θεωρούν δηλαδή ότι πρόκειται για μια ευρύτερη άσκηση πίεσης προς την Αθήνα καθώς μονο τυχαία δεν ήταν αυτή η διπλωματική κίνηση που στέλνει μηνύματα στην Ελλάδα.
«Ο λόγος της μη αυτοπρόσωπης συμμετοχής του κ. Βενιζέλου ήταν το γεγονός ότι, παρά τις σχετικές, πυκνές επαφές και τα διαβήματα που προηγήθηκαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συγκάλεσαν τη σύνοδο, δεν τήρησαν τους κανόνες και την πρακτική του Ο.Η.Ε., ως προς τον τρόπο αναφοράς των συμμετεχουσών χωρών. Πιο συγκεκριμένα, ενώ στη Σύνοδο η πΓΔΜ μετείχε με την προσωρινή ονομασία της, στη σχετική Κοινή Δήλωση των χωρών που συγκροτούν τον Συνασπισμό υπογράφει με τη λεγόμενη συνταγματική της ονομασία» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Η ανακοίνωση ουσιαστικά αφήνει αιχμές κατά της αμερικανικής διπλωματίας ότι αγνόησε τα διαβήματα της Ελλάδας και προχώρησε σε μια μονομερή, προκλητική ενέργεια δίνοντας πλεονέκτημα στην πλευρά των Σκοπίων.
Η Ελλάδα κατέθεσε δήλωση που υπενθυμίζει τις σχετικές αποφάσεις του Σ.Α. του Ο.Η.Ε. και το γεγονός ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη χώρα αυτή με την προσωρινή της ονομασία. Ο προβληματισμός στην Αθήνα είναι έντονος για το διπλωματικό «επεισόδιο» με την Ουάσιγκτον σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο, τόσο για τα οικονομικά όσο και για τα εθνικά θέματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τελικά χώρα μας εκπροσωπήθηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για το Ισλαμικό Κράτος, από τον Πρέσβη Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ κ. Μ. Διάμεση.
imerisia