18.12.14

Αμερικανικά ΜΜΕ: Απότομη αλλαγή στις σχέσεις Ελλάδας – Ευρώπης με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Δεν θα λέγαμε όχι σε μία στενή σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία. ΑΛΕΞ

«Με ΣΥΡΙΖΑ ανοίγεται η πόρτα σε μια απότομη αλλαγή στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη και ακόμη και σε μια επανεξέταση της συνεχιζόμενης δέσμευσης για την ιδιότητα του μέλους, με κάθε κόστος, στο ευρωπαϊκό νόμισμα»




Eκτεταμένη δημοσιότητα από τα αμερικανικά ΜΜΕ, με ανταποκρίσεις από την Αθήνα, γνωρίζει η χθεσινή (Τετάρτη) ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι Νιου Γιορκ Τάιμς, επισημαίνουν ότι «με ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ανοίγεται η πόρτα σε μια απότομη αλλαγή στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη και ακόμη και σε μια επανεξέταση της συνεχιζόμενης δέσμευσης για την ιδιότητα του μέλους, με κάθε κόστος, στο ευρωπαϊκό νόμισμα»

Με αφορμή τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, η εφημερίδα καταγράφει την πρόσφατη ομιλία του «ηγέτη του αριστερού κόμματος» ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Κρήτη και την αναφορά του ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές «έχουν αναγκάσει την Ελλάδα να χορεύει στους ρυθμούς τους» και ότι «τώρα, θα σέρνει τον χορό και οι αγορές θα ακολουθούν».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε μια «κουρασμένη από τη λιτότητα χώρα» και ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πιθανότητα πρόωρων γενικών εκλογών». Επίσης, επισημαίνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία την επόμενη χρονιά.

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης και σε εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και σε μια «γενική αίσθηση» ότι «θα μπορούσε η Ευρώπη να επιβιώσει», καταγράφοντας την κατάσταση που υπήρχε στην Ευρώπη κατά την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από πέντε χρόνια έναντι της σημερινής κρίσης. Επίσης, γίνεται αναφορά στα «νέα τείχη προστασίας» που έχουν σχεδιαστεί.

Στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ αναφέρεται ότι «τις ερχόμενες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να πείσει τους αναποφάσιστους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν να χάσουν τις έδρες τους, αν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές».

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, «ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος ότι θα εκλεγεί πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η χώρα πρέπει να αποφύγει περαιτέρω περίοδο αβεβαιότητας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι «οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα και είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές θα κατανοήσουν ότι η χώρα δεν θα πρέπει να μπει σε νέες περιπέτειες».

Ιστοσελίδες εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων προβάλλουν ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες με αναφορά στο αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών. Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι «αυτό που συνέβη σήμερα άνοιξε το δρόμο προς τις (εθνικές) εκλογές» όπως σημειώνεται.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε, κατά την έξοδό του από τη Βουλή, ότι«έχουμε μπροστά μας άλλες δύο ψηφοφορίες. Διατηρώ την ελπίδα ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος. Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα και είμαι σίγουρος ότι οι βουλευτές γνωρίζουν ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες». Νωρίτερα την Τετάρτη, σύμφωνα με την ανταπόκριση, το πρωθυπουργικό γραφείο υποστήριξε ότι η ψήφος υπέρ του Δήμα σημαίνει«την αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία για την Ευρωπαϊκή πορεία (της Ελλάδας)».

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι «πολύ σύντομα οι άνθρωποί μας θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις».

Σε ανταπόκριση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ γίνεται αναφορά και σχολιασμός του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας με την επισήμανση ότι «ήταν η πρώτη προσπάθεια να πετύχει ο κ. Σαμαράς την εκλογή, ως νέου Προέδρου, του υποψηφίου που ο ίδιος επέλεξε». Ο κ. Σαμαράς, μετά την ψηφοφορία, τόνισε ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες δύο ψηφοφορίες για την εκλογή του κ. Δήμα» και ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να μπει σε κατάσταση αναταραχής». Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «η προοπτική πρόωρων εκλογών έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές φέρνοντας πίσω μνήμες της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης του 2012, όταν κινδύνευσε η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

Σε άλλη ανταπόκριση από την Αθήνα για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, που δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, τονίζεται ότι «η επίσπευση της προεδρικής εκλογής ήταν έκπληξη για το ελληνικό κατεστημένο, αλλά ο κ. Σαμαράς είχε προηγουμένως συζητήσει τα σχέδιά του με Βρυξέλλες και Βερολίνο».


skai.gr