10.12.14

Τουρκία: Εφημερίδα κατά του Ερντογάν στα Οθωμανικά – Καταργεί το μάθημα του μπαρτέντερ‎

Ανατρέψτε τον τρελό, τι περιμένετε; ΑΛΕΞ
____________________
Ενδεικτική της οργής των “κοσμικών” ήταν η στάση της τουρκικής εφημερίδας BirGün, που η οποία την Τρίτη, ανέγραφε στον πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο της "Κλέφτη", απευθυνόμενη στον Ερντογάν στα... Οθωμανικά Τουρκικά!


Οργή προκαλεί στους κοσμικούς κύκλους της Τουρκίας η επιμονή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διδάσκεται υποχρεωτικά στα σχολεία η Οθωμανική γλώσσα, μια απόφαση που αποτελεί “ξήλωμα” μιας ακόμα από τις μεταρρυθμίσεις του Κεμάλ. Ο Ερντογάν μάλιστα καταργεί και το μάθημα του... μπαρτέντερ από την τεχνική εκπαίδευση! 

“Υπάρχουν εκείνοι 
που δεν θέλουν αυτή τη διδασκαλία. Αυτός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος... Είτε τούς αρέσει είτε όχι, η οθωμανική γλώσσα θα διδάσκεται και θα μαθαίνεται σε αυτή τη χώρα” διεμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος, απορρίπτοντας κάθε διάλογο για το θέμα. 

Ενδεικτική της οργής των “κοσμικών” για την άρνηση ακόμη και ενός προσχηματικού διαλόγου από τον Ερντογάν, ήταν η στάση της τουρκικής εφημερίδας BirGün, που η οποία την Τρίτη, ανέγραφε στον πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο της "Κλέφτη", απευθυνόμενη στον Ερντογάν στα... Οθωμανικά Τουρκικά!

"Αν μας διδάξεις την οθωμανική γλώσσα με το ζόρι, αυτό θα είναι το αποτέλεσμα," εξηγούσε ο υπέρτιτλος της BirGün.

Η εφημερίδα δημοσίευσε επίσης ένα επεξηγηματικό σχόλιο του τι σημαίνει ακριβώς η λέξη γραμμένη στο οθωμανικό αλφάβητο. Η BirGün περιέλαβε στις εσωτερικές σελίδες της τις δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια του 5ου Θρησκευτικού Συμβουλίου που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της κυβέρνησης. 

Recep Tayyip Erdogan is planning to make Arabic-alphabet Ottoman language compulsory in high schools

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Θρησκευτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, ο Ερντογάν υπερασπίστηκε τις προτεινόμενες αλλαγές, λέγοντας ότι “η εκμάθηση της οθωμανικής γλώσσας θα αποκαταστήσει τους κομμένους δεσμούς με τις ρίζες μας” και είπε ότι η Οθωμανική γλώσσα η οποία θα είναι υποχρεωτική στα θρησκευτικά λύκεια (Ιμάμ Χατίπ), και μάθημα επιλογής σε άλλα σχολεία - θα διδάσκεται είτε αρέσει είτε όχι στους επικριτές του.

Το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας ψήφισε κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου πρόταση για την εισαγωγή μαθημάτων οθωμανικής γλώσσας στα σχολεία, μαζί με άλλες προτάσεις όπως να γίνουν τα μαθήματα θρησκευτικού πολιτισμού υποχρεωτικά από την πρώτη τάξη του δημοτικού και μετά, καθώς και την κατάργηση του μαθήματος του μπαρτέντερ‎ στα επαγγελματικά τουριστικά λύκεια... Οι λεγόμενες "αντιμεταρρυθμίσεις" εκτιμάται ότι θα υιοθετηθούν εύκολα από την εθνική αντιπροσωπεία της γείτονος στην οποία πλειοψηφεί το κυβερνών κόμμα (ΑΚΡ). 

Οι ανησυχίες των κοσμικών στοιχείων της γείτονος για σταδιακό "εξισλαμισμό" της χώρας κάθε άλλο παρά αβάσιμοι φαίνονται, αν σκεφτεί κανείς μέτρα όπως οι δρακόντειοι περιορισμοί στην κατανάλωση και διαφήμιση αλκοόλ, η "ολική επαναφορά" της μαντίλας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την κοινωνική ζωή, οι περιορισμοί στη χρήση αντισύλληψης, η απαγόρευση της συγκατοίκησης σε φοιτητές και φοιτήτριες, οι δηλώσεις Ερντογάν, Νταβούτογλου και άλλων αξιωματούχων κατά της ισότητας των φύλων, η κατασκευή δεκάδων τζαμιών σε πανεπιστημιουπόλεις κλπ.

Σημειώνεται ότι το οθωμανικό τουρκικό αλφάβητο αποτελεί παραλλαγή του περσοαραβικού αλφαβήτου που χρησιμοποιόταν στην Οθωμανική αυτοκρατορία, καθώς και στα πρώτα χρόνια της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, έως την υιοθέτηση του νέου τουρκικού αλφαβήτου, μια παραλλαγή του λατινικού, την 1η Νοεμβρίου του 1928 από τον Μουσταφά Κεμάλ. Πέραν της αλλαγής του αλφαβήτου, ο Κεμάλ προέβη και σε πολλές αλλαγές στη γλώσσα (όπως η απάλειψη ελληνικών, αραβικών και περσικών λέξεων) ενώ απαγόρευσε στους ιερείς και τη χρήση της αραβικής στα τεμένη, μεταρρύθμιση που ακυρώθηκε αργότερα. 


skai.gr